Paikalliset

Espoosta tarjolla värikäs lista EU-parlamenttiin

Perussuomalaisten Simon Elo on yksi seitsemästätoista espoolaisesta, jotka pyrkivät toukokuussa Euroopan parlamenttiin.

Päivi Tuovinen

Toukokuun lopussa järjestettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa on tarjolla kaikkiaan seitsemäntoista ehdokasta Espoosta.

Valinnanvaraa riittää, sillä ehdokkaitten kaarti on vähintäänkin riemunkirjava: listan todennäköisiä ääripäitä edustavat ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb (kok) ja puoluejohtaja Terttu Savola (köyh) sekä lakimies Arjo Suonperä (skp), Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo (perus) ja kansanedustajan avustaja Helena Eronen-Kuhanen (muutos 2011).

Eronen-Kuhanen tunnetaan kansallismielisistä näkemyksistään ja perussuomalaisista erotetun James Hirvisaaren (muutos) avustajana. Arjo Suonperä taas nousi julkisuuteen jo 1970-luvun lopussa, kun hän edusti oikeudessa tuhopoltossa tuhoutunutta kirjapaino Kursiivia ja vaati teosta epäiltyä äärioikeistolaista Pekka Siitointa vankilaan.

Nykyisistä eduskuntapuolueista sosialidemokraatit ja kristillisdemokraatit eivät tällä kertaa asettaneet eurovaaleihin lainkaan espoolaisia ehdokkaita.

Pääkaupunkiseudulla helsinkiläisiä ehdokkaita on tarjolla parlamenttiin 59 ja vantaalaisia ehdokkaita neljätoista. Kirkkonummelta ja Kauniaisista ei tällä kertaa ole ketään ehdolla.

Helsingistä ovat ehdolla muun muassa liikemies Peter Fryckman (muutos 2011), pastori Mitro Repo (sdp), Heidi Hautala (vihr), Mikael Pentikäinen (kesk), elokuvaohjaaja Jörn Donner (rkp) ja Jussi Halla-aho (perus).

Vantaalaisia ehdokkaita ovat muun muassa kansanedustajat Tapani Mäkinen (kok), Jouko Jääskeläinen (kd) ja kaupunginvaltuutettu Kimmo Kiljunen (sd).

Europarlamenttivaalit järjestetään Suomessa sunnuntaina 25. toukokuuta. Vaaleissa europarlamenttiin valitaan yhteensä 751 jäsentä 28 jäsenvaltiosta. Suomesta valitaan kolmetoista euroedustajaa. Ensimmäiset eurovaalit pidettiin vuonna 1979.

EU-vaaleissa äänestysalueena on koko maa, joten ehdokkaan tai äänestäjän kotipaikkakunnalla ei ole merkitystä: espoolainen voi halutessaan äänestää vaikka äänekoskelaista, ja päin vastoin.

Espoolaiset ehdokkaat

Itsenäisyyspuolue:

Jan Finskas 1968

Jon Hellevig 1962

Susanna Kaukinen 1974

Kokoomus:

Pia Kauma 1966

Alexander Stubb 1968

Köyhien asialla:

Terttu Savola 1941

Muutos 2011:

Helena Eronen-Kuhanen 1980

Eerin Rosenström 1975

Perussuomalaiset:

Simon Elo 1986

Piraattipuolue:

Janne Paalijärvi 1982

Saara Siintola 1991

Ruotsalainen kansanpuolue:

Christina Gestrin 1967

Suomen keskusta:

Ann-Mari Kemell 1977

Suomen kommunistinen puolue:

Tommi Lievemaa 1966

Arjo Suonperä 1945

Vasemmistoliitto:

Uotila Kari 1955

Vihreä liitto:

Jyrki Kasvi 1964

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu