Paikalliset

Sijaisisä raiskasi Ainon – trauma purkautui vasta omien lasten aikuistumisen myötä

TRAUMA Hyväksi-käytetty Aino menetti elämänhallintansa täysin ja halusi kuolla.

Marjaana Varmavuori

Lapsuudessa koettu, käsittelemättä jäänyt seksuaalinen hyväksikäyttö halvaannuttaa koko elämän.

– Hyväksikäyttö nousee usein esiin vasta vuosia, jopa vuosikymmeniä tapahtuneen jälkeen, sanoo raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisityön kehittämispäällikkö Heli Heinjoki.

– Voi kuvitella, mikä taakka sellainen on ollut, mihin kaikkeen se on vaikuttanut.

Heinjoen mukaan lapsena hyväksikäytetyillä on paljon esimerkiksi psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia, joille ei löydy selitystä.

– Heillä voi olla vaikeuksia luottaa ihmisiin ja muodostaa ihmissuhteita. Monella on myös hankaluuksia toimia vanhempana, Heinjoki sanoo.

– He kärsivät koko persoonan kattavasta häpeän ja syyllisyyden tunteesta. Päätöksentekoa värittää ajatus siitä, että minut on pilattu, että olen huono.

Heinjoen mukaan hyväksikäytetyillä on useimmiten vaikeuksia tunnistaa omia rajojaan.

– He tulevat hyväksikäytetyiksi eri elämänalueilla. Se voi liittyä seksuaalisuuteen, mutta sitä tapahtuu myös esimerkiksi työelämässä, hän sanoo.

Viisikymppinen Aino tunnistaa itsensä Heinjoen kertomasta. Aino perusti perheen nuorena, mutta ystäviä hänellä ei juuri ollut.

– Tuntui että suoritin elämää. Koti oli aina siisti, mutta en osannut kunnolla kohdata lapsia, enkä ollut aidosti läsnä muissakaan ihmissuhteissani, hän kertoo.

Irrallisuuden tunne oli kuitenkin vain alkusoittoa. Kun lapsuuden tapahtumat alkoivat nousta pintaan, elämä suistui lopulta täysin raiteiltaan.

Heinjoen mukaan hyväksikäyttötrauman herättää merkittävä elämänmuutos, esimerkiksi seurustelun aloittaminen, lapsen syntymä tai eläkkeelle jääminen.

Ainon kohdalla se oli lasten kasvu.

– Huomasin että nuorimmaisesta kasvaa kaunis pieni lapsi. Se aiheutti ahdistusta ja epämääräistä pahaa oloa, Aino kertoo.

Aino otti avioeron ja aloitti suhteen itseään reippaasti vanhempaan mieheen. Se herätti kysymyksiä paitsi läheisissä, myös Ainossa itsessään. Miksi niin vanha mies?

Suhde ei kestänyt, mutta sitä seurasi lukuisia irtosuhteita.

– Ajattelin että kaikkia pitää pussata, kaikkien syliin mennä, Aino muistelee.

Häpeä, syyllisyys ja itseinho ajoivat itsetuhoon.

– Olen vihannut ja rangaissut itseäni niin paljon, yrittänyt lukuisia kertoja itsemurhaakin, Aino kertoo.

Aino oli lähes viisikymppinen, kun kolmannella pitkällä kuntoutusjaksolla hänen kohdalleen osui hyväksikäyttötraumojen hoitoon erikoistunut terapeutti. Hän tunnisti heti, mistä on kysymys. Häntä Aino pitää pelastuksenaan.

Kaikilla hyväksikäytön uhreilla ei Heinjoen mukaan ole ainakaan kunnon muistikuvia tapahtuneesta.

Aino muistaa. Vuosikymmeniä hän kuitenkin piti tapahtunutta omana syynään.

Hän joutui teini-ikäisenä sijaisisänsä hyväksikäyttämäksi. Myöhemmin selvisi, että Aino oli joutunut hyväksikäytetyksi myös lapsuudenkodissaan.

– Olin väkivaltaisesta perheestä ja kaipasin kovasti läheisyyttä. Sijaisisä antoi sitä, mutta jokin siinä tuntui väärältä, Aino muistelee.

– Menin sosiaalitoimistoon puhumaan asiasta, mutta työntekijä sanoi vain, että on aivan tyypillistä ihastua sijaisisäänsä. Muistan kuinka tunsin itseni täysin nolatuksi.

Kun sijaisisä lopulta raiskasi Ainon, hän ei uskaltanut kertoa siitä itse kenellekään. Tapaus tuli perheen äidin tietoon ja sosiaalitoimi neuvoi tätä tekemään rikosilmoituksen. Sitä ei kuitenkaan koskaan tehty.

– Pääsääntöisesti meihin yhteyttä ottaneiden tapauksissa viranomaisille ei ole mennyt tietoa, eivätkä uhrit ole saaneet minkäänlaista apua, Heinjoki kertoo.

Menneinä vuosikymmeninä nykyisenkaltaista auttamispalveluita ei välttämättä olisi ollut tarjollakaan, mutta myös tänä päivänä uhri voi jäädä ilman asianmukaista apua ja tukea.

– Jos joku viranomainen olisi ottanut asian hoitoonsa, olisin varmaan tajunnut, etten ole tehnyt mitään väärää, Aino sanoo.

– Toipumisprosessi olisi alkanut aiemmin. Eniten minua surettaa, miten kaikki tapahtunut on vaikuttanut lapsiini.

Ainon nimi on muutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu