Paikalliset

Vetovoima ei hyydy – Leppävaara kasvaa aina vain suuremmaksi

KAUPUNGINOSA Uusia asukkaita varten on työn alla useita alueita. Suurin keskittymä rakentuu lähivuosina Perkkaan puolelle.

Näkymä Kehä I:tä pohjoiseen, alhaalla Turunväylä. Oikealla erottuu vaaleana Vermontien alue, jonne nousee uusi asuinalue. Kuva on napattu Tehtävä Leppävaarassa -mallinnuksesta. Suunnittelualueet on rajattu keltaisella.

Vermontien alue kasvaa muhkeimmin lähivuosina Leppävaarassa. Alueelle tulee viitisentuhatta uutta asukasta.

Espoon kaupungin neuvottelut alueen maanomistajien kanssa ovat vielä käynnissä. Kaupunkisuunnittelulautakunnan viime syksynä hyväksymä Vermontien asemakaava tuo lisärakentamista 252 000 kerrosneliötä, josta asumiseen tulee 227 000 kerrosneliötä.

Viihdettä, liikuntapalveluja, toimistoja...”

 

 

Asuntojen lisäksi alueelle nousee myös ratsastuskeskus sekä koulu ja päiväkoti. Kaupunki harkitsi Siemensin ison ja tyhjän toimitalon jalostamista kouluksi, mutta suunnitelmasta luovuttiin liian haastavana.

 

– Se on tehty toimistokäyttöön, siellä on runsaasti palkkeja ja matala kerroskorkeus. Tekniikka ei vastaa tämän päivän tarpeita, selvittää Leppävaaran projektinjohtaja Mika Rantala .

Siemensin taloa odottaneekin purku.

Vermontielle kohoavien asuintalojen kerrosmäärä vaihtelee neljästä kuuteentoista. Tulvariskin vuoksi alueen talot ja tiet on perustettava tavanomaista korkeammalle.

Rakentaminen alkaa tällä vuosikymmenellä ja jatkuu pitkälle 2020-luvulle.

Isoja hankkeita on useita muitakin vireillä Leppävaarassa.

Projektinjohtaja Rantala pyöräyttää tietokoneensa näytöllä kolmiulotteista mallinnusta Leppävaarasta, johon kaavahankkeet on merkitty.

Esimerkiksi Hatsinanpuistoon haetaan edelleen jonkinlaista elinkeinotoimintaa.

– Viihdettä, liikuntapalveluja, toimistoja... ja jopa ehkä hieman asumistakin, Rantala makustelee.

Radan viereiseen Hatsinanpuistoon on aiemmin sijoiteltu niin yliampuvaa huvipuistoa ja Ikean tavarataloa kuin Rovion pääkonttoriakin.

Keskuspuiston ammattiopiston eli Arla-instituutin paikalle Puustellinkallioon sovitellaan kerrosneliöitä noin 1 500 asukkaalle. Erityisoppilaiden koulukeskus puretaan ja uusi rakennetaan Turuntien varrelle.

Kehä I:n länsipuolella puolestaan aiotaan laventaa jalankulkua katkaisemalla Lintuvaarantie ja ohjaamalla liikenne Portinvartijantielle.

Tälle radan pohjoispuoliselle alueelle vastapäätä Selloa tulisi kävelykeskustan lisäksi myös umpinainen asuinkortteli nykyisen huoltoaseman paikalle.

– Ja Läkkisepänaukiolle hotelli sekä toimisto- ja liiketilaa, Rantala kertoo.

Kaupunki toivoo Läkkitorin ja Gallerian kiinteistöyhtiöiden osallistuvan alueen kehittämiseen.

Kilonkartanontien varteen kerrosneliöitä sijoitetaan noin 20 000 eli 600 asukkaalle. Rantala huomauttaa, että Kilonkartanon alue ei rakentamisen myötä paljoa muutu.

Palokärjen teollisuusalueelle suunnitellaan niinikään asumista, vaihtoehtona osa teollisuudesta silti säilyy.

Uimahallin remontti ja maauimala valmistunevat tämän vuoden loppuun mennessä.

– Liikuntapalvelut täydentyvät tosi hienosti. Maauimala on harvinaista herkkua, hehkuttaa Rantala.

Palveluille riittää kysyntää, sillä Suur-Leppävaaran asukasluku lähentelee jo 65 000:ta. Työpaikkoja alueella on noin 30 000.

Mikä alueelle houkuttaa?

– Ylivertaiset liikenneyhteydet sekä hyvät palvelut tekevät Leppävaaran, Rantala vastaa ja muistuttaa Kehä I:n vartta linjatun raide-Jokerin hankesuunnitelman valmistuvan tänä vuonna.

Edes talouden muutokset eivät heilauta liikenteellisesti vahvan sijainnin ja hyvien palvelujen luomaa vetovoimaa. Rantala arvioi, että Kanta-Leppävaara kasvaa lähivuosikymmenenä hieman alle 10 000 asukkaalla.

Asumisen tiivistäminen tapahtuu hänen mukaansa kestävän kehityksen hengessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Haluatko vaikuttaa Leppävaaran kasvuun? Nyt siihen on mahdollisuus4.2.2015 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu