Paikallisurheilu

Miekka viuhuu salilla ja kisassa kuin keskiajalla

Espoon historiallisen miekkailun seuran ohjaajat Matias Parmala ja Kristian Ruokonen miekkailemassa.

Sirpa Repo

Historiallinen eurooppalainen miekkailu on saanut kirkkonummelaisesta Marko Hanhisuannosta puolestapuhujan. Hän on yksi Espoon historiallisen miekkailun seuran aktiiveista. Hän on ollut mukana seuran toiminnassa nelisen vuotta eli alusta asti.

Menneestä ajasta kiinnostunut mies on harrastanut historian elävöittämistä 2000-luvun alusta. Keskiajan elävöittämisen myötä hän kiinnostui sen ajan miekkailusta. Hän haluaa olla mukana herättämässä henkiin keskiajan aitoja miekkailutaitoja.

Espooseen perustettu seura piti aluksi harjoituksia paikallisilla kouluilla. Kun tarvittiin oma sali, sellaista ei löytynyt Espoosta. EHMS:n sali on vielä Helsingissä Ruskeasuolla, mutta kevään aikana sali muuttaa Mäkkylään.

– Pääkaupunkiseudulla on meidän lisäksemme pari muutakin seuraa. Seuramme järjestää säännöllisesti peruskursseja, joiden kävijöistä vain osa jää käymään harjoituksissa aktiivisesti, kertoo Hanhisuanto.

Hän arvelee maassamme olevan useita satoja harrastajia, koska seuroja on eri puolilla maata. Osa innokkaimmista osallistuu lauantaina 31. tammikuuta EHMS:n järjestämään kilpailuun, johon tulee osallistujia myös ulkomailta.

– Helsinki Longsword Open -käydään toisen kerran Rudolf Steiner -koululla Lehtikuusentiellä. Ottelut ovat käynnissä viimeistään kello 10 mennessä ja jatkuvat iltaan asti, vinkkaa Hanhisuanto.

Historiallisesta miekkailusta kiinnostuneita hän rohkaisee peruskurssille. Ennestään ei tarvitse osata miekkailla tai olla kovakuntoinen. Ikää kurssilaisella tulee olla yli 14-vuotta, vaikka harjoitusmiekat ovat turvallisia.

– Peruskurssilainen tarvitsee vain sisäliikuntaan sopivat vaatteet ja kengät. Seuramme tarjoaa muut tarvittavat välineet. Siinä mielessä tämä on helppo laji tulla sisään, mutta kehittyminen vie aikaa, tietää aktiivinen harrastaja.

– Kurssilla harjoittelemme lajin tärkeimpiä tekniikoita ja periaatteita, kohotamme kuntoa ja liikkumista sekä tietysti miekan käsittelytaitoa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu