Paikalliset

Nettiyhteisön idea: Koulukiusaaminen kuriin videoimalla

SOVELLUS   Nettiyhteisö Parantajat on ideoinut sovellusta, jonka avulla kiusaamiseen voisi puuttua nimettömänä.

Juho Nevalainen, Perttu Ahvenainen ja Johannes Puro haluavat levittää digitalisaation ilosanomaa sekä työssään että vapaa-ajalla. Päivi Tuovinen

Mitä tapahtuu, kun ekonomi, insinööri ja yrittäjä sekä 350 muuta verkkokeskustelijaa kohtaavat? Syntyy ideoita kännykkäsovelluksista arjen ongelmiin.

Yksi tällainen ongelma on kiusaaminen, joka jatkuu kouluissa vuodesta toiseen.

– Tuli vain mieleeni, että kun jokaisella koululaisella on älypuhelin, niin miksei sitä voisi hyödyntää tässä, kertoo espoolainen it-alan projektipäällikkö Juho Nevalainen , 28.

Syyskuussa aloittanut Parantajat-yhteisö toimii juuri näin. Jollain tulee mieleen ongelma, ja jollain toisella siihen digitaalinen ratkaisu.

Kiusaaminen kuriin -projektin tarkoituksena on luoda koululaisille mahdollisuus raportoida näkemästään kiusaamisesta nimettömänä esimerkiksi välituntivalvojalle. Älypuhelinsovelluksen avulla sivustaseuraaja voisi ottaa tapahtumasta vaikka videon ja lähettää sen nopeasti aikuiselle joutumatta kuitenkaan itse kiusatuksi.

– Jokaisella ikäpolvella on tietyt kiusaajat, ja kaikki tietävät keitä he ovat, mutta kukaan ei sano mitään, Nevalainen harmittelee.

Jos kiusaamisesta olisi mahdollisuus kertoa nimettömänä, se voisi muuttaa käyttäytymistä. Ilmoitus voitaisiin automaattisesti paikantaa ja siihen voisi halutessaan kirjoittaa lisätietoja tapahtuneesta. Myös kiusatulla olisi samanlainen sovellus, jolla hän voisi itse hälyttää apua. Tämä edellyttää tietenkin sitä, että sovellus on myös valvojilla.

– Eihän se ydinongelmaa (kiusaamista) poista, mutta ehkä pienen siivun siitä, pohtii Parantajat-yhteisön perustaja Perttu Ahvenainen , 33.

Kahden lapsen isänä Ahvenainen on miettinyt asiaa myös omien lapsiensa kautta.

– Emme ideoi appseja siksi, että se on muodikasta, vaan haluamme löytää ratkaisuja tavallisten ihmisten ongelmiin, hän sanoo.

Kiusaamissovellukselle etsitäänkin parhaillaan tekijää.

– Seuraavaksi haluaisin löytää pilottikoulun, joka lähtisi kokeilemaan sitä, Ahvenainen vihjaa.

Parantajat-yhteisö ei ole ainakaan vielä yritys eikä se aio patentoida kehittelemiään ratkaisuja. Jos joku muu tarttuu ideaan, he ovat vain tyytyväisiä. Avoin ideointi ja tiedonjako on nykyaikaa.

– Toimintamme on tämän päivän yhteiskunnallista vaikuttamista, jolla yritämme herätellä päätöksentekijöitä, sanoo helsinkiläinen Johannes Puro , 31.

Idea kiusaamissovelluksesta palkittiin Apps4Finland-innovaatiokilpailussa sen kansalaisia osallistavasta ominaisuudesta.

Ratkaisuja arjen ongelmiin

Parantajat-yhteisöllä on ratkaisu jo useaan pulmaan.

Ensimmäinen ratkaisu parantaa mahdollisuuksia saada tietoa IT- ja digialan tapahtumista.

Toisena haasteena oli järjestää vanhempainiltoja etänä. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi paljon matkusteleville vanhemmille osallistua lastensa asioihin.

Kolmas oli kiusaamisen raportointi.

Vapaa pysäköinti -sovellus auttaa autoilijoita löytämään parkkipaikkoja jo ennen liikkeelle lähtemistä ja viides auttaa tarkistamaan pysäköintikieltomerkit kartalta.

Lisää aiheesta: 

Koulukiusaaminen vähentynyt Espoossa – Lapset ehdottavat myös ”rauhanturvaajia”17.1.2015 17.22
Ronin muistot kouluvuosilta: ”Raaka kiusaaminen pilasi elämäni”14.3.2014 10.34

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu