Puheenaihe

Espoon krematorion remontti valmistuu – polttouunien lämpö käy kaukolämpöverkkoon

Espoon krematorioon on tehty yli kahdeksan miljoonan euron arvoinen peruskorjaus. Kuva remontin alkuvaiheesta helmikuulta 2014.

Mikko Välimaa

Espoon siunauskappelin ja krematorion peruskorjaus on valmistumassa Espoon keskuksessa.

Krematorioon rakennettiin muun muassa ympäristösäädösten mukainen uusi savukaasujen puhdistusjärjestelmä sekä polttouunien lämmön talteenotto.

Vainajien tuhkauksesta syntyvä lämpö hyödynnetään kiinteistön käyttöveden lämmityksessä ja sitä on myös mahdollista siirtää Espoon kaukolämpöverkkoon, kertoo kappelityönjohtaja Tuula Myllys .

– Siihen on nyt tekniikka olemassa. Laskelmat osoittavat, että ylimääräistä lämpöä riittäisi jonkin verran siirrettäväksi. Ei kuitenkaan suuria määriä.

Aiemmin krematorion kahdesta uunista nouseva lämpö katosi kokonaan piipusta ulos.

Savukaasuja puhdistavat suodattimet hidastavat hieman tuhkauksia.

– Tuhkaukseen kului ennen keskimäärin tunti, suodattimien kanssa aikaa kuluu parikymmentä minuuttia enemmän, Myllys selvittää.

Samanlaista Ruotsista hankittua suodatinlaitteistoa käytetään muun muassa Tampereen krematoriossa.

Myllys kertoo, että polttouunien ja suodattimien sovittaminen yhteen on edelleen käynnissä. Vuoden alussa uunit muurattiin yhdeksän senttiä aiempaa leveämmiksi eli metrisiksi.

Ennen krematorion käyttöönottoa on vielä tehtävä koetuhkauksia.

– Varsinaisten tuhkausten alkamista ei vielä pysty sanomaan, voi mennä heinäkuun puolelle, Myllys arvelee.

Krematorio suljettiin remontin vuoksi helmikuussa 2014 eli katkoksen pituudeksi tulee noin puolitoista vuotta. Espoolaisten vainajien tuhkaukset on hoidettu pääkaupunkiseudun muissa krematorioissa. Siunauskappelin hautausmaa on ollut käytössä koko ajan.

Espoolaisista vainajista tuhkataan 80 prosenttia.

Remontin piti valmistua jo viime vuoden lopulla. Työt viivästyivät eri syistä, muun muassa rakennussuunnitelmia piti korjata kesken projektin. Lisäksi työmaan sähkökeskuksessa syttyi tulipalo, jonka vuoksi kappelin koko sisäkatto jouduttiin vaihtamaan.

Vielä jatkuvista testauksista ja säädöistä huolimatta krematorion käyttöönottotarkastus tehtiin torstaina ja urakka otettiin vastaan perjantaina.

Peruskorjauksessa rakennusta laajennettiin noin 500 neliöllä. Kappelin yhteyteen tuli lisätilaa vainajien säilytykseen sekä sosiaali- ja toimistotilaa työntekijöille.

Siunauskappelin eteiseen on rakennettu esteetön yleisö-wc. Esteettömyys otettiin muutenkin huomioon peruskorjauksessa.

Noin 8,2 miljoonaa euroa maksavan peruskorjauksen suunnitteli Siren Arkkitehdit.

Heikki ja Kaija Sirenin suunnittelema Espoon siunauskappeli on rakennettu vuonna 1963.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu