Paikalliset

Kouluevakoista paisuu espoolaisille jättilasku

vas. Nora, Sofia, Milla

Johanna Erjonsalo

Kaupunki on ajanut itsensä kalliiseen koulukorjauskierteeseen. Koska kouluja ei ajoissa korjattu, nyt tuhannet espoolaisoppilaat joutuvat opiskelemaan väliaikaisissa tiloissa.

Mitä nämä väliaikaistilat ovat ja paljonko ne kaupungille kokonaisuudessaan maksavat, ei ole selvää vielä kenellekään. Neljän vuoden väistö siirtokoulussa maksaa suunnilleen kaksi miljoonaa euroa per koulu.

Vastikään on todettu seitsemän koulun väistötarve. Lisäksi kymmenet koulut odottavat vuoroaan priorisointilistalla. Varmaa on, että erilaisia siirtokouluratkaisuja rakennetaan vielä useita.

– Ei ole vaihtoehtoja. Näitä tulee liian paljon yhtä aikaa, sanoo tilakeskus-liikelaitoksen toimitusjohtaja Carl Slätis.

Neljän vuoden vuokrakulut ja perustamiskulut yhdessä siirtokoulussa maksavat sen koosta riippuen puolesta miljoonasta kahteen miljoonaan. Kymmenen siirtokoulua neljäksi vuodeksi maksaisi kaupungille siten 5–20 miljoonaa euroa.

Vaihtoehtoja väistöratkaisuiksi on kolme: kuljetus väistötiloihin, kevytparakit tai siirtokoulu oman koulun pihaan.

Tapiolan koulun vanhemmat kampanjoivat lapsilleen parakkiratkaisun, jossa yläkoululaiset opiskelevat viidessä niin kutsutussa kevytparakissa oman koulunsa lähistöllä. Kaupunginhallituksen laskelmien mukaan Tapiolan ratkaisu maksaa noin 3,15 miljoonaa euroa, kun taas vaihtoehtona ollut oppilaiden siirto Espoonlahden väistötiloihin olisi maksanut noin 2,19 miljoonaa euroa.

Samoihin, joihin Tapiolan koulun oppilaita ei suostuttu siirtämään.”

Väistötilat Espoonlahdessa ovat tällä erää halvin ratkaisu. Viherlaakson koko yläkoulu siirtyi tammikuun alussa kaupungin omistamaan kiinteistöön Espoonlahteen entisiin ammattiopiston tiloihin. Samoihin, joihin Tapiolan koulun oppilaita ei suostuttu siirtämään. Kiinteistö on käytännössä ilmainen, koska kaupunki omistaa sen. Vastaavassa käytössä on Kilossa kiinteistö, josta maksetaan vuokraa 11–12 euroa neliömetriltä.

Kallein ratkaisu ovat pidempään käyttöön tarkoitetut siirtokoulut.

Viherlaakson koulu siirtyy syksyllä oman koulunsa pihaan rakennettavaan konttikompleksiin, jonka perustaminen tulee maksamaan 600 000 euroa ja sen kuukausivuokra on 40 000 euroa.

Vastaavanlainen siirtokoulu rakennetaan ainakin Kirstin alakoululle, Veräjäpellon yhteinäiskoululle ja Karhusuon koululle.

Kaupunginhallitus päätti marraskuussa, että ”tulevissa väistöratkaisuissa pitää pystyä turvaamaan alueellisesti tasa-arvoinen kohtelu suhteessa Tapiolan ratkaisuun.” Opetuslautakunta käsittelee asiaa taas helmikuun kokouksessaan.

Opetuslautakunnan puheenjohtaja Sanna Lauslahti kieltää silti, että Tapiolan kouluevakosta tulisi ennakkotapaus käsitellä väistötarpeita.

– Tapiola on poikkeustapaus. Siellä kyseessä oli väistön väistö, Lauslahti sanoo.

Viherlaaksossa oli puolestan hätätilanne.

Lauslahden mukaan Karhusuon koulun siirtokouluratkaisu on parempi esimerkki tulevasta linjauksesta. Siellä koulun pihaan hankittiin siirtokoulu, koska väistökoulu olisi ollut yli kuuden kilometrin päässä. Se katsottiin alakoululaisille liian pitkäksi matkaksi, vaikka kaupunki olisi järjestänyt kuljetuksen. – Jos tilaa on parin kilometrin päässä samalla suuralueella sijaitsevassa koulussa, se on ensisijainen ja edullisin ratkaisu. Tapiolan kohdalla se oli kaupungin äärilaidalla, Lauslahti sanoo.

Korjauslistalla 52 koulua

Peruskorjauslistalla on Espoossa 52 koulua. Suurin ongelma on sisäilman puhtaus.

Kiireellisiä kohteita ovat Tuomarilan koulu, Rödskogs skola, Päivänkehrän koulu, Laajalahden koulu, Kungsgårdsskolan, Leppävaaran koulu, Kirstin koulu, Komeetan koulu, Leppävaaran koulu ja Mårtensbro skola.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu