Paikalliset

Espoon valtuusto riiteli sanoista: Nollatoleranssi rasismia vastaan

Simon Elon, Teemu Lahtisen ja muiden perussuomalaisten kaikki muutos- ja hylkäysehdotukset monikulttuurisuusohjelmaan kaatuivat valtuuston äänestyksissä.

Päivi Tuovinen

Espoossa ei saa suvaita rasismia ja se pitää uskaltaa sanoa julki.

Tuohon ajatukseen tiivistyi värikäs ja tiukka reilun kahden tunnin keskustelu valtuustossa, jonka enemmistö tyrmäsi vaateet rasismi-sanan siivoamisesta pois Espoon monikulttuurisuusohjelmasta.

Enemmistön mielestä myös positiivista erityiskohtelua tarvitaan keinona kotouttaa nopeasti kasvava maahanmuuttajien joukko Espooseen.

Perussuomalaisten ja sitoutumattomien valtuustoryhmän esitykset ohjelman palauttamisesta, tekstimuutoksista ja hylkäämisestä törmäsivät muiden puolueiden yhteisrintamaan. Hylkäysesitys kaatui äänin 64–10.

– Ohjelma ei huomioi asunalueiden eriytymisriskiä eikä hyväksyttyä talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelmaa, Teemu Lahtinen (ps) linjasi.

Lahtinen kritisoi ohjelmaan kirjattua maahanmuuttajien positiivista erityiskohtelua heidän kulttuurinsa tukemisena verorahoilla. Hän vaati myös rasismi-sanan poistamista monikulttuurisuusohjelmasta.

Kalevi Kivistö (vas) puolusti positiivista erityiskohtelua osana kotouttamisohjelmaa ja tasa-arvopolitiikkaa.

– Me annamme erityisopetusta sitä tarvitseville. Otamme rakentamisessa huomioon liikuntarajoitteisten erityistarpeet. Miksi emme siis ottaisi huomioon maahanmuuttajien erityistarpeita kotouttaessamme heitä yhteiskuntaamme?

Vihreiden Jyrki Kasvi muistutti rasismin olevan arkipäivää Espoossa.

– Viime viikolla ruotsia puhunut nainen pahoinpideltiin bussissa vain sen takia, että hän puhui ruotsia, Kasvi kertoi arkipäivän esimerkin.

Demarien Abdirahman Alin mielestä monikulttuurisuus on parhaimmillaan hyvää rinnakkaiseloa.

– Maahanmuuttajista saadaan hyvää ja korkeatasoista työvoimaa, jos vain haluamme niin.

Maahanmuuttajien yliedustusta toimeentulotuen saajien joukossa Ali selitti syrjinnällä.

– Moni työnantaja ei kutsu edes työhaastatteluun jos sukunimi on vieraskielinen.

Perussuomalaisten mielestä monikulttuurisuusohjelman pitää kohdella kaikkia kaupunkilaisia tasavertaisesti.

– Kaupungin ei tule harjoittaa rekrytoinnissa minkäänlaista positiivista syrjintää työllistääkseen maahanmuuttajia, Simo Grönroos vaati.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu