Huippukokin ura ei alkanut helpolla – Markus Maulavirta pyrki Perhoon kolmesti

Huippukokki Markus Maulavirta pääsi ravintolakoulu Perhoon vasta kolmannella yrittämällä.

Don Lehtinen

Yhdysvaltojen presidentti ei ole vielä käynyt Maulavirran kotisaunassa.

Don Lehtinen

Maulavirran italialaiset ampiaiset ovat pistäneet miestä useasti. Vuodessa mehiläispesä voi tuottaa jopa sata kiloa hunajaa.

Don Lehtinen

VILLIRUOKAHIPSTERI    Markus Maulavirta pääsi kokiksi tekemällä armottomasti töitä.

Ruokaa on mahdoton keräillä, joten huippuravintoloista salaa napatut tuhkakupit, vanhat kokista kertovat sarjakuvastripit ja kaikenlaiset epämääräiset puusta, metallista ja posliinista tehdyt matkamuistot täyttävät huippukokki Markus Maulavirran rintamamiestalon.

Talon ulkopuolella italialaiset ampiaiset pörräävät pölyttämään pensasaitaan leikatusta aukosta. Maulavirta poimii pihaltaan siankärsämöitä salaattiin ja voikukkia voikukkasiirappiin.

– Tämä on mahtavan hieno ammatti. Olen päässyt tapaamaan Islannin presidenttiä ja Obamaa. Ei missään muussa ammatissa koe samanlaisia elämyksiä.

Maulavirta pääsi Valkoiseen taloon takaportin kautta vuonna 2009, kun hän sai tapaamisen talon pääkokin kanssa. Maulavirta oli seurueineen tutkailemassa Michelle Obaman luomupuutarhaa, kun Barack Obama ilmestyi puun takaa Pakistanin presidentin Asif Ali Zardarin ja turvamiestensä kanssa. Maulavirta kutsui presidentin saunaansa.

Maulavirran alkutaival oli pään seinään hakkaamista. Kaiffari-ravintolan keittiöharjoittelijana hän sai tehtäväkseen pilkkoa ja kuullottaa sipulin, mutta erehtyi ja uppopaistoi kolme kokonaista.

– Ehkä ylenpalttinen innostus kääntyi itseään vastaan.

Ovi ravintolakoulu Perhoon avautui vasta kolmannella yrittämällä.

Nousu Michelin-tason kokiksi on seurausta loppumattomasta uteliaisuudesta raaka-aineisiin. Maulavirta on esimerkiksi itseopiskellut kalojen biologiaa ja kasvattanut poroja Lapissa.

Matkailu sekä työtehtävästä toiseen että ympäri puhdasta luontoa samoilu ovat lähellä miehen sydäntä. Maulavirran uusi Avotulilla-kirja kertookin, miten metsän antimet voi tuoda ruokapöytään.

Don Lehtinen