Automaatti vai manuaali? Tämä ryhmä valitsee aina ensimmäisen

Timo Korhonen istahti Hyvinkään Auto-Ilveksen automaattivaihteisen auton kyytiin, vaikka pysytteleekin itse manuaalivaihteisessa autossa. – Se on varmaan hintakysymys, hän perustelee valintaansa.

Elli Keski-Loppi

Automaattivaihteisen auton vaihdekeppi säästyy jatkuvalta heiluttelulta vaihteesta toiseen. Kuljettaja voi lepuuttaa vasenta jalkaa ajon aikana, sillä polkimia on vain kaksi.

Elli Keski-Loppi

AUTOT   Moni ihastuu yhdellä jalalla poljettavaan autoon, vaikka ennakkoluulot jylläävät edelleen.

Joko vaihdan vaihdetta? Onko nyt liian raskas vaihde päällä?

Näitä kysymyksiä ei automaattivaihteista autoa ajava kysy.

Automaattivaihteisella autolla on helppo huristella. Vaihteiden ränklääminen ei häiritse auton ohjailua, eivätkä jalat mene solmuun ahtaassa jalkatilassa polkimien kanssa suhatessa, sillä autoa voi ajaa yhdellä jalalla.

Jos automaattivaihteisella ajaminen on niin helppoa, mikseivät kaikki autoilijat aja sellaisella? Syitä on muutama: raha, ennakkoasenteet ja pelot.

Automaattivaihteiset autot maksavat manuaalivaihteisia enemmän. Edullista autoa ostettaessa parin tonnin lisä voi painaa ostopäätöstä tehdessä.

Toisekseen moni autoilija uskoo legendoihin.

– Jengillä on sellainen vanhakantainen usko, että automaattivaihteinen ei jaksa kulkea, autotalon päällikkö Antti Marjakoski Hyvinkään Delta Autosta sanoo.

Automaattivaihteisten autojen uskotaan myös kuluttavan selvästi enemmän polttoainetta ja olevan heikompia kuin manuaalivaihteiset.

Puolustuspuheista huolimatta manuaaliin tottunutta ajajaa uuden systeemin oppiminen voi pelottaa. Manuaaliin mieltyneen mieli muuttuu testiajon jälkeen kuitenkin lähes aina, Marjakoski vakuuttaa.

Automaattivaihteiset autot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Hyvinkään Delta Autossa edullisten autojen kaupoista noin joka neljännessä tai viidessä tehdään kaupat automaattivaihteisesta autosta.

Kalliimpien autojen kohdalla suosio on selvä. Hyvinkään Auto-Ilveksen myyntipäällikkö Pekka Hartonen arvioi, että kalliimmista ostetuista autoista jopa 95 prosenttia on automaattivaihteisia.

Kalliimpien autojen ostajilla on usein käytössä enemmän rahaa, joten automaattivaihteista maksettava lisähinta ei paina paljoa. Kalliimpiin autoihin on varaa yleensä vanhemmalla väellä.

– He haluavat ehkä päästä vähän helpommalla, Antti Marjakoski pohtii.

Vaikka automaattivaihteista autoa on vaivatonta ajaa, se ei vähennä kuskin vastuuta liikenteessä.

Automaattivaihteisto on ennen kaikkea mukavuusvaruste.

toimitus