Paikalliset

Espoolaisrehtori: Pienet koululaiset ovat väkivaltaisimpia

Rehtorin mukaan suurin osa lapsista voi hyvi ja käyttäytyy normaalisti, mutta muutama häirikkö voi panna koko luokan sekaisin. Monilla lapsilla on myös tarve läheisyyteen ja opettajien halailuun.

Minna Rajainmäki

Lasten väkivaltainen käyttäytyminen kouluissa on lisääntynyt, vaikka suurin osa käyttäytyykin normaalisti ja voi hyvin, arvioi Auroran koulun rehtori Martti Hellström.

– Meillä ihan pienimmät – eka- ja tokaluokkalaiset – ovat kaikkein väkivaltaisimpia.

Pahimmillaan oppilaiden väkivaltaisella käytöksellä on vakavat seuraukset. Hellström kertoo, että Auroran koulussa oli muutama vuosi sitten tilanne, jossa erityisluokan oppilas pahoinpiteli koulun pihalta häntä sisään noutaneen opettajan.

– Opettaja on tervehtynyt, mutta luokkaan hän ei varmaankaan enää palaa. Leikkaushoitoa vaatinut hyökkäys jätti kipeät arvet.

Monia opettajia tilanne ahdistaa ja varsinkin nuoret opettajat kokevat, etteivät he ole saaneet tarpeeksi koulutusta väkivaltatilanteiden kohtaamiseen.

OAJ:n tekemän kyselyn mukaan 71 prosenttia opettajista on sitä mieltä, että koulujen työrauha on selvästi heikentynyt.

Vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi koulukurilaki selkeyttää opettajan oikeuksia suitsia tilanteita koulussa. Hellströmin mukaan pienimpien kanssa toimimiseen uusi laki ei kuitenkaan anna välineitä.

– Jos jotain karmeaa tapahtuu, koululla ei vieläkään ole keinoja rauhoittaa tilannetta määräämällä väkivaltainen oppilas kotiin muutamaksi päiväksi. Laki on siinä mielessä pettymys.

Espoossa ilmoitetaan vuosittain noin 2 400 tapausta, joissa koulussa on esiintynyt henkilökuntaan kohdistuvaa väkivaltaa.

– Lyömistä, potkimista, raapimista, hiuksista vetämistä, esineellä heittämistä tai tappouhkauksia, sivistystoimen työsuojelupäällikkö Kasperi Launis luettelee.

Suurimmassa osassa tekijä on erityisoppilas. Ilmoituksia tehdään kaikenikäisistä lapsista.

– Ei voida näyttää, että tietynikäiset käyttäytyisivät erityisen väkivaltaisesti, Launis sanoo.

Toisaalta hän uskoo, että pienempien lasten kohdalla väkivalta jätetään useammin ilmoittamatta työsuojeluun.

Ilmoitusten määrä on Espoossa pysynyt viime vuosina suurin piirtein samana. Hellströmin mukaan koulun todellisuus on silti muuttunut paljon. Opettajilla menee yhä kauemmin saada tunti alkamaan kaikelta hälinältä.

– Osa lapsista on varsin itsekkäitä.

Hellströmin mukaan Espoo on panostanut kouluihin; resurssiopettajia ja koulunkäyntiavustajia on saatavissa. Suuri osa opettajista haluaisikin keskittyä itse opettamiseen eikä laittaa aikaa oppilaiden kaitsemiseen ja motivoimiseen.

Työrauhalaki

Opettajille annetaan toimivalta tietyissä tilanteissa tarkastaa oppilaiden tavaroita sekä ottaa niitä haltuunsa.

Tekijä voidaan määrätä puhdistamaan tai järjestämään sotkemansa koulun omaisuus.

Kasvatuskeskustelusta tulee ensisijainen keino puuttua oppilaan käyttäytymiseen.

Jälki-istuntoa kehitetään ottamalla paremmin huomioon oppilaan kasvatukselliset tarpeet.

Lähde: www.finlex.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu