Paikalliset

Retkeilyguru Joel Ahola viihtyy rantaraitilla

Joel Ahola rantaraitin äärellä.

Riku Cajander

Laurinlahdessa rakennetun alueen kupeessa kiemurtelee rantaraitti. Siellä syksyisen merimaiseman, ruovikkolahtien ja komeitten petäjien äärellä Joel Ahola viihtyy, vaikka kokemusta luonnosta liikumisesta on kertynyt ympäri maapallon.

– Täältä tiheästi asutetulta seudultakin löytyy lähiluonnosta huippukohteita. Monesti ihmiset tuntevat oman kodin lähiympäristöä yllättävän vähän.

– Miltei joka paikasta teitten ja asutuksen välistä voi löytyä hienoja luonnon yksityiskohtia sekä kiinnostavia ihmiskulttuurin jättämiä jälkiä, kuten täällä Espoonlahdessa villiintyneitä omenapuita ja vanhoja rakennusten perustoja.

Ahola on vajaan parinkymmenen vuoden aikana kolunnut liki ammattiretkeilijänä maastoja kotimaassa ja kaikilla maailman mantereilla Etelämanner mukaan luettuna.

Liikkumistapoina ovat olleet patikoinnin ohella lumikengät, umpihankihiihto, soutu, retkiluistelu sekä maastopyöräily leveärenkaisella läskipyörällä.

Hän on myös jakanut kokemuksiaan useissa opaskirjoissa, kuten Sipoonkorven ja Nuuksion retkioppaissa. Nuuksion kansallispuiston oppaasta on ilmestymässä uusi laajennettu teos ensi vuoden alussa.

– Pisin lihasvoimilla tekemäni reitti on ollut Suomenlahdelta Jäämerelle, noin 2 800 kilometriä. Siihen meni 22 viikon mittaista vaellusta eri lihasvoimaisilla liikkumistavoilla, Ahola kertoo rantaraitin palokärjen säestäessä hänen kertomustaan.

– On hienoa, että retkeily ja ulkoilu ovat kovassa huudossa. Varsinkin maastossa juokseminen on nyt vahva trendi.

– Monilla tuntuu vain olevan kiire suorittamiseen luonnossakin. En väheksy sitä, että hölkätään kalorien polttamisen takia ja musiikkia kuunnellen. Samalla voisi kuitenkin katsella enemmän ympärilleen, tarkkailla luontoa ja löytää lisäelementtejä virkistäytymiselleen.

Pääkaupunkiseudun luonnossa on Aholan mukaan useita huippupaikkoja, jotka ovat useimmille tuntemattomia. Alueen isoista kansallispuistoista löytyy luontoa ja retkeilykokemuksia joka makuun, mutta myös pienkohteilla voi olla paljon annettavaa. Esimerkkejä löytyy vaikka Kirkkonummelta.

– Komean, kirkasvetisen Vitträskin reunalla ovat Sibeliuksen löytämät huikeat, maamme ensimmäiset kalliomaalaukset. Järveltä voi jatkaa maakannasta pitkin komeille Juurijärven hiidenkirnuille. Läheltä kunnan keskustaa Peuramaalta voi taas löytää hienon luolaston, mainitsee Ahola muutamia esimerkkejä.

Syksyn kaamos on iskenyt päälle ja halu viettää enemmän vapaa-aikaa sisätiloissa kasvaa. Ahola suosittelee kuitenkin lähtemään ulos myös hämärässä ja pimeässä.

– Varsinkaan kesällä ei kannata kulkea valossa vaan pikemminkin suviyössä lintujen konsertin ja lepakkojen saattelemana. Pimeänä vuodenaikana on hieno mahdollisuus tehdä retkiä Nuuksioon nuotiopaikoille. Katsella siellä kipinöiden loimotusta, saada uusia elämyksiä ja nauttia eväitä.

Kahden pienen tyttären isän yksi vinkki on, että lähiulkoilu kannattaa mahdollisuuksien mukaan yhdistää koulu- ja työmatkoihin.

– Kannattaa myös mennä samaan paikkaan retkelle useamman kerran. Silloin huomaa, että tuttu kohde on joka kerta erilainen, kun vuodenaika, vuorokaudenaika ja sää vaihtelevat.

Retkeilyguru

Joel Ahola, asuu Laurinlahdessa.

Diplomi-insinööri, nykyään retkeilytoimittaja ja tietokirjailija.

Kirjoittanut retkioppaita myös Lapin ja Lounais-Suomen kohteista.

Tulossa Aholan avittamana Nuuksion kansallispuiston läheisten Oittaan ja Luukin retkeilyalueiden uudet opastukset.

Vihje 1: Kannattaa poistua välillä merkityiltä retkeilyreiteiltä. Nuuksion kansallispuiston Kattilaan ja Haukkalammen suuntaan pääsee bussilla. Sieltä voi kävellä järviylängön yli ja tulla Vihdintien varteen, ilman suurempaa eksymisvaaraa.

Vihje 2. Lapset mukaan retkille, mutta omaehtoisesti, rauhallisesti kulkien, ei liian pitkille reiteille, luonnon yksityiskohtien ääreen pysähtyen. Juoksutarkoituksiin tehdyt kolmipyörärattaat ovat kulkukelpoisia myös retkipoluilla.

Retkeilyyn liittyviä lisätietoja: www.retkeilymediaahola.fi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu