Puheenaihe

Näin lapset suhtautuvat itse omaan tai kavereidensa köyhyyteen

NÄKÖKULMA Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntijalakimies Esa Iivosen mukaan köyhyys vaikuttaa kielteisesti lapsen hyvinvointiin ja kehitykseen.

Lapsiperheiden toimeentulo puhuttaa suomalaisia säännöllisesti. Mutta ovatko tuloerot todella kasvussa ja jos, miten köyhyys vaikuttaa lapsiin? Näkökulma-sarjassa kaksi asiantuntijaa vastaa nyt kysymykseen.

Päivi Tuovinen

Miten lapset itse suhtautuvat omaan tai kavereidensa köyhyyteen? Johtaako taloudellinen eriarvoisuus kiusaamiseen?  Muun muassa nämä asiat kiinnostivat lapsiperheiden köyhyydestä keskusteltaessa lukijoita.

Näin Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntijalakimies Esa Iivonen vastaa neljään kysymykseen perheiden välisten toimeentuloerojen vaikutuksista. Lue Iivosen haastattelu köyhyyden vähättelystä tästä.

Miten lapset itse suhtautuvat omaan tai kavereidensa köyhyyteen?

– Taloudellisesti vaikeassa tilanteessa olevien perheiden lapset ovat usein huolissaan perheen tilanteesta. Taloudellisesti tiukka tilanne saattaa myös kiristää perheenjäsenten keskinäisiä välejä ja vaikuttaa mielialaan. Lapset voivat kokea pelkoa, ahdistusta ja huolta, mutta myös syyllisyyttä.

– Mia Hakovirran ja Johanna Kallion tutkimuksessa lapset liittivät köyhyyteen nöyryyden ja huomaamattomuuden. Köyhien odotetaan tyytyvän vähempään. Lapset liittivät köyhyyteen myös sosiaalisen leimautumisen.

Mistä lapset tunnistavat, kenen perheellä on tai ei ole rahaa?

– Köyhyys on läsnä lasten arjessa erityisesti erilaisina kulutus- ja osallistumismahdollisuuksien eroina. Kuluttaminen on osa lasten arkea ja siihen sisältyy tiettyjä odotuksia.

– Lapset tunnistavat köyhyyttä ulkoisten tunnusmerkkien, kuten vaatteiden ja tavaroiden, perusteella. Lapset kyllä huomaavat, jos vaatteet ovat rikki tai kuluneita. Lelujen tai pelien määrä ja ominaisuudet tai kännykän malli ja ominaisuudet huomataan lasten vertaissuhteissa. Vapaa-ajan osallistumismahdollisuudet huomataan luonnollisesti myös.

Mistä köyhien perheiden lapset jäävät paitsi?

– Lapselle köyhyys vaikuttaa lapsen koko elämään. Hän ei voi elää samalla tavoin kuin ikätoverinsa. Köyhyys voi merkitä jäämistä kaveripiirin keskuudessa tavanomaisten kulutus- ja harrastusmahdollisuuksien ulkopuolelle. Köyhällä perheellä voi olla mahdotonta hankkia lapselle harrastusvälineitä tai kustantaa lapsen harrastuksia. Tämä voi johtaa siihen, että lapsi jää kaveripiirin ulkopuolelle.

Johtaako taloudellinen eriarvoisuus kiusaamiseen?

– Köyhyys on riskitekijä ryhmän ulkopuolelle jäämiseen ja kiusaamiseen. Mia Hakovirran ja Minna Rantalaihon tutkimuksen mukaan kiusaamisen kohteeksi voi joutua niin ”rikas” kuin ”köyhä” lapsi, mutta kiusatuksi joutumisen riski on erityisen suuri niillä lapsilla, joiden taloudelliset resurssit ovat selvästi muita heikommat.

–  Hakovirran ja Rantalaihon tutkimuksen mukaan lasten hyvinvointiin vaikuttaa merkittävällä tavalla se, minkälaisena muut samanikäiset lapset hänet näkevät.

–  Paremmassa taloudellisessa asemessa olevalla lapsella on enemmän vaihtoehtoja ja hänen on helpompi saada kaveriseuraa, koska hän on materiaalisten resurssiensa, kuten mielenkiintoisten lelujen tai pelien, takia kiinnostava ja hän voi säädellä muiden suhtautumista itseensä. Heikoista taloudellisista oloista tulevan lapsen mahdollisuudet muuttaa muiden hänestä muodostamaa kuvaa ovat vähäisemmät.

Oletko huomannut, että lapset kiinnittäisivät huomiota toisten lasten perheiden varallisuuteen?

Kyllä
78% (680 ääntä)
En
23% (199 ääntä)
Ääniä yhteensä: 876

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Asiantuntija: Köyhyyden vaikutuksia vähätellään18.1.2015 20.00
Onko perheiden kahtiajako hyvä- ja huono-osaisiin oikeasti voimistunut?14.1.2015 22.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu