Paikalliset

Vuoden espoolaiseksi valittiin 18-vuotias hyväntekijä

KILPAILU    Anna Rukko hankkii lahjoituksia lastensairaalalle tekemällä koruja. Hän on itsekin voittanut ihosyövän.

Johanna Erjonsalo

Kai minä olen yleensä joku roisto, Anna Rukko , 18, nauraa hersyvästi kertoessaan Batman-leikeistään 6-vuotiaan veljensä kanssa.

Kun veli oli vasta vauva, 12-vuotias sisko taisteli jo melanoomaa vastaan. Sairaus todettiin vuonna 2008 ja sitä hoidettiin Lastenklinikalla Helsingissä. Hoidot onneksi tehosivat ja ne lopetettiin kahden vuoden päästä.

Sairaalassa alkoi kuitenkin harrastus, jolla Rukko on sittemmin kerännyt yli 50 000 euroa uuden lastensairaalan hyväksi. Sairaalassa oli pienet tilat eikä voimattomana kyennyt harrastamaan mitään fyysistä. Koruja pystyi tekemään.

– Jännittävissä tilanteissa minulla on tarve näprätä koko ajan. Keskityn paremmin, jos teen jotain käsillä, hän sanoo.

Jos miettisin sitä joka päivä, eläisinkö ollenkaan?”

 

 

Helmikoruja hän tekee tunnetilan mukaan ilman tarkkaa suunnitelmaa. Facebook-sivuilla hänen korujaan kehutaan eleganteiksi ja niistä maksetaan keskimäärin parisataa euroa kappaleelta.

 

Rukko pitää itseään aivan tavallisena nuorena. Hän lukee mielellään esimerkiksi Sofi Oksasta , Khaled Hosseinia ja Torey Haydenia . Silloin kun hän ei leiki veljensä kanssa, hän käy ulkona tiibetinspanielien Veetin ja Joksun kanssa, käy kuvataidekoulussa tai viettää aikaa kavereiden kanssa. Koulussa hän pitää fysiikasta, matematiikasta ja biologiasta.

– Ei ole paljon asioita, joista en pidä. Kaurapuuro on yksi sellainen. Sen lisäksi en pidä hämähäkeistä, hyttysistä ja ampiaisista.

Sairaus on vaikuttanut hänen haluunsa tehdä hyväntekeväisyyttä.

– Uskon, että asioita pystyy muuttamaan, kun vaan alkaa tekemään. Lastensairaala-hanke on itselleni erityisen tärkeä.

Unelmia hänen on vaikea määritellä, sillä suurin osa asioista on saavutettavissa. Pienenä hän haaveili Linnan juhliin pääsystä, ja sekin toteutui yllättäen viime joulukuussa.

Sairauden kanssa hän elää kuitenkin yhä. Sytostaattihoidoista on jäänyt jälkioireina esimerkiksi nivelkipuja ja hän käy vuosittain kontrollissa syövän takia. Vuosi sitten sen epäiltiin uusineen.

– Mitä siitä pitäisi ajatella? Jos miettisin sitä joka päivä, eläisinkö ollenkaan?

Epäily osoittautui aiheettomaksi ja pikku hiljaa Lastenklinikka jää kokonaan taakse.

Hän valmistuu vuoden päästä ylioppilaaksi Helsingin Kuvataidelukiosta ja aikoo sen jälkeen hakea opiskelemaan lääketiedettä.

– Se on konkreettista ja siinä näkee työnsä tuloksen. Sairaalasta on myös tullut tuttu ympäristö. Lapsena halusin presidentiksi, mutta luetaan nyt lääkäriksi ensin, hän nauraa taas.

Vuoden espoolainen

Länsiväylä etsi Vuoden espoolaista lukijaäänestyksellä. Toimitus valitsi 11 ehdokasta, lisäksi lukijat saivat ehdottaa omaa ehdokastaan.

Anna Rukko voitti äänestyksen 553 äänellä.

Toiseksi eniten ääniä, 500, sai veneyrittäjä Massimiliano Carbone.

Kolmanneksi nousi teinitähti Isac Elliot 423 äänellä.

Kaiken kaikkiaan ääniä annettiin yli 2 500.

Äänestäjien kesken arvottiin lahjakortti. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu