Puheenaihe

3 000 tonnia kierrätyslasia jämähti satamaan – syyt Suomen kunnissa

KIERRÄTYS  Kierrätykseen tarkoitettu lasinkirkas sekasotku hylättiin Porvoon Tolkkisissa.

Lasinkierrätys ei ole lähtenyt liikkeelle toivotulla tavalla. Kaikissa kunnissa ei ole ehditty päivittää lajitteluohjeita uuden järjestelmän mukaisiksi.

Sirpa Repo

Pakkauslasijätteen kierrätys ei ole vielä lähtenyt käyntiin odotusten mukaisesti. Kierrätysvelvoite siirtyi toukokuussa kunnilta pakkaustuottajille, ja samalla lajitteluperiaatteita tarkennettiin.

– Jatkossa pantiton pakkauslasi kuljetetaan Englantiin, jossa siitä valmistetaan uusia pakkausastioita ja -pulloja, kertoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen .

Suomessa pakkauslasia valmistavia yrityksiä ei enää ole.

Jätelasi testataan aina terminaalissa epäpuhtauksien varalta.”

 

 

Ensimmäinen, noin 3 000 tonnin laivalastillinen keräyslasia oli lähdössä Englantiin alkukesällä. Lasti kuitenkin jämähti lasipakkausten vastaanottoterminaaliin Tolkkisten satamaan, jossa huomattiin lasin joukossa olevan liikaa epäpuhtauksia, esimerkiksi sairaalajätettä, kuten lääkepurkkeja ja ruiskuja lääkejäämineen.

 

– Jätelasi testataan aina terminaalissa epäpuhtauksien varalta. Toki toivoimme, että tämä ensimmäinen lastikin olisi päässyt matkaan, mutta uskon, että jatkossa ongelmia ei enää tule, Tanskanen sanoo.

Ongelma johtuu siitä, että kaikissa kunnissa ei ole ehditty päivittää lajitteluohjeita uuden systeemin mukaisiksi.

Satamassa huomattiin lasin joukossa olevan liikaa epäpuhtauksia, esimerkiksi sairaalajätettä.”

– Niillä paikkakunnilla, joilta lasi on mennyt aikaisemmin maanrakennukseen, ei lajittelu ole ollut niin tarkkaa, ja joukkoon on voinut päätyä esimerkiksi keramiikkaa. Maanrakennusta ei kuitenkaan lasketa kierrätykseksi, joten jatkossa lasi on lajiteltava huolellisemmin, jotta mahdollisimman suuri osa todella päätyy kiertoon, Tanskanen kertoo.

Aukottoman keräysverkoston on tarkoitus valmistua kokonaisuudessaan ensi vuoden alkuun mennessä. Tanskasen mukaan toistaiseksi eletään siirtymävaihetta.

– Parhaillaan kerätään tietoa, mistä kaikkialta tulee esimerkiksi sairaalalasia pakkausjätteen sekaan ja miten se saadaan eroteltua erikseen. Sairaalalasi voidaan hyvin puhdistaa ja hyödyntää Englannissa, mutta sitä ei voi sekoittaa muuhun pakkauslasiin. Se johtuu esimerkiksi lääkejäämistä ja erilaisista sulamislämpötiloista.

– Yritämme ratkaista syksyn aikana, kuinka keräys saataisiin toimivaksi myös sairaaloiden osalta. Se on tilakysymyskin. Ei sairaaloissa voi olla monia eri keräysastioita, Tanskanen sanoo.

Tolkkisiin jämähtänyt epäpuhdas lasilasti ei kuitenkaan jää tyhjänpantiksi, vaan päätyy vielä maanrakennusaineeksi Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:lle.

– Sairaalalasi on tässä ainoa haittaava epäpuhtaus, eikä se haittaa maanrakennuksessa. Lasi murskataan ja käytetään Domargårdin jätekeskuksen käsittelykentän laajennustöissä, jossa se korvaa neitseellistä soraa, kertoo Rosk´n Rollin toimitusjohtaja Jukka Paavilainen.

Lasinkeräys

Pakkauslasin keräykseen voi laittaa ainoastaan lasipakkauksia kuten lasipurkkeja ja pantittomia lasipulloja.

Keräykseen ei saa laittaa ikkunalasia tai peililasia, autonlasia, lämpölasia, kuumuutta kestävää lasia (uunivuoat, uunin luukun lasi, kahvipannut, juomalasit), lankavahvisteista lasia, opaalilasia, posliinia, kristallia, keramiikkaa tai hehkulamppuja.

Lasia voidaan kierrättää uusien pakkausten materiaaliksi lukemattomia kertoja ilman, että lasin laatu tai puhtaus heikkenevät. Näin säästyy energiaa ja luonnonvaroja, hiilidioksidipäästöt pienevät ja kaatopaikkakuormitus vähenee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu