Kulttuuri

Hetkiä kirjolla -näyttely tekee näkyväksi autismin kirjon kokemuksia

Helinä Rautavaaran museossa on esillä Hetkiä kirjolla – Moments on the Spectrum -näyttely . Toinen näyttelyn taiteilijoista on lapsuutensa Espoossa asunut Tuuli Autio , jolta on esillä kaksi kuvasarjaa. Piirteitä-sarja koostuu akvarelleista ja Asperger-sarjan Autio on tehnyt itse kehittelemällään pipettitekniikalla. Lisäksi esillä on Pia Hämäläisen töitä.

– Ostin apteekista kertakäyttöpipetin ja annostelin sillä puupetsejä, Tuuli Autio kertoo työskentelytekniikastaan.

Pipetillä tehdyissä maalauksissa toistuu yksi sana, jonka löytää, kun kuvia katsoo tarkkaan. Sarjan toteutuksessa on piirteitä sekä piirtämisestä että kalligrafiasta. Toistamisen ja varioimisen teemat kulkevat sarjassa rinnakkain. Samalla sarja kertoo siitä, millaista elämä voi neurologisten erityispiirteiden kanssa olla.

– Usein lähtökohtani on jonkin asian etsiminen ja tutkiminen. Tutkin yleisinhimillisiä piirteitä, jotka autismin kirjon ihmisillä saattavat korostua, Autio selvittää.

Autismin kirjonkanssa eläminen voi merkitä jatkuvaa taakan kantamisen, kiipeämisen tai sateessa tarpomisen tunnetta. Kaikkia näitä Autio on kuvannut pipettitöissään.

Autismi ja Aspergerliitto ry tuo esille autismin kirjon omaa kulttuuria ja taidetta Helinä Rautavaaran museossa esillä olevassa taidenäyttelyssä. Näyttelyllä herätellään ihmisten tietämystä ja tehdään autismia näkyväksi.

Autismi on neurobiologinen häiriö, johon liittyvät toimintarajoitteet näkyvät käyttäytymisessä, vuorovaikutuksessa ja kommunikoinnissa. Autistin aistimaailma, näkö-, kuulo-, tunto-, haju- tai makuaisti voi olla korostunut tai muuten valtavirrasta poikkeava. Autismin kirjoon liittyvät oireet vaihtelevat lievistä vaikeisiin.

Autismin kirjoa esiintyy kaikkialla maailmassa ja kaikissa yhteiskuntaluokissa. Autismin kirjoon kuuluvia ihmisiä on arviolta yksi prosentti väestöstä eli Suomessa noin 54 000 henkilöä ja Euroopan Unionin alueella yli 3,3 miljoonaa.

Näyttely on esillä 26. huhtikuuta asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu