Kulttuuri

Äidinkielen tunneilla syntyi scifi-kirja

Me teimme sen! Määrätietoinen työ palkittiin ja Karakallion koululaisten kirja ilmestyi joulun alla. Myös kirjan piirroskuvitus on koululaisten toteuttama.

Anneli Tuominen-Halomo

Nuoret kääntelevät hämmentyneen näköisinä sinikantista kirjaa. Siinä se nyt on. Valmiina ja kovien kansien välissä. Pitkän talven tarinan kirjoitti ryhmä Karakallion koulun oppilaita: Arttu Knutsson, Jenna Korpi, Sonja Karosvuo, Petra Riihimäki, Severi Kuoppala, Sami Niemi, Joonas Jokinen, Atte Heino ja Eemil Vuornos.

Kaikki alkoi siitä, kun Arja Hakulinen oli toteuttamassa kehittämisprojektia Espoon kouluissa. Sen jälkimainingeissa hän kertoi silloisille 8.-luokkalaisille, että hän on 13-vuotiaana kirjoittanut kirjan ja että luokan nuoret voisivat tehdä saman itsekin. ”Jos siitä tulee kirja, se monistetaan, mutta jos siitä tulee hyvä kirja, se painetaan”, Arja muistaa sanoneensa nuorille.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Minna Uusi-Rauva tarttui ennakkoluulottomasti haasteeseen. Kirjan kuvitus syntyi kuvaamataidonopettaja Hanna Häkän tunneilla.

– Meillä oli ainutlaatuinen tilaisuus saada innokas Arja avuksi. Oppilaat oppivat projektin aikana todella paljon, Uusi-Rauva kehuu.

Scifi-teos on tehty prosessikirjoittamisen tekniikalla. Nuoret loivat Arja Hakulisen mielestä loistavia henkilöhahmoja, kuten von Suntoiffelin veljekset ja Turbomummo Tellervon. Kustannusyhtiö Absurdian kustannustoimittajan roolissa Hakulinen huolehti siitä, että tarina on johdonmukainen.

Pitkän talven tarinan kirjoittaminen sopi Minna Uusi-Rauvan mielestä opetusohjelmaan hyvin, koska kahdeksannella luokalla tutustutaan scifi-kirjallisuuteen. Pitkän talven tarina sijoittuu vuoteen 2200, jääkauden jälkeiseen Eurooppaan. Kirjassa kuvataan kylän asukkaiden kamppailua uuden elämän puolesta vaikeissa olosuhteissa.

– Yli vuoden mittainen prosessi opetti sitoutumista ja sitä, että puurtamisesta seuraa hyvää, Hakulinen sanoo.

Yhdeksäsluokkalaisissa on Uusi-Rauvan mukaan monenlaisia lukijoita: on niitä, jotka lukevat tosi paljon ja niitä, jotka eivät ole ikinä lukeneet yhtään kirjaa.

Karakallion koulun oppilaiden kirjoittama kirja aloittaa kustannusyhtiö Absurdiassa sarjan Koululaiset kirjoittavat koululaisille. Sarjan tarkoituksena on innostaa ja motivoida peruskoululaisia lukemaan kirjallisuutta ja kirjoittamaan itsekin tarinoita.

Yksi kirjoittajista, Jenna Korpi, tunnustaa alussa epäilleensä, tuleeko kirjasta mitään.

– Kun aloimme kirjoittaa, kaikki olivat innoissaan ja ottivat tehtävän tosissaan.

Jenna Korpi loi kirjaan Turbomummo Tellervon. Hänessä yhdistyy yhden Kaksin karkuteillä -elokuvan henkilön ja Jennan oman isomummon piirteitä.

Myös Arttu Knutsson tunnustaa olleensa epäilevä, mutta kirjoittaminen olikin tosi hauskaa.

– Samaistuin kirjoittaessani William von Suntoiffeliin. Voi olla, että jatkan kirjoittamista silloin kun joskus on tylsiä päiviä, Arttu miettii.

Kirjoittakaa tekin

Koululaiset kirjoittavat koululaisille -sarjan seuraavasta teoksesta tulee kertomuskokoelma, jonka aiheet liittyvät avaruuteen ja ovat myös scifi-tyylisiä.

Kirjoittajat valitaan eri yläkoulujen 8.-luokkalaisista ja äidinkielen opettajat voivat kannustaa tarinoiden kirjoittamisesta innostuneita oppilaita ilmoittautumaan Absurdiaan.

Arja Hakulinen auttaa netin kautta oppilaita jalostamaan kertomusta ja muokkaa tarinoita julkaisukelpoisiksi.

Kirjoittajan ei tarvitse olla äidinkielen huippuoppilas, vaan halu kertoa tarinaa riittää.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu