Musiikintekopeli uudistaa opetusta

Koulumestarin koulun oppilaat ovat innoissaan uudesta tavasta tehdä musiikkia. Jimi Suomi ja Rony Salama pääsivät nopeasti sisälle omaan sävellystyöhön syysteemin kehittäjän Olli Vallon avustuksella.

Riku Cajander

Espoon peruskouluissa on alettu käyttämään tietokonesovellusta apuna musiikkitunneilla.

Suomalainen pelialanyritys on kehittänyt työkalun, jolla voi tehdä sävellyksiä ilman omaa soittamistaustaa. Tulokset ovat heti kuultavissa ja tallennettavissa julkisiksi esityksiksi verkkoon.

Koulumestarin koulun 4. luokassa on musiikkitunnin alussa vilskettä. SongHi Entertainmentin Olli Vallo on tullut esittelemään luokalle, miten musiikkityökalun käytössä päästään alkuun. Lapset jakaantuvat työpareittain koululta saatavien tablettien ääreen.

Pelit ja sosiaalinen media ovat tänään vahva osa nuorten elämää.”
– Itse aloitin oman musiikin tekemisen tietokoneella 11-vuotiaana, Vallo kertoo innostuneena. Hän on luokanopettaja, joka tekee väitöskirjaa SongHi:n käytöstä koulujen musiikin opetuksessa.

– Etenkin pojat ovat lähteneet vauhdilla mukaan tämän musiikkisovelluksen käyttöön. Viikon aikana oppilaat ovat tallentaneet lähes parituhatta SongHi:lla tehtyä kappaletta verkkoon.

Aluksi SongHissä valitaan sävellyksen tekemiseen sopivat instrumentit, joita pelissä on tarjolla runsaasti, esimerkiksi rumpujakin parikymmentä. Sitten oppilaat ottavat käyttöön haluamansa rytmityksen sekä eri soitinten sävelkorkeudet.

– Pelit ja sosiaalinen media ovat tänään vahva osa nuorten elämää. Siksi tällainen pelillinen keino musiikintunneilla voi motivoida oppilaita perinteistä opetusta paremmin, luokanopettaja Tessa Paussu kertoo.

– On tämä ehkä hieman erilaista opetusta verrattuna musiikintuntien perinteisiin nokkahuilukokeiluihin, Vallo lisää.

Kun oppitunnista on kulunut vasta puoli tuntia, ovat ensimmäiset sävellystyöt jo valmiina. Eelis Hietanen ja Dha Reh ovat tyytyväisiä tuotokseensa.

– Hei, tätä kannattaa kuunnella, tämä on vähän raptyylistä menoa, pojat vakuuttavat.

Hetkeä myöhemmin on useilla oppilaspareilla jo omaa musiikkia tallennettuna koneelle. SongHi on tarjolla kouluille testikäyttöön ilmaiseksi tämän kevään ajan.

Kimmokkeena sovelluksen kokeiluun on valtakunnallinen musiikintekokilpailu, jossa pääpalkintona on päästä mukaan supertähti Robinin yksityiskeikalle.

SongHi

Olli Vallo tekee väitöskirjatutkimusta aiheesta Musiikintekopeli oppimisympäristönä alakoulun musiikinopetuksessa.

SongHi sisältää myös musiikinopettajille tuntisuunnitelmia, säveltämisen ohjeita, ryhmätehtäviä ym.

SongHi -ohjelman testikäyttö on ilmaista kevätlukukauden 2014 ajan.

SongHi Entertainment on vuonna 2007 perustettu helsinkiläinen pelistudio.

Lisätietoja SongHi musiikintekosovelluksesta: www.songhi.com

Lisätietoja Robinin musiikintekokilpailusta: www.boomboxcontest.com