Ruoka

Lihaton lokakuu huipentuu Teurastamolla tänään

Tunna Milonoff ja Riku Rantala kokkasivat lokakuussa kasvisruokaa.

Päivi Tuovinen

Huikean suosion saavuttanut Lihaton lokakuu on loppusuoralla. Docventures järjestää yhteistyössä Teurastamon ja Kellohallin kanssa kaikille avoimen ja ilmaisen päätöstapahtuman Sörnäisissä lauantaina 2. marraskuuta.

Tapahtuma alkaa kello 10 ja jatkuu aina pikkutunneille asti.

Tapahtumassa voi täyttää korinsa lähtituotetulla ruualla, nauttia maukkaista kasviruuista ja nähdä Docventuresin 2013 levyraadin voittajan Hermanni Turkin live-esityksen.

Paikalla julkaistaan myös Suomen kenties ensimmäinen täysin joukkoistettu kasvisruokareseptikirjanen.

Se on koostettu Lihattoman lokakuun yhteisömediassa jaetuista kasvisruokaresepteistä ja tuotettu Mesenaatti.me yhteisörahoituksen avulla.

Lihaton lokakuu on spontaani kansanliike, joka sai alkunsa Docventuresin radio-lähetyksessä Yle Puheella 18. syyskuuta.

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin vieraana ollut Luontoliiton toiminnanjohtaja Leo Stranius haastoi miehet ilmastotekoon. Rantala tarttui haasteeseen ja lanseerasi Lihattoman lokakuun: kuukauden mittaisen kasvisruokadieetin eettisemmän ja terveellisemmän ravinnon puolesta.

Lähetystä seurannut sosiaalisen median joukot reagoivat heti ja pian kampanjaan osallistui yli 30 000 ihmistä ja siitä alettiin käyttämään #lihatonlokakuu.

Ihmiset toimivat vertaistukena toisilleen, jakoivat kertomuksiaan ja omia kasvisruokareseptejään - syntyi konkreettisia tekoja, kriittistä keskustelua ja ennen kaikkea uudenlaista yhteisöllisyyttä.

Rantala ja Milonoff arvioivat, että Lihaton lokakuu on uuden ajan aktivismia, joka tarjoaa vaihtoehtoisen tavan vaikuttaa jokapäiväisillä päätöksillä. Monia kampanja on innoittanut jatkamaan kasviruuan polulla, tai vähintään tekemään tietoisempia valintoja ruuan suhteen.

Eläinsuojeluliitto Animalia myönsi Pro Animalia –palkinnon Lihaton lokakuu –haasteen aloittajille.

Keskiverto suomalainen säästää lihattomalla ruokavaliolla 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä.

Eläinsuojelujärjestö Anmalia kiittää palkinnon saajia siitä, että he ovat herättäneet keskustelua eläinten tehotuotannosta. Animalian mukaan Lihaton lokakuu -kampanja on saanut monet miettimään suhdettaan eläintuotantoon sekä tutustumaan kasvisperäisiin ruokavaihtoehtoihin.

Milonoff ja Rantala ovat ensimmäiset henkilöt, jotka ovat projektiensa johdosta saaneet sekä Pro Animalia että Anti Animalia –palkinnot.

– Tämä on varmasti ensimmäinen kerta, kun samalle taholle on myönnetty sekä Anti- että Pro Animalia –palkinnot, mutta toivottavasti ei viimeinen. Kehotamme siis etenkin lihan tehotuottajia tsemppaamaan. Viestimme on: eläinten tehotuotannossa on valtavia ongelmia, Milonoff ja Rantala kommentoivat palkintoa Animalialle.

Anti-Animalia palkinnon he saivat vuonna 2002 tehdessään Madventures-ohjelmaa. Rantalaa ja Milonoffia syytettiin tuolloin tyylistä tehdä eläimille tehtävästä raa'asta väkivallasta viihdettä nuorille suunnatussa matkailuohjelmassa.

Pro Animalia –palkinto myönnetään taholle tai tahoille, jotka ovat esimerkillisellä toiminnallaan edistäneet eläinten hyvinvointia. Tänä vuonna järjestö myönsi palkinnon myös Turkistarhaton Suomi –kansalaisaloitetta puoltaneille 36 kansanedustajalle.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu