Paikalliset

Espoossa taistellaan pikkukirjastojen puolesta: ”Lukeminen on väärä säästökohde”

Nikolas Laine ja Väinö Yrjänäinen lukivat keskiviikkona Haukilahden kirjastossa tuleviin pääsykokeisiinsa. - Tämä on kaikkein paras paikka rauhalliseen opiskeluun, hyvä että tällainen kirjasto on olemassa, kertovat nuorukaiset.

Jari Pietiläinen

Eteläisen Espoon kirjastojen sulkemisesta käydään taas ankaraa kädenvääntöä. Asukkaat ovat nousseet vastustamaan kaupungin suunnitelmia lakkauttaa Haukilahden kirjasto ja siirtää Soukan ja Kivenlahden kirjastot samaan tilaan Lippulaivaan.

 

Onko nuorten lukuharrastus oikea paikka säästää?”

Haukilahden kirjastossa on erikoiskirjastonhoitaja Sinikka Vepsäläisen mukaan käynyt kuluneella viikolla tuohtuneita asiakkaita.

 

– Kyllä minultakin on moneen kertaan kysytty, onko meillä esillä adressia kirjaston lakkauttamista vastaan. Kirjaston väki ei kuitenkaan sellaista voi itse laatia, mutta toki sellainen laitetaan esille, jos joku sen tekee, Vepsäläinen kertoo.

Haukilahtelaiset ovat aloittaneet nimien spontaanin keräämisen nettiadressiin adressit.com-sivulla. Kerääjät ihmettelevät, miksi lähikirjastoja ollaan lakkauttamassa, vaikka säästöjä siitä ei kerry lainkaan.

– Aivan uskomattoman hölmö ajatus. Ja jos säästöjä syntyisikin, onko lasten ja nuorten lukuharrastus oikea paikka säästää, kysyy keräys-työn käynnistänyt Tuomo Virkkunen.

Torstaina iltapäivällä allekirjoituksia oli kertynyt jo pitkälti neljättä sataa. Virkkunen aikoo toimittaa adressin eteenpäin ennen kulttuurilautakunnan seuraavaa kokousta.

Sinikka Vepsäläinen on pahoillaan siitä, että käytännössä yhtäkään valtuutettua tai kulttuurilautakunnan jäsentä ei ole Haukilahden kirjastossa näkynyt ottamassa asioista selvää.

– En suoraan sanottuna pysty ymmärtämään, miten tässä asiassa voidaan tehdä päätöksiä ilman, että päättäjät ovat edes vaivautuneet käymään paikalla.

– Aika omituiselta tuntuu, jos kaupungin päättäjät näin tärkeissä asioissa uskovat kuulopuheisiin, Vepsäläinen pohtii.

Soukka-seuran puheenjohtajalle Matti Viikarille oman lähikirjaston alasajohanke on tuttua jo usealta vuodelta.

– On kyllä ikävää, että Soukan kirjaston lakkauttaminen on taas kerran esillä. Oman kirjaston lopettamista vastaan on esitetty erisuuntaisia mielipiteitä vuosikausia, Viikari tähdentää.

– Jatkuvasti väitetään, että Soukan kirjasto on toivottoman huonokuntoinen ja että sinne ei ole esteetöntä pääsyä. On kuitenkin laskettu, että 20 000 eurolla kirjastoon saataisiin asiallinen hissiyhteys kävelyraitilta.

Viikarin mielestä Espoossa olisi tärkeämpää ylläpitää monipuolisia kulttuuritiloja eikä rakentaa uusia, kalliita seiniä.

Kirjastoverkon muutokset Espoossa

Espoon kirjastolautakunta käsittelee Soukan, Kivenlahden ja Haukilahden kirjastojen lakkauttamista seuraavan kerran 20. toukokuuta.

Lisäksi tarkoituksena on saada Sellon, Tapiolan, Entressen ja Ison Omenan aluekirjastojen rinnalle myös Lippulaivan aluekirjasto.

Nöykkiön ja Karhusuon kirjastot aiotaan muuttaa toimimaan iltaisin itsepalveluperiaatteella.

Opinmäen kirjasto on rakenteilla, Laajalahden kirjasto toimisi yhteisötilana ja Tapiolan kirjasto voi muuttaa Heikintorille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu