Paikalliset

Lähes 300 päiväkotilasta poikkeustiloissa Espoossa

TILANPUUTE   Investointien myöhästymisen takia Espoon päiväkoteihin sullotaan liikaa lapsia.

Tillinmäen päiväkodissa Tuomas, Aarni, Amalia ja Sofi leikkivät kahvilaa käytävällä tilanpuutteen vuoksi.

Johanna Erjonsalo

Espoossa on tällä hetkellä 290 lasta päivähoidossa poikkeusjärjestelyin. Syynä tähän on päiväkotipaikkojen ja tilojen puute.

Eniten poikkeusjärjestelyjä on Tapiolan alueella. Siellä noin 130 lasta on ilman omaa päiväkotipaikkaa. Myös Leppävaarassa ja Espoonlahdessa päiväkodit ovat tukossa.

Koska päiväkodit ovat tupaten täynnä, lapsia joudutaan sijoittamaan tilapäisratkaisuin mitä erilaisempiin tiloihin.

Mammutti-päiväkoteihin Espoossa ei olla menossa.”

Yleisin ratkaisu on muuttaa päiväkodin liikuntasali päiväkotiryhmän käyttöön. Tämä järjestely on puolestaan pois kaikilta muilta, kun liikuntasali ei ole käytettävissä sen omaan tarkoitukseensa. Joillain alueilla käyttöön on otettu esimerkiksi kerrostalohuoneistoja, joita ei ole alun perin suunniteltu päiväkotikäyttöön. Myös henkilökuntaa lisäämällä päiväkotipaikkoja on saatu järjestymään.

Syy tilanteeseen on varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavaisen mukaan se, että kaupungin investointihankkeet ovat tulleet liian myöhään.

– Ja jos hankkeet siirtyvät vaikka vuodella, se näkyy meidän toiminnassamme, Tossavainen huomauttaa.

Toisena syynä hän näkee palvelujen käytön kasvun.

– Espoossa on 20 000 päiväkoti-ikäistä lasta. Jos kiinnostus päiväkotipaikkoihin kasvaa puolikin prosenttia, se on aika paljon, Tossavainen laskee.

Puoli prosenttia tarkoittaisi sataa lasta.

Toisaalta erityisesti Tapiolan alueella näkyy se, että päiväkotipaikkoja on suunniteltu vanhentuneen väestöennusteen pohjalta. Aiemmin lapsiperheet muuttivat nykyistä enemmän kehyskuntiin. Nyt jäädään asumaan pienempiin asuntoihin.

Lisää asukkaita ja lapsiperheitä tulee Espooseen koko ajan rakentamisen ja metron myötä.

Vastauksena ongelmaan kaupunki aikoo rakentaa nykyisten päiväkotien tilalle uusia isompia päiväkoteja, kuten Haukilahdessa. Uutta päiväkotia suunnitellaan 147 lapselle. Se tarkoittaisi 80 uutta paikkaa. Vastaavaa laajennushanketta suunnitellaan Pohjois-Tapiolan päiväkotiin.

Helsingin kaltaisiin mammuttipäiväkoteihin Espoossa ei kuitenkaan Tossavaisen mukaan olla menossa. Helsingissä saattaa olla jopa 250 lapsen päiväkoteja. Espoossa lapsimäärät pyritään pitämään 120:ssä, mikä tarkoittaa kuutta ryhmää.

– Edelleen noin 40 prosentissa päiväkodeistamme on korkeintaan kolme ryhmää.

Kaupunki toivoo apua myös yksityisiltä palveluntuottajilta tukoksen purkamiseen. Vuodenvaihteessa Palolammella ja Fallåkernissa aloittaneet yksityiset päiväkodit ovat purkaneet sumaa alueella.

Suma purkautuu parin vuoden päästä

Tapiolassa poikkeusjärjestelyin on 130 lasta, Leppävaarassa 60 ja Espoonlahdessa 50.

Tungos muodostuu usein pienelle alueelle, esimerkiksi Espoon keskuksessa Ymmerstan alueella 20 lasta on ilman pätevää päiväkotipaikkaa, kun taas Pohjois-Espoossa paikkoja olisi vaikka millä mitalla.

Ongelma on alkanut muodostua vuodesta 2007 lähtien. Jos kaikki investoinnit toteutuvat, Tossavainen uskoo, että tilanne laukeaa parin– kolmen vuoden päästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu