Paikalliset

Lätkäjunnujen harkat venyvät kello 23:een – jääpula rassaa Espoossa

Laaksolahden jäähalli suljettiin viime talvena, uutta hallia saataneen odottaa vielä vuosia. EKS:n valmennuspäällikkö Toni Jokela pelkää, että huonot harjoitusajat karkoittavat harrastajia.

Juho Mäki-Lohiluoma

Monet jääkiekkoa harrastavat espoolaisjuniorit joutuvat harjoittelemaan yhä myöhempinä kellonaikoina. Syynä on kehno jäähallitilanne.

Esimerkiksi Laaksolahdessa ja Leppävaarassa toimivassa Espoon Kiekkoseurassa tilanne on vaikea. Jo alle 10-vuotiaat juniorit harjoittelevat monta tuntia viikossa, eikä mukaan ehtiminen ole aina helppoa.

– Varsinkin vanhempien ikäluokkien vuorot ovat välillä myöhään, eivätkä kaikki alueen seurat pysty tarjoamaan joukkueilleen riittävästi jääaikaa, kertoo valmennuspäällikkö Toni Jokela.

Espoon Kiekkoseurassa myöhäisimmät vuorot ovat jääneet B2-ikäluokalle. Ensimmäistä vuotta toisella asteella opiskelevat nuoret pääsevät usein lähtemään hallilta vasta puoli yhdentoista jälkeen. Blues Matinkylän sama ikäluokka harjoittelee paikoin vielä tuntia myöhemmin.

– Myöhäiset vuorot aiheuttavat univelkaa, jota yritetään viikonloppuna nukkua pois, kertoo joukkueen kapteeni Oskari Pakarinen.

– Aamuisin nouseminen on loppuviikosta vaikeaa ja myös koulutyö kärsii, kun ei ole virkeänä liikkeellä, Pakarinen myöntää.

Yhä myöhäisempien vuorojen lisäksi monessa seurassa on nuorempien ikäluokkien harjoitusvuoroja jouduttu myös aikaistamaan. Harrastavien lasten vanhemmat joutuvatkin suunnittelemaan menojaan yhä tarkemmin. Harjoitusvuoron alkaessa neljältä täytyy lapsen olla paikalla jo reilusti aikaisemmin, jotta varusteet ehditään pukea päälle.

– Kello 16 alkavat vuorot ovat perinteisesti olleet seurojen tarjoamia lisäharjoituksia, johon innokkaimmat harrastajat ovat päässeet hiomaan taitojaan joukkueharjoitusten ulkopuolella. Nyt nämä vuorot joudutaan antamaan joukkueille ja muuta harjoittelua siirtämään yhä aikaisemmaksi, kertoo Jokela.

– Lasten jääurheilu vaatii myös vanhemmilta paljon. Harjoitusajat ovat nykyisessä tilanteessa usein huonoja ja jäävuorot kalliita. Riskinä on, että lapsen harrastus loppuu vaikka juniorilla itsellään olisi intoa, Jokela pohtii.

Hankalaan tilanteeseen ei ainakaan lähiaikoina ole luvassa helpotusta. Lähes vuosi sitten käyttökieltoon asetettu Laaksolahden jäähalli seisoo edelleen suljettuna ja hallin peruskorjaus on sijoitettu kaupungin investointiohjelmaan vasta vuodelle 2017.

Myös suunnitelma Tapiolaan sijoitettavasta harjoitusjäähallista on törmännyt valitustulvaan, eikä hankkeen aikataulusta ole tietoa.

– Harrastajamäärien kasvun jatkuessa käy tarve uudelle hallille yhä suuremmaksi. Tärkeää olisi, että Espoossa pystytään tarjoamaan kohtuuhintaisia ja toimivina aikoina olevia harrastusmahdollisuuksia jääurheilusta kiinnostuneille. Nykypuitteilla se ei enää kauaa ole mahdollista, Jokela päättää.

Espoon jäähallit

Kaupungilla on jäähallit Espoonlahdessa ja Matinkylässä. Laaksolahden halli suljettu. Yhteensä kaksi kenttää.

Espoon kiekkoilun tuen harjoitusjäähallit ovat Espoonlahdessa, Laaksolahdessa ja Matinkylässä sekä Reebok-areena Leppävaarassa. Yhteensä kuusi kenttää.

Lisäksi on Barona-areena Tapiolassa. Yksi kenttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu