Paikalliset

Kirkkonummi haluaisi "logonsa" osaksi Porkkalan kansallispuistoa

Kirkkonummi käyttää Kallbådanin majakkaa tunnuksenaan. Majakka sijaitsee kaukana Suomenlahdella. 

 

Maaret Eloranta

Kirkkonummi näkisi mielellään, että Kallbådanin majakkaluodot olisivat osa mahdollista Porkkalan uutta kansallispuistoa. Kallbådan on jätetty kansallispuistovaihtoehtojen ulkopuolelle.

Kirkkonummen kunnanhallitus lausuu maanantaina mielipiteensä Porkkalan kansallispuistosta ja sen toteutusvaihtoehdoista. 

Kirkkonummella on käyty kiivastakin keskustelua asiasta. Puolesta ja vastaan on kerätty yhteensä yli 2 000 nimeä.

Kunnan virkamiesten valmistelamassa lausunnossa on kiinnitetty huomiota Kirkkonummen kunnan ”tunnuksen” Kallbådanin majakan asemaan mahdollisessa kansallispuistossa.

Kallbådanin alueen luodot ovat Suomenlahden tärkein harmaahylkeiden lepäily- ja karvanvaihtoalue, jolle ei voida ohjata nykyistä enempää kävijöitä. Majakkasaarelle on lisäksi vaikea rantautua. Majakka on kaukana Suomenlahdella.

Lausuntoluonnoksessa todetaan, että Kallbådanin majakkasaari on kuitenkin koko Kirkkonummen "tunnusmerkki", ja siksi se olisi merkityksellistä sisällyttää mahdolliseen kansallispuistoon syrjäalueena.

Kirkkonummi käyttää Kallbådanin majakkaa logonaan esitteissään ja painotuotteissaan.

Kallbådan jo luonnonsuojelualue

Metsähallituksen mukaan Kallbådanin hylkeidensuojelualue jätettiin kansallispuistovaihtoehtojen ulkopuolelle, sillä se on jo ennestään luonnonsuojelualue.

Mahdollisen kansallispuiston perustamisen yhteydessä siitä ei tulisi kansallispuistolle mainittavaa lisäarvoa, koska alue ei sovi yleiseksi nähtävyyskohteeksi hylkeiden takia, Metsähallituksen selvityksessä todetaan.

Kirkkonummella halutaan muistuttaa myös puolustusvoimien käytössä olevan Mäkiluodon asemasta. Mäkiluoto ei ole mukana kansallispuistovaihtoehdoissa, eikä puolustusvoimat halua luopua siitä. 

Mäkiluodon saari sopisi eriomaisesti vierailukohteeksi. Kirkkonummella haluttaisiin, että Metsähallitus neuvottelisi Mäkiluodon hankkimisesta Senaattikiinteistöltä Metsähallitukselle, jos Rannikkoprikaatin toiminta saarella mahdollisesti loppuu jossain vaiheessa.

Puolustusvoimat on luopunut useista vanhoista linnakesaarista. Mäkiluodon kohtalosta ei ole mitään päätöksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Porkkalan kansallispuisto on osalle asukkaista lähes kirosana17.2.2015 05.55
Armeija ei vastusta Porkkalan kansallispuistoa, vaikka saaria menisikin26.2.2015 09.53
Usko pois - tämä "kesäkuva" on Porkkalanniemeltä 15.2. 16.2.2015 10.43
Grahn-Laasonen: Porkkalan kansallispuisto 100-vuotislahja Suomelle20.1.2015 18.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu