Paikalliset

Helsinki vie varakkaat viisikymppiset – Espoolle satojen miljoonien tappio

Eiranrannan uudenkarheat luksustalot ovat yksi kohde, jonne espoolaisia on muuttanut. Myös muut Helsingin kantakaupungin arvoalueet vetävät hyvätuloisia espoolaisia.

Päivi Tuovinen

Espoosta on viime vuosina virrannut runsaasti hyvätuloisia 45–64-vuotiaita veronmaksajia Helsinkiin. Espoolaisia houkuttavat kantakaupungin arvoalueet sekä uudet merenranta-alueet, kuten Eiranranta ja Jätkäsaari.

Yksistään 2009 Espoo menetti kuntien sisäisen muuttoliikkeen takia 213 miljoonaa euroa valtionveronalaisia tuloja. Menetys tuli liki kokonaan 45–64-vuotiaiden ikäryhmästä. Tappiota Espoo kirjasi myös eläkeikäisten eli yli 65-vuotiaiden muutosta.

Helsingin seudun sisäiseen muuttoliikkeeseen perehtynyt tutkija Seppo Laakso sanoo, että suuri osa Espoon jättäneistä hyvätuloisista muutti Helsinkiin. Tarkkoja tilastoja muuttajien sijoittumisesta ei ole, mutta Laakso vahvistaa, että heitä houkuttaa nimenomaan kantakaupunki palveluineen.

– Kun Eiranrantaa rakennettiin, oli puhetta, että Espoon omakotitaloasujat muuttaisivat Eiraan. Se oli kuitenkin kaupunkilegenda, ja käytännössä sinne lähtijöitä oli vain kourallinen, Laakso kertoo.

Voittoa muuttovirroissa Espoo saa perheenperustamisiässä olevista 25–34-vuotiaista. Heistä tuleva hyöty ei kuitenkaan kata varttuneemmista koituvia tappioita.

Laakson mukaan Espoo olikin 2009 Helsingin seudulla selvästi eniten muuttoliikkeestä kärsinyt kunta.

Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän mukaan on merkittävää, että seudun eniten omistavat ja ansaitsevat ihmiset kerääntyvät Helsingin kantakaupunkiin. Ilmiö myös asettaa kyseenalaiseksi julkisessa keskustelussa sitkeästi elävän väitteen kaupunkien välisestä segregaatiosta.

Mäkelän mukaan eriytyminen ei koske niinkään kuntia, vaan asuinalueita, mutta tätä ei haluta tunnustaa kuntaliitoksia ajettaessa.

– Suurimmat erot asuinalueiden välisessä kehityksessä ovat Helsingin kantakaupungin ja Helsingin lähiöiden välillä, Mäkelä sanoo.

Viisi keskusta Espoon ässinä

Espoon kilpailuvaltti asukkaiden houkuttelussa ovat viisi kaupunkikeskusta. Myllerrys näkyy nyt muun muassa Leppävaarassa, Matinkylässä ja etenkin Tapiolassa, jossa hintavatkin kerrostaloasunnot ovat menneet varsin hyvin kaupaksi.

Jukka Mäkelän mukaan Espoo haluaa pitää asuinalueet paitsi laadukkaina myös monipuolisina. Pientaloalueet rakentuvat ympäröimään viittä keskusta, joissa sijaitsevat kerrostaloasunnot, työpaikat ja palvelut.

Asukkaita houkuttaa ja pitää Espoossa myös lähellä oleva luonto, Mäkelä uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu