Kulttuuri

Heavy rock -yhtye Seremonia nousi ilmiöksi yhdessä yössä

Toukokuussa Seremoniaa odottaa lämmittelypesti legendaarisen amerikkalaisyhtyeen Pentagramin lämmittelijänä Tampereen Klubilla. Konsertti on jo liki loppuunmyyty. - Ei moista olisi joskus voinut ajatella tapahtuvaksi. Nyt on pikkaisen isommat mahdollisuudet päästä kaverikuvaankin, Pirinen (kuvassa vas.) virnistää.

sEREMONIA

Joskus yksi päivä kaiken muuttaa voi.

Kun tamperelais-hämeenlinnalainen Seremonia julkaisi videon Youtube-videopalvelussa ensisinglestään Rock ’ n’ Rollin maailma 18. toukokuuta 2012, kirjoitti radiokanava Voicen musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari jo seuraavana päivänä tuohtuneena blogissaan, miksi Seremonia ei ole hyvä.

– Olen sitä mieltä, että ironia ja ironisuus on jo pilannut kokonaisen sukupolven ihmisiä, Mäntysaari vuodatti, syyttäen yhtyettä hassuttelusta.

Seremonian kitaristi Ville Pirinen, 40, tietää yhtyeensä jakavan mielipiteitä.

– Ainakin itse otamme musiikkimme vakavasti. Motiivimme oli varmasti tehdä musiikkia, jollaista itse tykkäisi kuunnella.

Voisiko ajatella, että Seremoniassa on kyse pikemminkin eräänlaisesta kunnianosoituksesta tietylle lajityypille ja aikakaudelle?

– On se varmasti lähempänä meidän motiiveja. Eiköhän tuollaiset pelleilybändit jää yleensä promovalokuvien asteelle, laajempaan keikkailuun ja levyttämiseen niistä harvemmin on, kitaristi tietää.

Yhtyeen jäsenten pitkäaikainen haave oli soittaa psykedeelistä hard rockia suomeksi okkultistisilla teksteillä.

– Ajatuksena oli, että lyriikat voisivat olla sellaisia, jollaisia synkkä runotyttö olisi kirjoittanut Suosikkiin 1970-luvulla, mies kuvailee.

Innoittajana toimi myös Seinäjoen helluntaiseurakunnan 1986 julkaisema kasetti Rock ’n’ rollin maailma, jossa peloteltiin rockmusiikin vaaroilla.

– Olihan se jännä ajatus, että esimerkiksi W.A.S.P.:in kuuntelu ajaa ihmiset tappamaan itsensä ja muihin kauheuksiin. Olisihan se hienoa, jos niin olisi, mutta väärässä taisivat olla.

Ulkomailla – kuten maineikkaalla Roadburn-festivaalilla Hollannissa – Seremonia on kuitenkin otettu vastaan ilman outoja ennakkoasenteita.

– Siellä ei ajatella, että ollaan joitain entisiä taideopiskelijoita, Pirinen naurahtaa.

Väkeväksi livebändiksi osoittautunut Seremonia tekee tällä viikolla minikiertueen yhdessä ruotsalaisen Skogen Brinner -yhtyeen kanssa. Neljän keikan rupeama päättyy lauantaina Turun Dynamoon.

– Yhteisestä kiertueesta on ollut puhetta jo pari vuotta. Heidän viime vuonna ilmestynyt albumi teki kyllä syvän vaikutuksen.

Oletteko koskaan pohtineet, että vanhalla vihtahousulla olisi ollut näppinsä pelissä ripeässä läpimurrossanne laajempaan tietoisuuteen?

– Toivotaan niin, Pirinen hörähtää. – Onhan se selvä, että maailmassa on paljon tapahtumia, joita maalaisjärki ja tiede ei kykene selittämään. Tai sitten on vain löytynyt oikeat tyypit.

Keikalla Bar Loosessa (Annankatu 21, Helsinki) 29.1. kello 21.

Seremonia

Perustettu kesällä 2010.

Yhtyeessä vaikuttavat Noora Federley (laulu), Ville Pirinen ja Teemu Markkula (kitarat), Erno Taipale (rummut, huilu) sekä Ilkka Vekka (basso).

Esiintyy tällä viikolla 29.1.-1.2. Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella ja Turussa ruotsalaisen Skogen Brinner -yhtyeen kanssa.

Julkaissut kaksi albumia turkulaisella Svart Recordsilla, Seremonia (2012) ja Ihminen (2013).

Esittää vanhankantaista, psykedeelistä ja okkultistista heavy rockia suomeksi.

Pirinen ja Vekka tunnetaan myös ansioituneina sarjakuvapiirtäjinä.

Laulaja Federley on Pirisen avopuoliso.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu