Asokotien tilinpäätöstiedoista tutkintapyyntö poliisille

Jukka Kilven johtama Suomen Asumisoikeusasukkaat ry on jättänyt poliisille tutkintapyynnön Asokotien toiminnasta.

Seppo Korkman

Suomen Asumisoikeusasukkaat ry on jättänyt poliisille tutkintapyynnön siitä, onko Suomen Asumisoikeus Oy eli Asokodit syyllistynyt kirjanpitorikokseen.

Tutkintapyynnön mukaan Asokodit olisi antanut vuosien 2011 ja 2012 tilinpäätöksissään harhaanjohtavaa tai virheellistä tietoa Asokotien käyttövastikkeiden määräytymisistä.

– Kuluttajariitalautakunta on aiemmin todennut, etteivät Asokotien käyttövastikkeiden määräytymislaskelmat anna asumisoikeusasukkaille tietoa lain edellyttämällä tavalla. Nyt haluamme poliisin tutkivan, onko kyseessä kirjanpito- tai törkeä kirjanpitorikos, Asumisoikeusasukkaat ry:n espoolainen puheenjohtaja Jukka Kilpi huomauttaa.

Kilven lisäksi tutkintapyynnön on allekirjoittanut kahdeksan muuta Asokotien asukasta Espoosta ja Helsingistä.

Jukka Kilpi on vuosia kiistellyt Asokotien kanssa asukkaille määrättyjen tasausvastikkeiden suuruudesta. Kilven laskelmien mukaan asumisoikeusasunto tulee esimerkiksi Espoossa jopa vapaarahoitteista vuokra-asuntoa kalliimmaksi.

Espoossa Asokodeilla on noin 5 000 asuntoa, Helsingissä 7 000 ja Vantaalla 4 000.

Kommentit

Vuonna 200o muutin perheineni asokotiin. Viiden vuoden kuluttua oli pakko muuttaa pienempään asuntoon, vastikkeiden hurjan nousun vuoksi. Nyt on taas muutettava vielä pienempään, kun ei pysty maksamaan kohonnutta vastiketta (v.2005, vastike 770e, 2014, korotettu vastike 1200e) Taidan etsiä yksityiseltä vuokra-asunnon ja ottaa omat 15% pois asolta, ennen kun nekin rahat jotenkin kupataan!

bravokilpi

Olen asunut 1994 lähtien Helsingissä Aso-asuntojen asumisoikeuskohteissa, useamassa siis. Perhetilanteiden muuttuessa. Ensimmäinen kohde olikin loistava, sama hintataso 2 v. ja sen jälkeen pieni nousu. Seuraava oli jo kohtuuton. Nyt olen asunut useita vuosia samassa kohteessa, vaihdoin suurempaan. Joka vuosi vuokrankorotus n. 1 euro / neliö eli 50 - 60 euroa / kk! Eikö jo riitä - huoneistoille ei ole tehty mitään remonttia, kohde on 12 v. vanha. Tämä asunto on asuttu loppuun välivuokralaisten asuessa tässä. Itsellä ei ole varaa remonttiin ja toivoisinkin, että "uskollinen" Aso-asuja saisi sen 10 vuoden palkkion asuttuaan jo näin kauan - mutta ei. Kun ei ole täsmälleen sama huoneisto! En tiedä mitä tehdä, kohta kolkuttelen varmaan sos.tston ovea? Olen liikuntaesteinen ja kohde olisi minulle sopiva, mutta... se remontti? Nämä "yllättävät korjausmenot", olisi kiva nähdä missä? Vain siivouksessako (jonkun koira kakkii tiettyyn rappuun!). En oikein jaksaisi sairauksieni vuoksi enää edes riidellä asioista. Vedänkö itseni leukakiikkuun?

Sangar

Kyllä Ason toiminta on niin hämäräperäistä, että ei voi kuin ihmetellä. Budjettilaskelmista ei ota mitään selvää eikä vastauksia kysymyksiin tipu vaikka kuinka moneen kertaan asioista yrittää saada selvää. Todella kummallista asukkaiden aliarvioimista. Monet asukkaat kyllästyvät touhuun pian ja muuttavat pois. Eivät jaksa alkaa taistella, kuten Jukka Kilpi. Hienoa Jukka että Sinä jaksat! Voimia taistoon!

åke

Muutin 90-luvun alussa vuokralle kerrostalokolmioon, jonka omisti silloin Arsenal, se oli alun perin kuulunut Työväen Säästöpankille. Siellä oli halvat vuokrat ja asukkaat olivat hyvin pysyviä. 2000-luvun alussa talo myytiin (mielestäni halvalla) VVO:lle, joka kaksinkertaisti vuokrat kuudessa vuodessa. Muuttorumba on siellä nyt jatkuvaa. Se täytyy kuitenkin myöntää, että VVO remontoi taloa paljon.

Entinen VVO:n Asukas

Voi hyvänen aika, että Ihmiset ovat vietävissä! Ettekö ihan oikeasti yhtään kyseenalaista Kilven motiiveja? Tutustukaa hänen omiin nettisivuihinsa. Hän yrittää vedättää asuntoa itselleen alkuperäisellä hankintahinnalla, tehdä valtavan voiton, itselleen, muiden rahoilla! Hänen perusteensa on täysin itsekkäitä ja hänen ajamallaan systeemillä, pienituloiset ihmiset tulevat menettämään kotinsa sekä sijoittamansa asomaksun. Mistä kuvittelette, että Kilven väärin perustein hakemat vastikkeet maksetaan? Muiden asukkaiden tasausryhmästä. Kilpi keksii asioita ja lukuja suurin silmin, ilman minkäänlaista faktapohjaa. Kun vaan vakuuttavasti esittää asian, ihmiset uskovat. Ottakaa itse asiasta selvää!
Hyvä, että olet tehnyt tutkintapyynnön. Saadaan piste tälle loputtomalle keskustelulle. Olen todella tyytyväinen asoasukas ja tämä on minun vapaaehtoinen valintani. Aivan kuten Kilvenkin! Teitä saattaa olla 8, mutta meitä tyytyväisiä on tuhatkertaisesti. Äläkä enää koskaan väitä missään mediassa, että edustat meitä kaikkia asoasukkaita. Olette marginaaliryhmä!

Väsynyt sinuun Kilpi

Ympäristöministeriö on puuttunut ko. tasauseriin uudella lakialoitteella. Näin saataisiin vastkkeita järkevämmälle tasolle. Kuuluuko YM myös marginaaliryhmään? Kysehän on vastikkeiden kohtuullisuudesta / todelliset kustannukset.

ASOkas

Aikas hölmöä valittaa yleensä vuokrasta, kuinka se on noussut kymmenessä vuodessa. Jokainen voi ynnätä esim lähtötilanne 500€ vuokra/kk ja siihen kymmenen vuoden tasaset 3% vuosittaiset korotukset - 3% hinnan nousu vuokrassa on todella pieni jos sillä rahalla selviää joka vuosi - silti 10-11 vuoden jälkeen vuokra huitelee jo lähellä 700 euroa- aikas iso prosentuaalinen korotus lähtötilanteeseen siis. Osakeasukkaana tajuan todella, kuinka asumiskulut kallistuvat: kun talolla ei ole rahaa, niin vastikkeita on nostettava kulujen noustessa - ei tule tasauksia "hyvin pärjääviltä taloilta". Keskimääräiset hoitovastikorotukset vuosittain osaketalossamme on ollut 4-6% - se on fakta mikä pitää hyväksyä. Voin sanoa, että "ottaa pattiin" kun asuminen kallistuu, elatusmaksujen indeksikorotukset on myös kolmen prosentin luokkaa jnejnejne, mutta palkan yleiskorotus on 0,6% :D Jos asuminen on liian kallista, niin sitten pitää muuttaa halvempaan. Myönnän toki sen, että vuokrahinnat on kalliita, mutta ei se marisemalla parane. Äänestää voi jaloillaan. On vaan helpompi valittaa täällä ja lehtien palstalla, kun todella äänestää niillä jaloillaan ja muuttaa (varsinkin kun fakta on, että niitä halpoja asuntoja ei nyt oikein mistään löydy tänä päivänä).

Turhaa marinaa

Asuntoja täytyy rakentaa sinne, missä niitä tarvitaan. Työntekijällä on mahdollisuus ottaa uusi työpaikka vastaan vain, jos hän saa asunnon tarpeeksi läheltä.

Vain laadukkaiden ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen riittävä rakentaminen kasvukeskuksiin mahdollistaa työvoiman liikkuvuuden ja talouskasvun.
Nyt kun talous kasvaa hyvin niukasti, ja jopa taantuma on lähikuukausina mahdollinen, rakentamisella on myös tärkeä taloutta elvyttävä vaikutus. Näinä aikoina kasvua pitäisi tukea – siitäkin huolimatta että valtion taloudessa on myös säästettävä.

Heikko vuokra-asuntotilanne kasvukeskuksissa johtaa hintojen nousuun, ja asuntomenojen osuus kotitalouksien kokonaismenoista nousee. Korkeat asumiskulut puolestaan heikentävät ihmisten muita kulutusmahdollisuuksia ja sitä kautta myös talouskasvua.

Työmies

Nimimerkille "VÄSYNYT SINUUN KILPI": Tutustupa ASO-asuntojen tilinpäätökseen. Sata miljoonaa euroa on paljon rahaa - tämän verran ASO-asunnot on netonnut asukkaiden kustannuksella. Taidat olla ASO-asuntojen mainosmies tai sitten et ymmärrä, että asukkaat maksavat sekä kohteiden lainat että ASO-asuntojen muhkeat voitot. Lopputulos on se, että asukkaat ovat maksaneet asuntonsa omista rahoistaan, mutta ASO-asunnot omistaa ne.

M.

Voi Pyhä Yksinkertaisuus, että jaksat jatkaa Kilven mantraa. Ota asioista selvää ja lue tilinpäätös. Osinkona jaetaan vain ja ainoastaan n. 90000 € vuodessa, siis yhteensä molemmille omistajille. Siinä omistajien muhkeat voitot. Minä osaan lukea tilinpäätöstä. Tilinpäätöksessä näkyvät varat käytetään tuleviin lainan lyhennyksiin ja lunastuksiin.
Mainosmiehessä osuit oikeaan, tyytyväinen asukas on paras mainosmies. Jukka Kilpi kertoi tv:ssä asuneensa Asokotien asunnossa 17 vuotta, jokainen ymmärtää silloin että asumismuoto ei voi olla hänenkään mielestään huono tai hänen tavoitteensa on toisaalla?!?
Kaikki varmasti yhtyvät siihen, että asuminen on suomessa kallista. Olisi mukava tietää Jukka Kilveltä, kuinka monta jäsentä hänen yhdistyksessä on, eli kuinka montaa asukasta hän oikeasti edustaa? Minä en ainakaan ole hänelle valtakirjaa antanut edustaa itseni ja uskon että puhun useamman tyytyväisen asukkaan äänellä.

Väsynyt sinuun Kilpi

"..asukkaat maksavat sekä kohteiden lainat että ASO-asuntojen muhkeat voitot ". Asuin aiemmin Aso- talossa ja olin viimeisen vuoden asukastoimikunnan puh. johtajana. Tilinpäätösten mukaan kohteen lainoja ei oltu lyhennetty lainkaan, vaan vastikkeilla maksettiin lainojen korot, isännöinti, suuret Aso-henkilöstömenot ja muut asumiskulut ja sitten mitä ilmeisemmin vähintään kolmasosa vastikkeena niitä muhkeita voittoja, jotka pitäisi kaiken järjen mukaan käyttää juuri lainojen lyhennyksiin! Kun noita Ara- lainoja saa enimmillään 45- vuoden maksuajalla, eivät as. oikeusyhtiöiden ns. omistajat kai koskaan edes aio alkaa lyhentämäänkään noita lainojaan, vaan maksattavat vuokralaisillaan noita summia vastaavia määriä muhkeina voittoina omille veroparatiisitileilleen? Samalla odotellaan, että kunhan vuodet vierivät ja järjestelmä romutetaan, asunnot päästäänkin myymään yksityisille markkinoille moninkertaisilla voitoilla lainoineen päivineen?

x- asoasukas

Huikean rohkea heitto tuo että Asokodit olisi syyllistynyt kirjanpitorikokseen.
Asokotien tilintarkastajayritys on globaalisti yli 150 000 henkilöä työllistävä asiantuntijaorganisaatio ja tilinpäätösmateriaali on toimitettu varmaankin valvontaa varten myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA). "Vastaväittäjänä" tässä väitöksessä on http://jukkakilpi.fi/?page_id=16 kiinteistösijoittajana konkurssin tehnyt Australiassa väitellyt tohtori. Itse kallistuisin luottamaan tilintarkastajaan ja ARAan.

Minun mielipide

Nyt on keskusteluun/kannanottoihin tullut mukaan SATO/Asokodit-firman "edustajia"! Totuus laittomuuksista, törkeät lainvastaiset vuokrat ja infon saaminen on varmaan kova isku ns. yleishyödylliselle firmalle. Näin on nyt käynyt. Ainoa tapa teillä on loanheitto ja henkilökohtaisuuksiin meno. Epäkorrektia, etenkin kun ette pysty käyttämään omaa nimeänne. Oma aso-vuokrani on noussut 5 vuoden aikana yli 60 %. Vuokra neliötä kohti on ainakin 3-4 € yli markkinavuokran!!!
Ehdoton vaatimus SATO/Asokodit -yritykselle on suorittaa erityistilintarkastus.
AVAIN Asumisoikeusyhtiön suhmuroinnista puhumattakaan; odotamme niitten
kauppojen purkua. Jukka Kilpi on murtanut muurin.

Mario Dolores

Heps heijaa! Minä asuin ennen Vihdin kunnassa, eli Nummelassa, mutta vuokrat asumisoikeusasunnoissa olivat liiankorkeita minun maksettaviksi, joten piti muuttaa n. 140 km päähän, että suurinpiirtein saisi samankokoisen asunnon. Miten kävikään, tälläkin paikkakunnalla as.oikeusasuntojen vuokrat eivät kohtaa sitä todellista tasoa.
Kun otan yhtiön asukkaiden omatoimisuuden huomioon. Asukkaat tekevät kaikki mahdolliset maalaus ja lumityötkin sekä talkoohengellä monia korjauksia; jossakin mättää ja pahasti!! Yhtiön puolelta ei tule kunnon vastauksia kun kysytään, yleinen vastaus ei kuulu heille, vaan "olkaa ominnallenne" tyyliin. Se sanonta pitää paikkansa, että kenen leipää syöt , niin sen lauluja laulat!!

Uusia tuulia

Asun toista vuotta TA-n omistamassa aso-talossa. Itse asunto on ihana, kunhan ei katso liian tarkkaan niitä rakoja lattiassa taikka ihmettele miksi pitää niin paljon ostaa sitä murkkumyrkkyä kesäisin. Kun yrittää lukea sitä kirjanpitoa mikä tulee joka vuosi (joka pitäisi selittää miksi vuokrat nousevat) niin jää ihan hämilleen. Viime vuonna siinä luki "lumensiirto noin ja noin paljon". Mutta kun sellaista ei oltu tehty kertaakaan. Lumenaurausta oli sitten erikseen. Ihme ettei ollut vielä hissien korjausta (talot ovat yksikerroksisia). En ole samaa mieltä Kilven kanssa monessa asiassa mutta joissakin asioissa hän on mielestäni oikeassa. Olen iloinen siitä että hän jaksaa tehdä tätä työtä, minunkin puolesta

Kriinu

Nyt tarvittaisiin yhdistys, joka ajaisi oikeasti ja asiallisesti niiden tuhansien muiden asoasukkaiden asiaa, kuin tämän Kilven klaanin.
Saataisiin järkevä ääni kuuluviin. Kaikki asumisoikeusyhtiöt olisi varmasti tyytyväisiä ja rakentavaa yhteistyötä asukkaiden (enemmistön) kanssa tarvitaan.

Yvonne

Kaikki asumisoikeusyhtiöt ovat tällä hetkellä ihan tyytyväisiä kun ovat löytäneet kultakaivokset. Kannattaa varmaan perustaa kilpaileva yhdistys ja oikeasti yrittää saada neuvottelutulosta vuokrien kohtuullistamiseksi. Onnea työhön, pistäkää töpinäksi.

Mario Dolores

Kyllä todellakin jotain täytyisi tehdä.
Katseltiin lapsenlapseni kanssa näitä aso-asuntoja ja tultiin siihen tulokseen, ettei kannata sijoittaa noin kalliisiin asuntoihin, joissa vuokra noin korkea, kun vapailta markkinoilta
saa halvemmalla.
Kaksiota katsottiin ja huonoilta alueilta pyydettiin vuokraa kaksiosta enemmän, kuin Olarista hyvästä yhtiöstä ja hyvien liikenneyhteyksien varrelta saivat nuoret siistin kaksion halvemmalla.
Riistoahan tuo on, kunnolliset ihmiset tarvitsevat koteja sopivaan hintaan.
Ei näissäkään voi kulut olla sen suuremmat, kuin kerrostaloissa yleensäkään, joku vie välistä! En suosittele.

YKS

Asumisoikeusasuntoja markkinoidaan kai vieläkin "turvallisina" asuntoina. Minun mielestäni turvallisuuteen kuuluisi myös ennustettavuus mitä tulee asumisen kuntannuksiin. Vastike puristetaan rakennusvaiheessa niin alas kuin mahdollista ja aletaan hilaamaan sitten vastikkeita ylös.

Hki

Lehtijutun mukaan on tutkintapyynnön allekirjoittanut 9 henkilöä.
Wikipedian mukaan Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:llä on 200 jäsentä.
Samaisella Wikipedian sivulla mainitaan Suomessa olevien asumisoikeusasuntojen määräksi 36500. Varovaisen arvion mukaan noissa asunnoissa asuu n. 70 000 ihmistä. Tutkintapyynnön allekirjoittajat edustavat 0,01 %:a asumisoikeusasukkaista ja Suomen Asumisoikeusasukkaat -jäsenet edustavat 0,28 %:a asumisoikeusasukkaista.
Yllättävän paljon tuo marginaaliryhmä saa palstatilaa.
Asumisoikeusyhteisöiltä menee paljon aikaa, ja rahaakin noiden perusteettomien väittämien käsittelyyn ja arvatkaa kuka ne maksaa ?
Me, jotka pidämme asumisoikeusasumista yhteisöjen omistamissa asumisoikeusasunnoissa hyvänä vaihtoehtona.

Faktoja

Jukka Kilpi on oikeassa. Häneen voi tutustua osoitteessa http://jukkakilpi.fi/ . Asokotien toimitusjohtaja Marko Pyykkönen totesi jokin vuosi sitten, että asukkaan maksamien pääomamenojen muodostuminen ei kuulu asukkaalle eli toisin sanoen asukkaan ei tarvitse tietää mistä hän maksaa.

asoasukas

Muutan pois Lintuvaarasta. Olen asunut 1,5 vuotta asokodeissa. Heti tämän vuoden tammikuussa nousi vuokra 88 euroo 91 neliöinen asunto. Nyt tammikuussa 2014 nousee 100 euroa....jotain mätää on. Onneks pääsen pois.

Ninkor