Puheenaihe

Tutkijaa painostetaan yhä: "Vuoden 1918 sota oli vapaussota!"

Professori Heikki Ylikangas tietää, että vuonna 1918 käyty sisällisota on yhä monelle suomalaiselle vain ja ainoastaan vapaussota.

Jari Pietiläinen

Vuonna 1918 käyty sota kuumentaa yhä suomalaisten tunteita.

Historian tutkijat ovat nykyisin pitkälti samaa mieltä siitä, että verinen sota oli ennen kaikkea sisällissota. Tämä nimitys ei kuitenkaan edelleenkään kelpaa pohjalaisille - tunnemyrskyn on saanut vastaansa muun muassa professori Heikki Ylikangas.

– Olen luennoinut tästä sodasta Etelä-Pohjanmaalla, mutta siellä minua painostettiin vahvasti käyttämään nimitystä vapaussota, paljastaa Ylikangas.

– Minun annettiin ymmärtää, että jos käyttäisin sanaa sisällissota, se mitätöisi pohjalaisten saavutuksia Suomen vapauttamisessa. Sisällissodalla on Pohjanmaalla edelleen lähes kommunistinen kaiku.

Ylikangas on itse syntynyt Ylihärmässä, Etelä-Pohjanmaalla.

Sisällissotaa käytiin tammi-toukokuussa 1918, jolloin vastakkain oli valkoinen ja punainen Suomi. Sotaan osallistui myös muun muassa saksalaisia ja venäläisiä joukkoja. Sisällissota oli samalla jääkäriliikkeen tulikaste kotimaan kamaralla.

Ylikankaan tuorein aihetta sivuava kirja ilmestyi maanantaina. Teoksen nimi on Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen.

Ylikangas on yksi maamme tunnetuimmista historiantutkijoista, jonka kohuttu teos Tie Tampereelle ilmestyi vuonna 1993. Kirja käynnisti massiivisen keskustelun sisällissodan raaimmasta taistelusta, joka käytiin Tampereella huhtikuussa 1918.

Sodassa ja sen jälkiselvittelyissä sai surmansa noin 38 000 henkeä.

Mikä nimitys kuvaa parhaiten vuoden 1918 sotaa

Sisällissota
57% (809 ääntä)
Vapaussota
23% (331 ääntä)
Jokin muu, mikä?
6% (88 ääntä)
Kapina
6% (81 ääntä)
Vuoden 1918 sota
4% (59 ääntä)
Veljessota
3% (49 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1413

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

Eduskunnan ex-puhemies puolustaa vapaussotaa

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu