Kulttuuri

Finlandia-palkitttu Mikko Rimminen juo kahvinsa mustana ja kirjoittaa öisin

Mikko Rimminen päätyi Aleksis Kiven päivänä vastaamaan reiluun viiteen liuskalliseen lukiolaisten laatimia kysymyksiä. Haastattelun jälkeen hän kuvaili tunnelmiaan helpottuneeksi.

Sauvo Jylhä

Kirjailija Mikko Rimminen juo kahvinsa mustana ja kirjoittaa mielellään öisin.

– Minun on vaikea kirjoittaa kotona. Kirjoitan paljon kahviloissa ja baareissa, hän kertoo.

Helsinkiläiskirjailija vieraili eilen Aleksis Kiven-päivän kunniaksi Hyrylän lukiolla. Hän sai vastattavakseen reilun viiden liuskan verran helppoja ja kiperiä, kepeitä ja syvällisiä kysymyksiä. Kysymykset olivat lukiolaisten laatimia, ja toisen vuosikurssin opiskelijat Miika Kosloff ja Venla Lindström esittivät ne kirjailijalle koulutovereittensa puolesta.

Raikuvimmat aplodit sai Rimmisen vastaus kysymykseen jääkiekko vai jalkapallo. Enempiä miettimättä mies valitsi jääkiekon, ja tunnustautui samalla Jokeri-faniksi.

Railakkaimmat naurut keräsi Miika Kosloffin sekaantuminen sanoissaan.

- Kun kirjoitit Nenäpäivän, olisitko itse kuvitellut, että se voittaa Nenäpäivän, ei kun Finlandia-palkinnon, kirvoitti niin yleisön kuin haastattelijoidenkin naurut, kirjailijasta puhumattakaan.

Ei täl naamal muuten sais.”Kysymykseen saako kirjailija paljon naisia, Rimmisellä oli vaatimaton vastaus.

– Ei täl naamal muuten sais.

Entäpä se paras iskurepliikki?

– Saanks mä lukea sulle kylpyammeessa runoja. Se ei oo kyllä koskaan toiminu.

Kirjailijan ammattiin liittyvät asiat kiinnostivat kovasti lukiolaisia. He halusivat esimerkiksi tietää, mitä kirjailijan arkeen kuuluu. Mikko Rimmisen mukaan kirjailijalla ei ole arkea, sillä kyse on elämäntehtävästä. Kirjoittamisen lisäksi hän mainitsi opettamisen ja jonkin määrän kustannustoimittajan hommia.

Rimminen ei allekirjoittanut johdattelevaa kysymystä, jonka mukaan kirjailijat olisivat hissukoita, jotka ryystävät iltahämärissä viiniä.

– Viiniä ryystän, en tiedä olenko hissukka. Kyllä monet kirjailijat on aikamoisia älämölöilijöitä, ainakin viiniä ryystettyään.

Rimminen tunnetaan myös uudissanoistaan, jotka tarjoavat lukijoille aivopultteja. Niinpä hän päätyi selvittämään keksimänsä sanan suruveteinen merkitystä.

– En tiedä mitä tarkoitan millään. Kai se on surumielisen ja pitkäveteisen yhdistelmä, suruhan kestää yleensä liian pitkään.

Entäpä ne elämää suuremmat kysymykset? Kysymys ”onko sinulla jumala ja jos on, onko se todellinen vai symbolinen”, sai Rimmisen ähkäisemään.

– Olen ateisti, mutta jos minun pitäisi keksiä itselleni jumala, pitäisin universumia jumalana.

Miltä nyt tuntuu, nuoret halusivat haastattelun lopuksi tietää.

– Helpottuneelta, Rimminen naurahti.

Hyrylän lukion Aleksis Kiven-päivän kirjailijavierailu järjestettiin torstaina kolmannen kerran. Mikko Rimmiseen päädyttiin äidinkielenopettaja Salla Mikkolan mukaan siksi, että hänen tuotantonsa arveltiin kiinnostavan lukiolaisia, ja hän on Suomen eturivin kirjailijoita. Rimminen on äidinkielenopettaja Minna Pessi-Makkosen suosikki muun muassa rikkaan kielensä vuoksi.

Mikko Rimminen

Mikko Rimminen on vuonna 1975 syntynyt helsinkiläinen kirjailija.

Hänen esikoisensa Pussikaljaromaani julkaistiin 2004.

Hän sai vuonna 2010 Finlandia-palkinnon romaanistaan Nenäpäivä.

Tuotanto: Jännittävää olisi nähdä pihalla lintuja 2000 (runoja), Sumusta pulppuavat mustat aukot 2003 (runoja), Pölkky 2007, Nenäpäivä 2010, Hippa 2013.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu