Paikalliset

Espoo totuuden edessä syksyllä: ”Jarrupäätös ei vähennä ulkoistamispaineita”

ULKOISTAMINEN Espoon palveluista haetaan 10 miljoonan lisätehoja.

JHL:n työntekijät kokoontuivat maanantaina Espoon Valtuustotalon eteen jo kolmannen kerran puolustamaan työpaikkojaan ja vastustamaan jättiulkoistuksia.

Seppo Korkman

Espoo yhdistää kiinteistöpalvelunsa ja kaupunkitekniikan samaan organisaatioon kaupungin sisällä. Samalla lisätään palvelujen ostamista yksityisiltä markkinoilta.

Kymmenien puheenvuorojen jälkeen valtuuston yksimielisesti hyväksymän linjauksen mukaan markkinoilta hankittavan työn määrää kasvatetaan silloin, kun se parantaa laatua, pienentää kustannuksia ja on muutenkin tarkoituksenmukaista. Samalla kilpailu avataan myös pk-yrityksille.

– Saavutettu yksimielinen neuvottelutulos merkitsee sitä, että Espoo ei lähde kerralla toteuttamaan toimintojen jättiulkoistuksia, valtuuston neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja Maria Guzenina (sd.) muistutti.

Laajat ulkoistukset ilman tarkkoja laskelmia tyrmäsi myös vihreiden ryhmänjohtaja Inka Hopsu .

Kokoomuksen Kai Lintunen arvioi kuitenkin, että kaupunki ei voi sulkea keinovalikoimastaan mitään vaihtoehtoa toimintojen tehostamisessa.

– Päätöksellä ei myöskään suljeta pois esimerkiksi ulkoistuksia liikkeenluovutuksina, Lintunen alleviivasi.

Myös Simo Grönroos (ps./sit.) epäili, ettei tavoiteltuihin säästöihin päästä ilman liikkeenluovutuksia.

–  Tällä jarrupäätöksellä ei poliittista painetta palvelujen ulkoistamiseen tässä kaupungissa saatu poistettua, arvioikin vasemmistoliiton Kari Uotila.

Kaupunginjohtaja sai valtuustolta yksimielisen valtuutuksen jatkaa valmistelua, joka mahdollistaa tuottavuuden parantamisen ja yksityisten palvelujen käytön lisäämisen. Ehdotukset tulevat valtuuston ruodittavaksi kehyksen käsittelyn yhteydessä syyskuussa.

Jatkovalmistelussa tavoitteena on, että tuottavuus kasvaa vuositasolla vähintään 10 miljoonaa euroa vuoden 2017 loppuun mennessä.

Kari Uotilan mukaan valtuuston pitää saada Espoossa jo toteutettujen ostopalvelujen ja ulkoistusten vaikutuksista. Arvion tekemisestä jätettiin maanantaina valtuustoaloite.

Keskustelun aluksi kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä huomautti, että absoluuttista totuutta markkinoilta ostettujen palvelujen hinnasta verrattuna kaupungin omaan toimintaan ei ole saatavissa.

– Täysin identtisiä palveluja ei ole olemassa. Laskelmat on tehty sillä parhaalla tietämyksellä, mitä meillä on olemassa, Mäkelä totesi.

Hän muistutti, että Espoon kasvun hyvä hallinta edellyttää myös yksityisten palvelujen käytön lisäämistä.

Useissa puheenvuoroissa kiiteltiin sitä, että byrokraattisesta ja kalliista tilaaja-tuottajamallista luovutaan. Monet valtuutetut painottivat myös työrauhan antamista kaupungin työntekijöille.

Organisaatiomuutos sekä mahdolliset tulevat ulkoistukset koskevat enimmillään noin tuhatta Espoon kaupungin työntekijää.

Lisää aiheesta: 

Satoja työntekijöitä osoittaa mieltään Espoossa – illalla päätös ulkoistuksista18.5.2015 16.23
Kansanedustaja puhui muunneltua totuutta? Espoossa repesi jo kiista 2 päivää vanhasta sopimuksesta13.5.2015 10.37

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu