Paikalliset

Tapiolasta tehtiin mobiilipeli – puun istutusta ja kyklooppicitykaneja

Judit Lindstedt ja Niklas Berglund kuuntelevat tarkkaan, millaisia neuvoja Arash John Sammander antaa. Delawaresta kotoisin oleva Sammander on opiskellut Suomessa viisi vuotta. Opintojen ohella hän työskentelee pelisuunnittelijana Songhi Entertainmentissa.

Anneli Tuominen-Halomo

Judit Lindstedt, Niklas Berglund ja Robert Saroniemi kuuntelevat tarkkaan, millaisia neuvoja Arash John Sammander antaa. Taustalla Bo Grönholm ja Maritta Poijärvi keskustelevat peleihin liittyvistä tulevaisuudensuunnitelmista.

Anneli Tuominen-Halomo

Nuoret osallistuvat 100 vuotta sitten syntyneen Tapiolan ”isän” Heikki von Hertzenin juhlavuoteen suunnittelemalla mobiilipelin. Sen toteutuksessa on mukana Espoon kuvataidekoulun, Espoon musiikkiopiston musiikkiteknologian ryhmän ja Etelä-Tapiolan lukion opiskelijoita. Ohjaavana opettajana on toiminut Arash John Sammander, jonka pelisuunnittelun opinnot Aalto-yliopistossa ovat loppusuoralla.

Pelin ideointi alkoi nuorten aivoriihessä. Lukuisista ideoista valikoitui toteutettavaksi peli, jonka työnimi on TAPiola. Samalla käytiin läpi niitä työvaiheita, jotka pelisuunnitteluun kuuluvat.

– Pelissä pärjää se, joka kykenee istuttamaan puita, projektia ideoimassa ollut kulttuurilautakunnan edustaja Bo Grönholm kiteyttää.

Alussa on metsää, jossa voi tavata luonnoneläimiä, vaikkapa karhuja ja peuroja. Pelin ihmishahmo, Tapio, seikkailee ajassa 50-luvulta tulevaisuuteen, jossa voi kohdata vaikkapa kyklooppicitykanin.

 

Pelissä pärjää se, joka kykenee istuttamaan puita.”

 

Nuoret jaettiin työryhmiin, joista jokainen sai oman tehtävän. Game designerit suunnittelivat pelin konseptin, art designerit tekivät pelin visuaalisen ilmeen ja game developerit miettivät pelin toiminnallisuutta. Konsepti on tärkeä, koska se kertoo pelin idean ohjelmoijille ja yhteistyökumppaneille.

– Pelin tekeminen ei todellakaan ole helppoa. Olemme koko ajan opetelleet uusia asioita, Henry Leskinen sanoo. Etelä-Tapiolan lukiota käyvä nuorukainen laskee, että jokainen on käyttänyt pelin suunnitteluun ainakin sata tuntia.

Kaikki työryhmien nuoret ovat taitavia suunnittelussa tarvittavien ohjelmien käyttäjiä. Henri Syrjö, Ida Pitkänen, Aino Ikäheimo, Robert Saroniemi, Niklas Berglund ja Judit Lindstedt ovat suunnitelleet grafiikkaa.

– Jokaisella tasolla on pitänyt miettiä, mikä oli tyypillistä sen ajan rakennuksille. 2000-lukua kuvaavat nosturit ja metrotyömaa, Judit Lindstedt kertoo.

– Teimme musiikkiopiston keyboardilla melodian, joka muuntuu lisäelementeillä sitä mukaa kun pelin taso nousee, Anne Lehtimäki selvittää. Hän osallistui musiikin tekoon musiikkiopiston keyboardilla.

Pelissä hyppivän hahmon, Tapion, on animoinut Eero Urala. Ensin syntyivät juoksuanimaatiot ja sitten kasvien istuttamiseen liittyvät animaatiot.

Lukiolainen Jussi Aalto antoi ohjeita siitä, millaiset kuvat ovat ohjelmoinnin kannalta toimivia.

Peliprojekti

Peli julkistetaan 14. marraskuuta Weegeen aulassa.

Koko peliprojektin koordinaattorina ja yhteyshenkilönä on toiminut Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi.

Espoon kuvataidekoulussa projektin vastuuopettajana on toiminut Nina Sarkima.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ehdotti, että lapset ja nuoret osallistuisivat Heikki von Hertzenin juhlavuoteen mobiilipelillä.

Opetushallitus on tukenut hanketta.

Peleihin satsataan, sillä Espoon kuvataidekoulussa on käynnistetty kolme pelisuunnittelun työpajaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu