Paikalliset

Matinkylä saa uimahallin vasta 2019 – rahoitus vielä auki

MATINKYLÄ Vuosikymmeniä odotetun uimahallin rahoitus auki. Apua haetaan elinkaarimallista.

–¿Omasta uimahallista on haaveiltu ja tehty suunnitelmia 1970-luvulta lähtien. Nyt on kaupungin korkea aika ruveta sanoista tekoihin, jyrähtää Matinkylä-seuran puheenjohtaja Sirpa Aarniolehto-Kotilainen. Uimahalli tulevaksi paikaksi on suunniteltu työmaa-alueeksi muuttunut Tynnyripuisto.

Johanna Erjonsalo

Matinkylän asukkaat pääsevät polskimaan ikiomaan uimahalliinsa näillä näkymin aikaisintaan kesällä 2019.

– No, kyllä tuonkin vuosiluvun kanssa voidaan elää, vaikka tietysti toivoisimme vuosikymmeniä odotetun hankkeen toteuttamista niin nopeasti kuin mahdollista, Matinkylä-seuran puheenjohtaja Sirpa Aarniolehto-Kotilainen huokaa.

Kaupungille tänään keskiviikkona jätettävässä adressissa tuhannet alueen asukkaat vaativat uimahallin rakentamista vuosina 2016–2017.

No, kyllä tuonkin vuosiluvun kanssa voidaan elää.”

 

 

Eniten matinkyläläisiä pelottaa kuitenkin, että kerta toisensa jälkeen viivästynyt uimahallihanke jälleen siirtyisi hamaan tulevaisuuteen.

 

Espoolta ei yhteensä noin 60 miljoonan euron hankkeeseen rahaa omasta pussista löydy. Kaupunki miettiikin nyt suuruusluokassaan jättimäistä elinkaarimallilla toteutettavaa kokonaisuutta.

Se sisältäisi sekä Meri-Matin koulukeskuksen että uimahallin.

– Jos elinkaarimallia, tai jotain muuta ulkopuolista rahoitusvaihtoehtoa ei toteuteta, lykkääntyy koulun ja uimahallin rakentaminen varmasti, Matinkylä-projektin johtaja Markus Saari arvioi.

Elinkaarimallissa rakentaja sitoutuu 20–25 vuodeksi kiinteistöjen ylläpitoon sekä korjauksiin. Kaupunki maksaisi tiloista vuokraa ja lunastaisi ne vuokra-ajan jälkeen itselleen.

Tilakeskuksessa mietitään parasta aikaa sitäkin, lyötäisiinkö tulevaan kilpailutukseen mukaan myös koulukeskuksen viereen suunniteltu Eliksiiri-kiinteistö, johon tulee hotelli, asuntoja ja liiketilaa.

– Rakentaja toteuttaisi hotelli-asuntokiinteistön kuitenkin omana hankkeenaan Saari painottaa.

Poliittisia päätöksiä rahoitusratkaisuista tehdään elokuussa.

Kesä 2019 on Saaren mukaan aikaisin realistinen aika, jolloin hallin ovet voisivat avautua.

Aiemmin Kalapuistoon osittain kallion sisään mallattu uimahalli on uusissa kaavasuunnitelmissa sijoitettu Tynnyripuistoon, Suomenlahdentien varrelle rakennettavan Meri-Matin koulukeskuksen läheisyyteen.

– Tynnyripuistoon päästään rakentamaan vasta sen jälkeen kun Matinkylän metroaseman ja Ison Omenan laajennuksen rakennustyöt valmistuvat elokuussa 2016, Saari muistuttaa.

Rakentamisen mahdollistavat kaavatkin vaativat vielä poliitikkojen siunauksen.

– Jos kaikki menee putkeen, saadaan asemakaava lainvoimaiseksi tämän vuoden loppuun mennessä, Saari arvioi.

Matinkylän uimahallin vuotuiseksi kävijämääräksi on alkuvaiheessa arvioitu noin 400 000 ihmistä vuodessa.

Millaisen uimapaikan matinkyläläiset sitten keskukseensa haluaisivat?

– Monipuolisen, jossa olisi myös terapia-altaita ja erilaisia vesihierontapisteitä, Aarniolehto-Kotilainen ynnää asukkaiden toiveita.

Lisäksi halliin toivotaan hyvää kuntosalia ja miksei myös kokoontumistiloja.

Alustavissa suunnitelmissa aika moni asukkaiden toiveista näyttäisi toteutuvan. Mallia Matinkylän tulevaan uimahalliin on haettu Kajaaniin rakennetusta vesiliikuntakeskus Kaukavedestä.

Matinkylän uimahalli

Kustannusarvio noin 25 miljoonaa euroa.

Bruttoneliöitä noin 10 000.

Pääaltaassa 4 kappaletta 50 metrin ratoja, koulutusallas ja hyppyallas. Allas pystytään jakamaan tarvittaessa kahteen osaan, jolloin käytössä on 12 kappaletta 25 metrin ratoja.

Lasiseinällä eristetty kylpylämäinen osasto, johon tulee muun muassa porealtaita, lastenallas ja kylmävesiallas, sekä osittain ulkona kiertävä vesiliukumäki.

Saunaosastossa normaalisaunan lisäksi muun muassa höyry-sauna.

Uimahallin toiseen kerrokseen tulee tilat 1 500–2 000 neliön kuntokeskukselle. Sen toimintaa pyörittämään haetaan ulkopuolinen operaattori.

Kahvio sijoittuu ensimmäiseen kerrokseen.

Meri-Matin koulukeskus:Kustannusarvio 35 miljoonaa.Tilat vajaan 800 oppilaan yhtenäiskoululle. Lisäksi tilat Espoon aikuislukiolle, sekä nuorisotilat, nuorten kulttuuriareena sekä iso auditorio muun muassa erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tätä suunniteltiin liki 50 vuotta – Espoon ensimmäinen maauimala valmistuu 201616.4.2015 06.00
Tuhannet vaativat uimahallia Matinkylään27.4.2015 07.00
Matinkylään tulee koulu- ja kulttuurikeskus Meri-Matti23.2.2015 18.26
Espoonlahden uimahalli odottaa remonttia ja laajennusta vielä vuosia1.10.2014 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu