Paikalliset

Työllä ei meillä rikastu – Vertailu: Näin ankarasti Suomi verottaa palkansaajaa

Palkkatyöllä ei Suomessa rikastu, todistaa Veronmaksajien keskusliiton tuore vertailu. Sen mukaan Suomi verottaa työntekijöitä ankarasti etenkin keski- ja hyvätuloisten ryhmissä.

Keskipalkkainen suomalainen maksaa tuloistaan selvästi enemmän veroa kuin naapurimaan Ruotsin duunari. Myös eurooppalaisessa verovertailussa suomalainen häviää selvästi. Poikkeuksena ovat pienituloiset, joiden verotaakka on Suomessa lähellä Euroopan keskiarvoa.

Tiedot käyvät ilmi Veronmaksajien keskusliiton vertailusta. Sen mukaan Suomessa keskipalkkaisen veroprosentti ylittää Euroopan maiden keskiarvon 1,5 prosenttiyksiköllä.

Naapurimaa Ruotsiin verrattuna keskituloisen veroprosentti on jopa 5,2 prosenttiyksikköä korkeampi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 40 700 euron vuosipalkasta menee Suomessa veroja yli 2 000 euroa enemmän kuin Ruotsissa.

Selvityksessä vertaillaan palkkatyön verotusta 18 teollistuneessa maassa neljällä eri palkkatasolla.

Esimerkkeinä ovat 26 400 euroa tienaava kaupan kassa, 40 700 tienaava it-tukihenkilö, 62 500 euroa ansaitseva lainopillinen asiantuntija sekä 132 200 euroa tienaava johtava lääkäri.

Vertailun mukaan Suomen verotus on keskimääräistä ankarampaa kaikissa tuloluokissa.

Matalalla palkkatasolla verotus on Suomessa eurooppalaisittain vielä kilpailukykyistä. Kun palkansaajan ansiotaso nousee, kovenee hänen verokohtelunsa kuitenkin muita maita ankarammaksi. Ero tulee selväksi jo keskituloisilla ja kasvaa sitä suuremmaksi, mitä isompi palkka on.

Suomeakin ankarammin työläistä verottavat muun muassa Saksa, Belgia ja Italia. Köykäisiä verottajia ovat muun muassa Australia ja Viro. Pohjoismaista Norja verottaa työntekijöitä kevyimmin.

Kuluvana vuonna Suomi erottui eurooppalaisten maiden yleislinjasta kiristämällä työn verotusta. Veronkiristys heikensi Suomen kilpailukykyä.

– Kiristyminen jatkuu Suomessa ensi vuonnakin, mikä uhkaa heikentää entisestään asemaamme, sanoo selvitystä tehnyt Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu