Paikalliset

Suomen ainoa Aku Ankka-piirtäjä ei kyllästy räpyläväkeen

Aku Ankka alkoi tulla Kari Korhoselle neljän vanhana, kun hän ei vielä osannut lukea. Lehden lukeminen oli upea kokemus. Nyt hän tekee itse täyttää päivää Disney-piirtäjänä ja käsikirjoittajana.

Klaus Nurmi

Hahmojen piirtäminen niin, että saa ne näyttelemään tarinassa on mukavaa hommaa, kertoo espoolainen sarjakuvapiirtäjä Kari Korhonen.

– Ja nyt piirtäminen alkaa jo sujua helpommin ja rutiinilla, naurahtaa Korhonen, 40, joka on puolet elämästään piirtänyt ja käsikirjoittanut Aku Ankka –sarjoja.

Toki hän on piirtänyt paljon muutakin, mutta päätyö pyörii ankkojen toilailujen ja seikkailujen ympärillä. Räpyläväkeä Korhonen pitää kuin työtovereina.

– Loistavia hahmoja. Jokin ärsyke saa ne toimimaan ja tarinayhtälöistä saa hyvin monta erilaista ratkaisua.

Korhonen on kuljettanut ankkoja tänä vuonna kuudessa tarinassa Suomessa. Seitsemäs ilmestyy ensi vuonna lukijapalautteen perusteella.

– On nimittäin kyselty, mikseivät ankat käyneet esimerkiksi Tampereella.

 

Ankat elävät ajassa, mutta ovat myös ajattomia.”

Sarjojen käsikirjoittaminen ja piirtäminen sujuvat molemmat Korhoselta. Hän on kirjoittanut muillekin piirtäjille, mutta piirtää itse vain omista teksteistään.

 

– Näen kirjoittaessani tarinan kuin elokuvana. Voin valita kuvat, joilla kerron sen kymmenessä sivussa. Tiedän ilmeetkin, joita haluan. Jonkun toisen kirjoittamana se ei onnistuisi.

Akujen teko on silti ryhmätyötä, vieläpä kansainvälistä. Korhosella on ulkomailla toimittaja ja taiteellinen johtaja sekä tussaaja, joka piirtää puhtaaksi hänen tarkat lyijykynäpiirroksensa.

– Yhteistyö saman tussaajan kanssa on sujunut mainiosti jo kahdeksan vuotta. Hän muistuttaa, jos esimerkiksi joltakin partahahmolta välillä puuttuu parta, Korhonen naureskelee.

Ammattilaistasolla tärkeää on myös, että viivan kaari vaikkapa silmäkulmassa kulkee oikeaoppisesti ja mukailee Disneyn hahmojen ominaispiirrettä, pyöreyttä.

Toimittajaa puolestaan tarvitaan jo ihan käsikirjoittamisen alussa. Ideaa ei kannata ryhtyä työstämään eteenpäin ennen kuin se on hyväksytty. Sarja käy perusteellisen seulan läpi ennen kuin varsinainen piirtäminen edes alkaa. Suomesta tällainen ammattimainen sarjakuvan tekemisen kulttuuri puuttuu – ja Korhoselta kotimaiset kollegat.

– Olisihan se mukavaa jos olisi muitakin ankantekijöitä, hän pohtii.

Miten Ankkalinnan tarinat sitten muuttuvat vuosien mittaan, vai muuttuvatko? Sarjoissa näkyy jo gps-paikantimia, kännyköitä ja taulutelevisioita, mutta ei puhelinkoppeja.

– Ankat elävät ajassa, mutta ovat myös ajattomia. Tarinoissa tapahtuu pieniä muutoksia, mutta jokaisella hahmolla on oma luonteensa eivätkä he vanhene.

Kari Korhonen

Syntynyt Espoossa 1973. Asuu Pohjois-Tapiolassa.

Suomen ainoa Aku Ankka -piirtäjä. Piirsi ensimmäiset Disney -sarjakuvansa 1993.

Alkoi lukiossa miettiä piirtämistä ammattina.

Sarjojen ohella piirtänyt runsaasti Ankka-albumien, kokoelmien ja taskukirjojen kansia.

Nalle Puhiin 250 kantta ja joukko tarinoita.

Juhlakirja ”Ankan siivellä – 20 vuotta Ankkalinnassa” ilmestyi tänä syksynä.

Kirjaa ideoita sarjoihin mm. keskusteluista kahviloissa ja busseissa, kirjoista ja uutisista.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu