Paikalliset

Espoolaisnuori kertoo: ”Näin Isis painostaa Suomessakin”

TERRORI   Espoolaisnuorta on uhkailtu ja painostettu väkivalloin, että hän lähtisi taistelemaan asejoukkoihin ulkomaille.

Espoolainen Sagr Hamdan: ”En välitä, minkä värinen joku on tai mikä on hänen uskontonsa, kunhan on hyvä ihminen. Toivon, että kaikki saisivat elää rauhassa ja vapaina.”

Päivi Tuovinen

Irakilaistaustainen Sagr Hamdan, 25, kertoo omiin kokemuksiinsa perustuen, että terrorijärjestö Isis toimii jo Suomessa. Hänen mukaansa tilanne on pahempi kuin on annettu ymmärtää.

Viisivuotiaana Irakista perheineen Suomeen tullut Hamdan on itse väistellyt kaksi vuotta uhkauksia ulkomaalaistaustaisilta henkilöiltä, jotka vaativat häntä osallistumaan terroritekoihin Irakissa ja Syyriassa.

Se oli Isisin WhatsApp-ryhmä.”

Nyt nuorukainen haluaa kertoa tarinansa, koska ei aio pelätä. Hamdania on uhkailtu ja pahoinpidelty, mutta hänen päätään ei ole käännetty.

– En halua sotia. Olen nähnyt sitä tarpeeksi, haluan vain rauhaa.

Hamdan muutti jo kertaalleen pois Espoosta ja vetäytyi sosiaalisesta mediasta. Hän vaihtaa puhelinnumeroaan yhtenään, sillä uhkausviestejä tulee muun muassa Facebookin ja WhatsAppin kautta. Osan henkilöistä on hänen entisiä ulkomaalaistaustaisia kavereitaan Leppävaarasta.

Syiksi vainolleen hän uskoo maailmankatsomuksensa ja ulkonäkönsä. Hän pitää partaa kuitenkin mallintöidensä ja muodin takia. Hän ei halua tulla leimatuksi ulkonäkönsä perusteella.

Hamdania haastetaan kaduilla toistuvasti keskusteluihin uskonnosta. Viime joulukuussa hänet pahoinpideltiin Pasilan asemalla sen jälkeen, kun keski-ikäinen mies oli vaatinut häntä käymään moskeijassa. Kun Hamdan ei suostunut, mies vannoi, että ”kuolema tulee ovellesi”.

Myöhemmin Hamdan liitettiin WhatsApp-ryhmään, jossa oli jo valmiiksi 105 jäsentä.

– Se oli Isisin WhatsApp-ryhmä.

Kun Hamdan kieltäytyi allekirjoittamasta, miehet alkoivat herjata ja uhkailla.”

Ryhmän kautta tuli pyyntöjä osallistua taisteluihin Syyriassa. Seuraavassa kohtaamisessa miehet pyysivät Hamdania allekirjoittamaan paperin, jolla hän olisi ”antanut itsensä” järjestölle.

– Toivottavasti suomalaiset eivät pidä Isisin joukkoja muslimeina. Niillä ei ole mitään tekemistä islamin kanssa. Se on politiikkaa.

Hamdan selitti miehille, ettei jihad tarkoita tappamista eikä hän aio lähteä taistelemaan. Kun Hamdan kieltäytyi allekirjoittamasta, miehet alkoivat herjata ja uhkailla.

Vastaavaa on sattunut hänelle ja hänen veljelleen aiemminkin. Myös muita nuoria on ahdisteltu ja houkuteltu asejoukkoihin, osa on lähtenytkin. Hamdan tuntee heistä muutamia.

Edellisenä kesänä neljä ”partamiestä” tuli puhumaan Hamdanille uskonnosta kauppakeskuksessa vaativaan sävyyn ja myöhemmin samana vuonna Rautatientorilla iso joukko ulkomaalaistaustaisia kävi hänen kimppuunsa.

– Toivoisin, että poliisi tekee työnsä, sillä Isis on jo täällä, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Espoo kaavailee: Kristityt ja muslimit samoille uskonnontunneille14.3.2015 06.00
”Muslimivihaan ei ole syytä” – satoja tulossa mielenilmaukseen8.1.2015 11.17
Isoisä ihmettelee: Poika ei saanut uida shortseissa, mutta musliminaisten burkinit sallitaan2.12.2014 18.00
Musliminuoria värvätään kauppakeskuksista Syyriaan8.8.2014 07.00
Islamiin kääntynyt rikkoo paaston kaurapuurolla30.6.2014 15.19
Suojelupoliisi: Radikaali-islamistien uhka kasvanut Suomessa12.6.2014 12.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu