Paikallisurheilu

Espoolaisnuorten perustamassa seurassa urheillaan rennosti

Elias Nousiainen, Rasmus Halme ja Miko Virtapuro lopettelevat KJH:n sählykerhon peliä. Kerho kokoontuu kerran viikossa Westendinpuiston koululla.

Juho Mäki-Lohiluoma

Nuorten liikkumisen vähentyminen on ollut tapetilla tasaisin väliajoin. Erityisesti 13–20-vuotiaista nuorista vain pieni osa liikkuu tervey-tensä kannalta tarpeeksi. Teinivuosina loppuvat usein myös pitkäaikaiset urheiluharrastukset, eikä tilalle ole aina helppo löytää itselle sopivaa korviketta.

– Tilastojen mukaan nuoret lopettavat lapsena aloittamansa tutun lajin harrastamisen usein teini-iässä. Näin kävi myös oman jalkapalloharrastukseni kanssa. Se alkoi yksinkertaisesti viedä liikaa aikaa, eikä sopivaa vaihtoehtoa ollut tarjolla, kertoo Elias Nousiainen, 18.

Nousiainen toimii espoolaisen KJH-rakkaudesta urheiluun ry:n kerho- ja urheilutoimenjohtajana. Seura syntyi viime keväänä, kun joukko kaveriporukalla pelanneita nuoria päätti perustaa oman seuran. Seura pyrkii tarjoamaan ikätovereilleen helposti lähestyttävän vaihtoehdon lähteä mukaan urheiluseuratoimintaan.

– Varsinkin joukkuelajien kohdalla nuoret eivät aina koe mielekkääksi pitkäaikaista sitoutumista toimintaan. Harjoittelu monta kertaa viikossa ei välttämättä kiinnosta, jos lajissa ei kuitenkaan tähtää huipulle. Näille nuorille seuroilla on tarjolla valitettavan vähän vaihtoehtoja.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jääkin liian usein harrastuksen lopettaminen. Urheiluseurojen pitäisi Nousiaisen mukaan hakea uusia toimintamalleja, jotta haasteeseen pystytään vastaamaan paremmin.

Nousiainen patistaa myös nuoria ottamaan suurempaa vastuuta. KJH:n toimintaa pyöritetään nuorten voimin.

– Kaikki johtokuntamme jäsenet ovat alle 20-vuotiaita ja osallistuvat seuran urheilutoimintaan. Meillä on säännöllistä kerhotoimintaa ja osallistumme erilaisiin turnauksiin ja sarjoihin melkein lajista riippumatta.

Seuran tavoitteena on toistaa nykyisten aktiivien toteuttama malli eri puolella Espoota ja eri ikäryhmissä.

– Tämä malli voisi toimia myös muualla, kunhan siihen vain annetaan nuorille mahdollisuus. Aivan kaikki eivät kuitenkaan pysty omaa urheiluseuraa perustamaan.

Seuran puheenjohtaja, 19-vuotias Eemil Nuuttila tukee Nousiaisen väitettä siitä, että heidän ikäluokalleen on tarjolla vain vähän mahdollisuuksia satunnaiseen harrastamiseen.

– Yritämme löytää eri puolilta pääkaupunkiseutua nuoria, jotka pystyvät yhdessä meidän kanssamme järjestämään esimerkiksi kaveriporukalleen sählyvuoron kerran viikossa. Ei urheiluseuratoiminnan tarvitse aina olla tämän ihmeellisempää, jos tavoitteena on vain hauska harrastus ja omasta kunnosta huolehtiminen, hän kertoo.

Sekä Nuuttila että Nousiainen kertovat seuran toiminnan olevan vielä erittäin pientä, mutta toivovat, että toimintamalli leviää myös muualle.

– Meille ei ole niin väliä kasvaako seuran jäsenmäärä. Hienoa olisi nähdä ennen kaikkea nuorisovetoisen toimintamallin leviävän. Sille on mielestämme kysyntää, Nuuttila päättää.

KJH-rakkaudestaurheiluun ry

Perustettu virallisesti keväällä 2013. Jäseniä vajaa 70.

Toiminut rekisteröimättömänä yhdistyksenä välillä 2010–2013.

Järjestää kerho- ja kilpailutoimintaa useassa eri lajissa.

Täysin nuorisovetoinen seura. Pyörii vapaaehtoisvoimin.

Pyrkii pitämään kerhotoimintansa maksuttomana.

Nimeää joukkueensa lajin mukaan: HC KJH, FC KJH.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu