Viihde

Ville Haapasalo kauppaa Lappia neliömetreittäin – asiakkaat Venäjältä ja Aasiasta

Harri Syrjänen (vas.) ja Ville Haapasalo (oik.) uskovat virtuaalisen maanomistajien yhteisön kiinnostavan erityisesti venäläisiä ja aasialaisia. Syrjänen on ollut hankkeessa alusta alkaen mukana. Haapasalo tuli mukaan juuri ennen lanseerausta. Hän arvioi, että venäläisiä saattaisi kiinnostaa keräily luonnonsuojelun näkökulmasta, sillä heidän arvomaailmansa on hiljalleen muuttunut, ja luonnonsuojeluasioihin kiinnitetään jo huomiota.

Heli Koivuniemi

Pahvisen rasian kansikuvassa koreilevat suopursut ja käkkärämänty. Valkoinen teksti kertoo koordinaatit: Lapland, Finland 60 °10’N 024 °56’E. Rasian sisältä löytyy neliskanttinen palanen Kittilän Sinermänpalon vihreää dolomiittimarmoria.

Rasian saavat kaikki virtuaalisen maanomistajien yhteisön, Geogollectorsin jäsenet.

Suomalaistaustaiselta Geocollectors.com -sivustolta voi kuka tahansa ostaa nyt sadalla dollarilla neliön osuuden maa-aluetta. Toistaiseksi myynnissä on Lapin erämaassa oleva alue.

Yrityksen perustajien ajatuksena on, että joukkoistamalla on mahdollista ostaa erilaisia isompia luontoalueita jopa ympäri maailmaa.

Kun maa-alue jaetaan yksityisomistettaviin, keräiltäviin tontteihin, on tonttien käyttö esimerkiksi maatalouden, kaivosteollisuuden tai rakentamisen tarkoituksiin lähes mahdotonta.

– 10 prosenttia jokaisesta kauppahinnasta menee hyväntekeväisyyteen. Kohteen valitsevat kerääjät eli yhteisö itse, Geocollectors Oy:n vt. toimitusjohtaja Raine Luomanen sanoo.

Maailmanlaajuista maanomistajien yhteisöä kasaavan yhtiön takana on joukko suomalaisia sijoittajia, muun muassa näyttelijä Ville Haapasalo, ravitsemusalan yrittäjä Harri Syrjänen ja yrittäjä Jarno Tuliara.

Miehet ovat lähteneet toimintaan mukaan, koska uskovat virtuaalisen yhteisöomistamisen ja sitä kautta matkailun kiinnostavan yhä useampia tulevaisuudessa.

Suomalaisille Lapin lumo saattaa olla liiankin tuttua.

– Tämä on hyvä vuosipäivälahja esimerkiksi henkilölle, jolla on jo kaikkea, he uskovat.

Todellisen markkinaraon miehet arvioivat löytyvän Venäjältä ja Aasiasta. Tätä ajatusta silmällä pitäen sivusto on tarkoitus kääntää vielä englanniksi ja venäjäksi.

 

Juridinen kuvio maksaa ja on hidasta.”

 

Mutta mitä hyötyä palasta erämaata on omistajalleen? Voiko omalla palstallaan halutessaan esimerkiksi käydä?

– Kyllä voi. Koska alue säilytetään luonnonvaraisena, sinne ei voi rakentaa, eikä siellä voi harrastaa yritystoimintaa, Raine Luomanen täsmentää.

Hänestä kenties kiinnostavinta on, että omistamallaan alueella tapahtuvaa liikehdintää tai luontoilmiöitä voisi tulevaisuudessa seurata matkapuhelimeen asennettavalla sovelluksella.

– Sovellus on kehitteillä. Alueelle asennettavien kameroiden avulla voit seurata kännykästäsi villieläimiä tai revontulia.

Satelliitti-, video-, ja 360 asteen panoraamakuvan lisäksi yhteisön jäsenet voivat kerätä lisätietoa omasta tontistaan, sen alueesta ja maastotyypistä ja jakaa tietoa sosiaalisessa mediassa.

Yrityksen edustajat käyvät Luomasen mukaan neuvotteluja maa-alueiden hankinnasta eri mantereilla. Tarkoitus on laajentaa keräiltävien maa-alueiden valikoimaa Brasilian sademetsiin ja Afrikan savanneille.

– Juridinen kuvio maksaa ja on hidasta, Luomanen toteaa, mutta uskoo muitakin kohteita pian löytyvän mahdollisille keräilijöille.

Yksi kiinnostavimmista kohteista, joka miesten tavoitteena on saada keräiltävien kohteiden valikoimaan, lienee Venäjä.

– Tshukotkan alue kiinnostaisi minua henkilökohtaisesti, Venäjää ristiin rastiin kiertänyt Ville Haapasalo paljastaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu