Paikalliset

Raakamaito aiheutti 39 yersinia-tartuntaa

Tartunnat aiheuttanutta Uljaan Tilamaito tutkittiin Evirassa.

Johanna Erjonsalo

Raakamaito varmistui sen aiheuttamaksi epäiltyjen suolistotulehdusten aiheuttajaksi, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Uljaan Tilamaito Oy:lle maitoa toimittaneen maitotilan maitosuodattimesta sekä sairastuneen henkilön jääkaapissa säilytetystä raakamaidosta on todettu samanlainen Yersinia pseudotuberculosis -bakteerikanta kuin sairastuneilta henkilöiltä. Bakteerikannat olivat genotyypiltään samanlaisia. Tämä genotyyppi on THL:n mukaan Suomessa harvinainen.

Tulehdusepäilyjen alkuperä vahvistui THL:n ja ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa.

Uljaan Tilamaito Oy on vetänyt raakamaidon pois kaupoista.

Helmikuun lopun jälkeen on varmistettu 39 Yersinia pseudotuberculosis -infektiota, joista suurin osa on löytynyt Itäiseltä Uudeltamaalta ja pääkaupunkiseudulta. Sairastuneet ovat 1–67 vuoden ikäisiä ja 24 heistä on miehiä.

Lisäksi parillakymmenellä epäillään samaa bakteeritartuntaa. THL jatkaa selvitystä kyselemällä sairastuneilta raakamaidon ja muiden elintarvikkeiden käytöstä ennen sairastumista.

Kyseinen raakamaitoepidemia on laajin Suomessa koskaan esiintynyt.

Raakamaito on riskituote, koska sitä ei pastöroida sen sisältämien bakteerien tuhoamiseksi. Evira ja THL suosittelevat, ettei raakamaitoa anneta kuumentamattomana lapsille, vanhuksille, raskaana oleville eikä henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä perussairaus.

Raakamaidon turvallisuutta ei voida varmistaa muuten kuin kuumentamalla se vähintään pastörointia vastaavasti (72 asteessa 15 sekuntia). Raakamaito tulee käyttää mahdollisimman pian sen ostamisesta. Pitkä jääkaappisäilytys voi lisätä kylmässä viihtyvien bakteerien määrää raakamaidossa ja sitä myötä terveysriskejä.

Lainsäädännön mukaan raakamaidon tuottajien on otettava näytteitä tuottamastaan maidosta sekä lehmien lannasta. Näytteistä tutkitaan tavallisimmat ruokamyrkytysbakteerit. Lisäksi maidossa voi olla harvinaisempia taudinaiheuttajia, joita ei säännönmukaisesti tutkita, kuten nyt sairastuneissa ihmisissä todettu yersinia. Vaikka laboratoriotesteissä ei löydettäisikään bakteereita, niitä voi silti olla maidossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu