Paikalliset

Nuori sijoittaja ei pyri osakemiljonääriksi

Sijoittamista harrastava Jukka Jonninen poseeraa kotitalonsa luona. Oma yksiö on myös eräänlainen sijoitus.

Mikä tekee sijoittajan? Kilpailuhenkisyys ja se, että pitää numeroista, Jukka Jonninen, 28, naurahtaa.

– Joillakin on tavoitteena tienata tietty summa, vaikkapa sata tonnia, mutta ei minulla. Haluan sijoittamalla pitää taloudellista puskurirahastoa, joka vielä poikii jotakin.

– En ole koskaan ollut kova tuhlari. Olen joskus ollut myös taloudellisesti tiukassa tilanteessa, joten olen oppinut, että kun palkasta jää ylimääräistä, se kannattaa laittaa säästöön tuottamaan.

Sijoittaminen voi mahdollistaa hieman aikaisemman eläkkeelle jäämisen.”
Asiantuntijana työskentelevän Jonnisen ensimmäisiä sijoituksia olivat 16-vuotiaana Soneran osakkeet.

Monet hänen kaverinsa ostivat samoja osakkeita. Lopulta niiden arvo lähes kymmenkertaistui, mutta Jonninen myi valtaosan omistaan jo arvon tuplaannuttua.

Asia ei jäänyt häntä harmittamaan.

Lukioikäisenä ja välivuotta pitäessä sijoittaminen oli hyvin aktiivista.

Nykyisin Jonninen kuluttaa noin tunnin viikossa sijoitusten parissa, muun muassa seuraamalla pörssiuutisia.

Sijoitusmuodoista Jonninen on tutustunut warranteihin, osake-, korko- ja indeksiosuusrahastoihin sekä osakkeisiin, myös ulkomaisiin. Pitkäaikaissäästämis- eli PS-tili ei häntä kiinnosta.

Valitessaan sijoituksia Jonninen analysoi maailman tilaa, kuten sitä, miltä näyttää jonkin tietyn luonnonvaran riittävyys.

Joitain suosituksia miehellä on antaa:

– Pankkien omia rahastoja en ostaisi isojen hallinnointipalkkioiden takia. Alhaisten kulujen indeksiosuusrahastot ovat parempia.

Jonnisen mielestä on jokaisen oma valinta, paneeko ylimääräiset rahat kulutukseen vai säästöön.

– Jotkut saavat elämyksiä kuluttamisesta, mutta sijoittaminen voi mahdollistaa esimerkiksi hieman aikaisemman eläkkeelle jäämisen.

Jonninen pitää kuitenkin muutaman kuukauden palkan suuruisen puskurirahaston säästämistä kaikille hyvänä turvana.

Kansantajuisia sijoitusoppaita: Johan Hultkrantz & Björn Masalin: Elämäsi rahat: Joka kodin talousopasNinni Myllyoja & Emilia Kullas: Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta

Sijoitusmuodot

Talletustilit tarjoavat vakaan, mutta pienen tuoton. Todellinen tuotto voi kuitenkin jäädä olemattomaksi, kun inflaatio samaan aikaan heikentää rahan arvoa.

Rahastojen kautta pääsee sijoittamaan pienilläkin summilla. Miinuspuoli on pankkien ja rahastoyhtiöiden perimät hallinnointikulut.

Osakkeista voi saada hyvän tuoton, mutta sijoitusajan tulee olla pitkä, mielellään yli 5 vuotta. Kaupankäynnistä koituu kuluja, joten kerralla kannattaa sijoittaa suurempi summa.

Indeksirahastot ja indeksiosuusrahastot sijoittavat osakkeisiin jonkin tietyn indeksin mukaan. Tuotto on sama kuin markkinoiden keskimääräinen tuotto.

Johdannaiset, kuten warrantit, sopivat syvemmin sijoittamiseen perehtyneille sekä ammattisijoittajille.

Omistusasunto saattaa olla jopa edullisempi vaihtoehto kuin vuokra-asuminen. Asuntolainan korot voi vähentää verotuksessa, ja asuntolainaa maksamalla säästää itselleen omaisuutta.

Muista: älä koskaan sijoita sellaiseen sijoitusmuotoon, jonka toimintaperiaatteita et ymmärrä!

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu