Paikalliset

Palkkaisitko sinä? Espoolaisnuorille etsitään nyt kesätöitä kodeista

Arkistokuva. Nuorille etsitään kesätöitä uudella projektilla.

Jussi Vehkasalo

Espoossa on alkamassa uusi kesätyö-kampanja 15–17-vuotiaille nuorille. Kesäduuni-kampanjassa perheet, yritykset tai yhdistykset voivat palkata nuoria muutamasta päivästä viikkojen pituisiin kesätöihin. Tavoitteena on löytää kevyitä töitä, joihin ei tarvitse koulutusta tai ajokorttia. Sellaisia voivat olla kodeissa esimerkiksi haravointi, koiran ulkoilutus, lastenhoito, kaupassakäynti tai varaston siivous.

– Nuoret tarvitsevat työkokemusta ja rahaa. Koemme, että meillä yrittäjillä on velvollisuus kasvattaa nuoria työelämään. Sitä eivät tee poliitikot eivätkä virkamiehet, toteaa Jukka Niemelä Prepsikka Oy:stä.

Espoon Yrittäjien varapuheenjohtaja Jukka Niemelä toimii Rovaniemeltä lähtöisin olevan konseptin Espoon koordinaattorina.

Homman ideana on, että Sijaishaltija Oy tekee nuorten kanssa työsopimuksen ja myy sitten näiden työpanosta yksityisille kotitalouksille tai yrityksille.

Sijaishaltija Oy vastaa nuorten työelämään kouluttamisesta, työnantajamaksuista ja työllistäjien etsimisestä. Aluksi työsopimus tehdään 20 nuoren kanssa kymmeneksi päiväksi. Kotitalous voi sitoutua ostamaan työtä vaikka vain päiväksi. Hinta mille tahansa kevyelle työlle on 49,60 euroa päivässä. Kotitalous maksaa sen Sijaishaltija Oy:lle. Työ oikeuttaa useimmiten kotitalousvähennykseen.

Nuori työskentelee kuusi tuntia päivässä ja tienaa kymmenen päivän ajalta yhteensä 360 euroa. Heidän toivotaan myös saavan kesätyösetelin kaupungilta, mutta se ei ole välttämätön edellytys. Nuorille opetetaan työelämän pelisäännnöt ja tarjotaan mahdollisuutta hankkia työkokemusta.

Ensimmäinen haku kesätöihin on voimassa 8. toukokuuta saakka. Ensimmäisenä edellytyksenä on halu työllistyä. Niemelä epäilee, että työllistäjiä kyllä löytyisi, muttei välttämättä työntekijöitä.

–Monilla espoolaisilla on asiat liian hyvin. Töitä, joita tarjoamme voidaan pitää vähäpätöisinä tai palkkausta riittämättömänä. Eivätkä vanhemmat patista nuoria tarpeeksi, Niemelä pohtii.

15–17 -vuotiaissa saattaa tosin olla jo ammattikoulutuksen saaneita, jotka pystyvät haastavampiinkin töihin.

Työllistämiskampanjaan voi osallistua myös sponsoroimalla. Yritykset, joilla ei ole tarjota nuorille sopivaa työtä, voivat sponsoroida nuorille työn, jossa he esimerkiksi kiertävät kirjastoissa opettamassa ikäihmisille tablettitietokoneiden käyttöä.

Jokainen kampanjaan osallistunut nuori haastatellaan, heille tarjotaan työohjaus, opetetaan pitämään työajoista kirjanpitoa, opetetaan vastuuta ja annetaan työtodistus.

Kampanja aloitettiin Rovaniemellä ja Sodankylässä, joissa töitä löytyi tällä tavalla 155 nuorelle.

Lisätietoja:

www.pikaduuni.fi/kesaduuniEspoo

www.espoo.fi/kesaseteli

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Nyt tarkkana, kesätyöläinen! Veroprosentiksi voi mätkähtää 6018.4.2015 13.30
Kesätyömarkkinoissa on uutta imua – kerro omat muistosi!16.4.2015 05.40
”Sinivalkoinen valinta” hakee kesätyöntekijöitä – paikkoja yhteensä 750:lle6.3.2015 11.34
Lidl palkkaa yli tuhat kesätyöntekijää – tuplasi paikat25.1.2015 12.13

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu