Paikalliset

Zyskowicz ja Sasi lyttäävät Suvivirsi-kiellon – ”Ei kuulu Puumalaiselle”

Ben Zyskowicz katsoo, että päätös Suvivirren laulamisesta ei kuulu apulaisoikeuskanslerille, vaan eduskunnalle.

Päivi Tuovinen

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan entiset puheenjohtajat Ben Zyskowicz (kok) ja Kimmo Sasi (kok) moittivat poikkeuksellisen tiukoin sanankääntein apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen tulkintaa koulujen uskonnollissävytteisistä tilaisuuksista.

Zyskowiczin ja Sasin mukaan Puumalaisen maanantaina antama ratkaisu on ”virheellinen ja väärä”.

Apulaisoikeuskansleri Puumalainen katsoi, että esimerkiksi virsien ja rukousten tuominen osaksi koulujen juhlatilaisuuksia voi rikkoa uskonnottomien kansalaisten perusoikeuksia.

Zyskowiczin ja Sasin mukaan lausunto on yllättävä.

– Viime vuosina on vakiintuneesti tulkittu, että perusoikeuksiin liittyviä esteitä suvivirren laulamiselle koulun kevätkauden päätösjuhlassa ei ole. Näin on viimeksi äskettäin todennut eduskunnan oikeusasiamies, kaksikko muistuttaa yhteisessä tiedotteessa.

Zyskowiczin ja Sasin mukaan voimassa olevat tulkinnat perustuvat eduskunnan perustuslakivaliokunnan linjauksiin uskonnonvapaudesta sekä historiallisiin perinteisiin.

Puumalaista he kritisoivat yksityisajattelusta.

– Puumalaisella on toki kansalaisena mielipiteenvapaus, mutta tällaisen kannanoton antaminen apulaisoikeuskanslerina ei ole asianmukaista.

Kokoomuspoliitikkojen mukaan linjauksen muuttaminen kuuluu eduskunnan perustuslakivaliokunnalle, ei apulaisoikeuskanslerille.

– Ottaen myös huomioon Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjaukset kansallisista traditioista, Suomessa on täysi harkintavapaus tulkita suvivirren laulaminen perusoikeuksien mukaiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu