Paikalliset

Masalasta kasvaa pikkukaupunki – katso havainnekuva

Tältä näyttää tulevaisuuden Masala rantaradan ja Kehä III:n suunnalta katsottuna. Kuvassa keskellä valkoisena näkyvä iso kerrostalo on jo rakennettu.

YIT

Perinteikäs Masalan maaseututaajama Kirkkonummella on muuttumassa lähitulevaisuudessa melkoisesti. Uneliaiden rivitalorivien keskelle on nousemassa pikku hiljaa kaupunkimainen keskusta.

Mikäli kaikki pitkän aikavälin suunnitelmat toteutuvat, saavat Masala sekä sitä ympäröivät alueet tuhansia uusia asukkaita nykyisen 5 000:n lisäksi.

Kasvun myötä myös alueen palvelut monipuolistuvat. Tavoitteena on parantaa etenkin Masalan keskustan ilmettä ja lisätä sen vetovoimaa, sanoo Kirkkonummen kunnanarkkitehti Tero Luomajärvi.

Samalla Masalaa halkovasta Masalantiestä muokataan Luomajärven mukaan entistä kaupunkimaisempaa, kun sen varrelle nousee uusia kerrostaloja kivijalkaliikkeineen. Myös urheilupuistoa kehitetään.

 

Tulijoita voi olla Espoosta ja Helsingistä saakka.”

Alkutahdit rakentamiselle lyötiin viime talvena, kun Lapti-yhtiön asuinkerrostalo nousi vastapäätä Nissnikun koulukompleksia.

 

Nyt savua kaivureiden putkeen tuuppaavat sekä Lapti yhdellä uudella talolla että rakennusyhtiö YIT, jolla on menossa kolmen kohteen rakentaminen rantaradan tuntumaan.

Kaikkiaan YIT rakentaa radanvarteen kymmenen kerrostaloa.

– Masala on kiinnostava kohde, sillä liikenneyhteydet Helsinkiin ovat hyvät. Myös palvelut ovat jo olemassa ja luonto sekä harrastusmahdollisuudet lähellä, sanoo liiketoimintaryhmän johtaja Harri Isoviita YIT:stä.

Uusien asuntojen keskihinnaksi on tulossa 3 700 euroa. Vaikka aika on nyt myynnille haastava, uskoo Isoviita, että kysyntää löytyy. Taustalla vaikuttaa muuttoliikkeen ohjaaminen yhä voimakkaammin radanvarsille.

– Palveluiden ääreen muuttavat myös varttuneet ihmiset kunnan sisällä. Mahdotonta ei ole sekään, että tulijoita olisi Espoosta ja Helsingistä, Isoviita sanoo.

Ikäihmisiä houkutellaan Masalaan Yrjö ja Hanna -säätiön palvelutalolla, jonka rakentaminen on juuri alkamassa. YIT:n rakentamaan taloon tulee 40 vuokra-asuntoa sekä kaksi ryhmäkotia. Talo valmistuu kevääksi 2015.

Lisääntyvä asutus tietää myös kasvavaa liikennettä. Sumppuja purkamaan on suunnitteilla kiertoliittymä äskettäin valmistuneen Masalan asukaspuiston edustalle.

– Myös Masalantien ja Sepänkylän pullonkaulaliittymää sujuvoitetaan. Pidemmällä aikavälillä on rakennettava uusi eritasoliittymä Kehä III:lle, Luomajärvi sanoo.

Kunnassa suunnitellaan myös helpotuksia juna- ja bussimatkustajille. Aseman aluetta on tarkoitus uudistaa niin, että vaihto liikennevälineestä toiseen käy nykyistä helpommin.

Masala kasvaa kahdella suunnalla

YIT:n ja Laptin nyt aloittamat kerrostalokohteet sijaitsevat Ratavalliksi nimetyllä alueella, jonne on tulossa koteja noin 650 asukkaalle. Kovan rahan asuntojen lisäksi alueelle on suunniteltu ara-vuokrakohteita.

Korkeimmat Ratavallin alueen talot ovat 6-kerroksia.

Toinen iso kohde on Tinanpuisto, joka sijaitsee Tinanrinteen sekä Ljusdalantien välissä. Alueelle on suunniteltu sekä kerros- että pientalokoteja noin 700 asukkaalle.

Liikealueen uusi keskuspaikka, Tinantori toimisi muun muassa markkinapaikkana. Sen äärelle rakennetaan uutta liiketilaa päivittäistavarakauppoineen.

Alueen maamerkiksi Masalantien varteen nousisi 8-kerroksinen kerrostalo, jonka ylimmästä kerroksesta olisi näkymät Espoonlahdelle asti.

Valmisteilla oleva osayleiskaava mahdollistaisi lisäksi pientalorakentamisen Masalan keskustan ympärille.

Kartanonrannan alueen kasvu mukaan lukien Masalan arvioidaan kasvavan 5 000 asukkaalla vuoteen 2035 mennessä.

Lähde: Kirkkonummen kunta, YIT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu