Paikalliset

Kysely: Suomi jakaa liikaa tukia turvapaikanhakijoille

Suomalaisten asenteet maahanmuuttoon ovat lieventyneet viime vuosina. Työperäistä maahanmuuttoa kannatetaan, mutta turvapaikanhakijoiden saamiin tukiin suhtaudutaan kielteisesti.

Johanna Erjonsalo

Liki kaksi kolmasosaa suomalaisista on sitä mieltä, että Suomessa on liian hyvät sosiaalietuudet turvapaikanhakijoille ja pakolaisille. Liki 90 prosenttia puolestaan katsoo, että rikoksista tuomitut ulkomaalaiset pitäisi voida karkottaa maasta nykyistä helpommin.

Tiedot selviävät Perussuomalaisten Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jonka tulokset julkaistiin torstaina.

Kyselyn mukaan suomalaisten asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat lieventyneet jonkin verran viime vuosina. Vastaava kysely tehtiin vuonna 2010 maahanmuuttokriittisen Hommaforumin toimeksiannosta.

Kyselyn mukaan puolet suomalaisista katsoo kuitenkin edelleen, että maahanmuuttopolitiikka on yleisesti arvioiden liian löyhää.

Kriittisimmin maahanmuuttopolitiikkaa arvioivat perussuomalaisten kannattajat.

Maahanmuuton painoarvo politiikassa on kyselyn mukaan lisääntynyt. Yli 40 prosenttia kyselyn vastaajista sanoo, että puolueiden ja poliitikkojen maahanmuuttokannoilla on merkitystä eduskuntavaaliehdokkaan valinnassa.

Nuivimmin suomalaiset suhtautuvat kyselyn mukaan turvapaikan hakijoihin ja heidän perheenjäsentensä tuloon. Työn perässä Suomeen tuloa sen sijaan kannatetaan, ja liki puolet olisi myös valmis helpottamaan työperäistä maahanmuuttoa.

Yli puolet vastaajista on myös sitä mieltä, että maahanmuuttajat pitäisi valikoida niin, että heistä olisi mahdollisimman paljon hyötyä Suomelle.

Eniten mielipiteitä jakaa kysymys siitä, laittaisiko vastaaja oman lapsensa päiväkotiin tai kouluun, jossa yli kolmannes lapsista tulee pakolais- tai turvapaikanhakijaperheistä. 40 prosenttia vastasi kysymykseen kielteisesti ja 32 prosenttia myönteisesti.

Tutkimus tehtiin Taloustutkimuksen internet-paneelissa 14.−18. maaliskuuta. Kyselyyn vastasi 1 012 suomalaista, jotka edustavat manner-Suomen aikuisväestöä.

Tutkimuksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu