Ruoka

Viikon reseptit: kreikkalainen lihapata, perunapallerot ja baklava

Kreikkalainen lihapata syntyy ajan kanssa.

Anikó Lehtinen

Kaipaatko vaihtelua liharuokiin? Jos, kokeile kreikkalaista lihapataa, stifadoa. Stifado valmistetaan ajan kanssa hauduttamalla. Lopputuloksena on herkullinen pataruoka, jonka paksu kastike syödään viimeistä pisaraa myöten. Stifadon parina voi tarjota riisiä tai perunoita.

Kreikkalainen lihapata Stifado

2 sipulia viipaleina
2 valkosipulinkynttä pienittynä
500 g naudan ulkofilettä tai lammasta kuutioituna
1 kesäkurpitsa viipaleina
1 munakoiso viipaleina
oliiviöljyä
rosmariinia
oreganoa
vettä
2 dl punaviiniä
2 rkl hunajaa
2 laakerinlehteä
1 tlk tomaattimurskaa
päälle 200 g murennettua feta-juustoa

Ota liha huoneenlämpöön. Hienonna vihannekset ja sipulit. Kuutio liha.

Laita iso pata liedelle. Lisää pataan öljyä. Paista lihakuutioihin pinta padassa.

Nosta lihapalat sen jälkeen toiseen astiaan ja kuullota sipuli ja valkosipuli padassa.

Lisää hunaja ja anna sipulin karamellisoitua. Lisää sen jälkeen pataan munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet ja kuullota hetki.

Nostele lihapalat takaisin pataan ja kaada joukkoon vettä niin, että palat juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta.

Lisää pataan punaviini, rosmariini, oregano, laakerinlehdet ja tomaattimurska. Hauduta pataa noin 3–4 tuntia.

Murenna padan pinnalle juuri ennen tarjoilua fetajuustoa. Tarjoa pata leivän, riisin tai kreikkalaiseen tapaan paistettujen perunoiden kera.

Rapeat perunapallerot

½ kg perunoita
1,5 rkl voita
suolaa
mustapippuria
noin 1 dl kovaa juustoa raastettuna (esimerkiksi emmentalia tai goudaa)
timjamia
oreganoa
meiramia
noin 3 rkl vehnäjauhoja
1 kanamuna
noin 3 rkl korppujauhoja

Keitä kuoritut perunat kypsäksi. Kaada vesi pois. Sekoita perunoiden joukkoon voi, pippuri ja suola. Muussaa karkeaksi soseeksi.

Anna seoksen jäähtyä. Sekoita joukkoon juustoraaste ja mausteet. Muotoile massasta pieniä palloja tai puikuloita.

Vatkaa kanamuna rikki ja pyörittele puikulat ensin vehnäjauhoissa, sitten kanamunassa ja lopuksi korppujauhoissa.

Paista perunapallerot 180-asteisessa rypsiöljyssä.

Vinkki: Kreikassa perunapalleroita syödään vain jauhoissa kieritettynä – näin pinnasta tulee pehmeämpi.

Tzatsiki

½ kurkku
3 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1/2 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi raastettuna
2–3 rkl oliiviöljyä

Raasta kurkku ja puristele siitä ylimääräinen vesi pois käsin. Lisää kurkkuraasteeseen suola ja anna seoksen seistä ainakin puoli tuntia. Puristele taas vesi pois käsin.

Sekoita raastettu valkosipuli kurkkuraasteeseen.

Sekoita raaste jogurttiin. Lisää oliiviöljy. Sekoita taas. Laita jääkaappiin ainakin tunniksi.

Vinkki: Voit tarjota tzatsikia uuniperunan, paistetun kanan tai lohen kanssa kylmänä kastikkeena. Se on myös erinomaista dippaukseen.

Baklava

1 lehtitaikinalevy
2 dl pistaasi- tai muita pähkinöitä
1 dl juoksevaa hunajaa
noin 1 dl miedon makuista
öljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sulata lehtitaikinalevy.

Kauli sulanutta taikinalevyä hieman ja leikkaa siitä suupalan kokoisia neliöitä.

Paista palat 225 asteessa noin 15–20 minuuttia.

Rouhi pähkinät (jätä pari hyppysellistä koristeeksi). Sekoita rouhe, ¾ hunajasta ja öljy tahnaksi.

Kun lehtitaikinaneliöt tulevat uunista, erottele neliöistä pohja ja kansi.

Täytä neliöt pähkinätahnalla, voitele kannet öljyllä ja laita tarjolle.

Valuta päälle loput hunajasta ja sirottele pinnalle pähkinärouhetta.

Vinkki:Jos koet pähkinät liian raskaiksi, voit laittaa väliin myös omenahilloa.

Lue myös: Poimi talteen kreikkalaisen keittiön parhaat ideat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu