Paikalliset

Ministeriö lupaa Porkkalan kansallispuistosta päätöksen tänä vuonna

Kansallispuistoon kuuluisi myös merta ja saaristoa. Porkkalan alueella elää kymmeniä uhanalaisia lajeja.

Riku Cajander

Ympäristöministeriössä on tehty päätökset kahdesta uudesta kansallispuistosta, jotka perustetaan Teijon alueelle Saloon sekä Etelä-Konnevedelle Keski-Suomeen.

Samalla on sovittu, että Porkkalan alueen suojelumuodosta tehdään ratkaisu vielä tämän hallituskauden aikana vuoden loppuun mennessä.

Porkkalanniemen ja sen edustan meri-saaristoalueelle on kaavailtu noin vajaan sadan neliökilometrin kansallispuistoa.

Kirkkonummella on suhtauduttu hankkeeseen varovaisen suotuisasti, sillä se lisäisi kunnan tunnettavuutta, parantaisi alueen virkistyspalveluita ja toisi matkailutuloja lähiseudulle.

Ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan Porkkalan tulevaa suojelua harkitaan tässä kuussa käynnistyvässä Metsähallituksen vetämässä työryhmässä, missä alueen merkitystä arvioidaan osana muita Suomenlahdella sijaitsevia merellisiä kansallispuistoja ja vedenalaisen luonnon suojelutarpeita.

– Porkkala on kohteena aivan upea alue. Tarvitsemme kuitenkin kattavampaa valmistelua siitä, soveltuuko se kansallispuistoverkostoon ja miten priorisoimme sen suojelua muiden jo olemassa olevien kansallispuistojen ja niiden laajentamisen kanssa, esimerkiksi suhteessa Tammisaaren kansallispuistoon, toteaa Niinistö.

Porkkalan kansallispuistoksi ehdotetun alueen ympäristössä on kuntien ja virkistysalueyhdistysten suojelu- ja ulkoilualueita, joiden niveltyminen kokonaisuuteen on myös harkinnassa. Näin aluekokonaisuuden laajuudeksi voisi tulla 130 neliökilometriä.

 

Kansallispuisto ei ole ainoa vaihtoehto.”

– Porkkalan alue on osin hajanainen, mutta sen suojelua voidaan turvata ja yhtenäisyyttä lisätä monella tavalla. Sieltä on ostettu virkistysalueita, Natura- ja Metso-ohjelman suojelukohteita, lisää ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander.

 

– Kansallispuisto ei ole ainoa vaihtoehto. Valtioneuvoston asetuksella voidaan perustaa vaikka kuinka laaja suojelualue, jonne voidaan tehdä hoito- ja käyttösuunnitelma, ohjata virkistyskäyttöä ja turvata keskeiset suojeluarvot. Silloin esitys on Porkkalan luonnonsuojelualue, jatkaa Flander alueen tulevaisuuden vaihtoehdoista.

Mietittävänä Porkkalassa on myös rahoitus. Kansallispuistoon voi ministeri Niinistön mukaan löytyä kehittämisvaroja, mutta mikäli puisto ei toteudu, vastuuta virkistyspalveluiden järjestämisestä jäisi enemmän alueen kunnille.

– Meidän on arvioitava kustannuksia ja työnjakoa Kirkkonummen ja muiden lähikuntien kanssa. Porkkalan suojeluarvot on turvattava, se on selvä, mutta ”pelkkä” suojelualue ei velvoita valtiota alueen nähtävyyksien esittämiseen, eli se olisi valtiolle halvempi ratkaisu.

Kaikkiaan kansallispuistoilla on Suomessa meneillään hyvä buumi. Niiden kävijämäärät kasvavat ja suosio lisääntyy koko ajan.

– Yhtään kansallispuistopäätöstä ei ole purettu, ja uusilla puistoilla on ollut hyvä vastaanotto paikallisella tasolla. Luonto on meille suomalaisille niin rakas. Ja sekin vaikuttaa, että yksi euro sijoitettuna kansallispuistoon voi tulla kymmenenä eurona takaisin, kiteyttää ympäristöministeri.

Porkkalan kansallispuistoesitys

Porkkalan kansallispuistoesitykseen kuuluu 9200 hehtaaria, josta maata on 1300 hehtaaria.

Sisältää meri-saaristoluontoa, vanhoja metsiä, kosteikkoja.

Porkkalassa sijaitsee jo 23 valtion suojelualuetta, 5 Natura -aluetta ja 2 hylkeidensuojelualuetta.

Alueella elää kymmeniä uhanalaisia lajeja.

Aiempi, pienikokoinen Porkkalan kansallispuisto perustettiin 1938. Porkkalan parenteesin aikana alue kuului Neuvostoliitolle, joka muun muassa teki linnoituksia alueella.

Vuokrakauden päättyessä kansallispuisto lakkautettiin 1956.

Porkkalan kansallispuisto olisi tärkeä jatke Pääkaupunkiseudun viherkehälle.

Varsinkin Porkkalanniemen ja sen läheisen merialueen nykyinen virkistyskäyttö on vilkasta.

Alueella on Puolustusvoimien toimintaa ja kaksi majakkaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu