Ruoka

Asiantuntija: ”Maalaismunat” ja ”onnellisen kanan munat” ovat pelkkää markkinointikikkailua

RUOKA Suurin osa myytävistä kananmunista tulee virikehäkkikanaloista. Luomun osuus on viisi prosenttia.

Suomessa munitaan noin 67,5 miljoonaa kiloa kananmunia vuodessa (2013). Valtaosa (64 %) kanamunista tuotetaan virikehäkki- eli pienryhmäkanaloissa, joissa kanat elävät häkeissä. Häkeissä kanoilla on pesät, orret ja kuopsutuspaikka.

Laatuketju

teksti: Anna-Kaisa Talvitie

Onko virikehäkissä munittu muna parempi kuin luomu- tai lattiakanalassa syntynyt tuote?

Siipikarjaliiton ja Kananmunayhdistyksen toiminnanjohtaja Lea Lastikka sanoo, että kananmunien tuotantotapoja ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen, sillä asioista ollaan montaa eri mieltä.

Suomessa munitaan noin 67,5 miljoonaa kiloa kananmunia vuodessa (2013). Valtaosa (64 %) kanamunista tuotetaan virikehäkki- eli pienryhmäkanaloissa, joissa kanat elävät häkeissä. Häkeissä kanoilla on pesät, orret ja kuopsutuspaikka.

Toiseksi suurin tuotantoympäristö ovat lattiakanalat (31 %). Niissä kanat liikkuvat ja kuopivat vapaasti, istuvat orsilla ja munivat pesiin.

– Kun katsoo myyntiä, näyttää sille, että vain pieni osuus väestöstä haluaa tietyn tyyppisiä kananmunia. Siitä kertoo myös se, että esimerkiksi luomutuotannon osuus on vain viisi prosenttia, Lastikka sanoo.

Kananmunan kuoressa olevan leiman ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan, eikä se valehtele.”

Sirpale kuluttajista on kuitenkin kiinnostunut luomun lisäksi ulkokanaloiden tuotannosta.

– Suomessa on tällä hetkellä kolme ulkokanalaa, joissa elää free range -kanoja, tutummin friidoja. Kanat saavat olla ulkona läpi vuoden, ja ne pärjäävät hyvin.

Free range -kanat elävät samoissa oloissa kuin lattiakanat, mutta lisäksi niillä on mahdollisuus ulkoilla päiväsaikaan.

– Ulkokanaloiden munia voi ostaa ennakkotilauksella munataksista, joka kiertää tällä hetkellä muutamalla eri paikkakunnalla. Yrittäjän mukaan halukkaita uusia tuottajia on, jos friidojen munat kiinnostavat kuluttajia, Lastikka sanoo.

Ulkokanan munia voi ostaa Uudenmaan alueella myös verkkoruokakaupasta sekä valituista ruokakaupoista.

Kananmunien valikoima riippuu kaupasta. Yleensä valikoimissa on eri tuotantotavoilla tuotettuja munia, erikoismunia ja kaupan oman merkin munat.

– Erikseen nimetyt ”maalaismunat” ja ”onnellisen kanan munat” ovat markkinointikikkailua, eikä niille ole mitään standardia. Tarkoitus on myydä tuotetta kivalla pakkauksella samoin kuin monen muun elintarvikkeen kohdalla. Jos kuluttajaa kiinnostaa kananmunien alkuperä, niin silloin pitää katsoa munien koodeja, Lastikka sanoo.

Kananmunan kuoressa olevan leiman ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan, eikä se valehtele.

– Leimaukseen voi ehdottomasti luottaa. Leiman avulla voi selvittää tuotantotavan lisäksi esimerkiksi pakkaamon ja kanalan, jossa muna on munittu.

Onko sinulle väliä, miten kananmunat on tuotettu?

Kyllä
74% (701 ääntä)
Ei
27% (258 ääntä)
Ääniä yhteensä: 952

Tunnista tuotantotapa leiman numerokoodista

0 = Luomumunat tuotetaan luonnonmukaisen tuotannon säädöksiä noudattaen lattiakanaloissa. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Luomukanaloissa on oltava ikkunat ja ulkoilualueet. Eläimiä on lattia-alaa kohti vähemmän kuin tavanomaisessa tuotannossa.

1 = Ulkokanojen munat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa linnuilla on päiväsaikaan mahdollisuus liikkua laidunalueella. Kokonaan sisälle linnut voidaan sulkea enintään 12 viikon ajaksi vuosittain.

2 = Lattiamunat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat voivat liikkua vapaasti, kuopia jaloillaan, kylpeä pehkussa, istua orsilla ja munia pesiin.

3 =Virikehäkkimuna on suomalainen perusmuna. Virike- eli varustelluissa häkeissä kanoilla on mahdollisuudet lajinomaiseen käyttäytymiseen, sillä häkeissä on pesät, orret ja kuopsutuspaikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu