Paikallisurheilu

Judolahjakkuus Emilia Kanerva ei pelkää kovaa työtä

URHEILU Judon huippukyky Emilia Kanerva ei kainostele tavoitteessaan. Se on olympiakultaa vuonna 2024 missä tahansa kisat sitten

pidetäänkään.

Paavo Rantalainen

Kohta 17-vuotias Emilia Kanerva aloitti judon viisivuotiaana, kokeili vuosien varrella useita lajeja kuten salibandya. Kahdeksannella luokalla syntyi päätös antaa judolle kaikkensa, ja ratkaisu näyttää vahvasti olleen oikea.

− Yksilölaji sopii minulle. Tahdon itse päättää mitä teen. Lajin pitää olla myös sellainen, että siinä on oltava selkeä voittaja. Joku voittaa samassa tilanteessa toisen eikä se perustu tuomaripisteisiin. Ihan niin kuin vaikkapa sadan metrin juoksussa. Siksi valitsin judon, Kanerva selittää.

Tähän mennessä Kanervan saavutusten lista on lähes mykistävä. Sitä saattoi ennakoida jo viime vuonna, kun hän voitti ensimmäisen kerran aikuisten Suomen mestaruuden. Tänä vuonna Kanervalla oli yli 70 ottelun voittoputki.

Menestys on erityisesti tänä vuonna ollut loistava. Miten Kirkkonummen Judoseurassa on syntynyt tällainen lahjakkuus?

− Olen päättäväinen ja kilpailuhenkinen. Jaksan tehdä hirveästi työtä tämän eteen.

Työtä riittääkin, sillä tässä vaiheessa Kanerva harjoittelee täysillä. Ohjattuja harjoituksia on kymmenen kertaa viikossa. Urheilusta suodaan sentään yksi vapaapäivä, kropan pitää antaa palautuakin.

Lisäksi judo ei suinkaan ole ammatti, vaan se on opiskelu Mäkelänrinteen urheilulukiossa, jossa alkoi toinen vuosi.

Kilpailuhenkisyyttä lienee koulussakin, sillä menestys on yhdeksän luokkaa, ja lukio on tarkoitus saada alta pois normiajassa kolmessa vuodessa.

Lukion olisi hyvä olla ohi vuonna 2017, sillä silloin edessä häämöttää jo yksi suuri etappi: vuoden 2020 Olympialaiset Tokiossa.

− Olympialaisiin pääsy on suuri haave. Se vaatii paljon työtä ja aikaa, sillä karsinnat kestävät aina pari vuotta.

Vaikka Kanerva on tällä hetkellä maailman huipulla, ei se tarkoita sitä, että tie olisi helppo.

Emilia ottelee nyt alle 18-vuotiaissa, mutta kohta on edessä hyppy alle 21-vuotiaisiin. Ja sen jälkeen on vasta vuorossa aikuisten sarja.

− Taso kovenee sarjan vaihdossa huomattavasti. Matolle tulee ihan uusia vastustajia, jotka voivat olla pari vuotta vanhempia, Kanerva sanoo.

Judossa tekninen osaaminen nousee huipulla yhä tärkeämmäksi. Voimaa ja nopeutta voi itsekin kehittää, mutta tekniikan hiomiseen tarvitaan valmennusapua ja paljon otteluita ulkomailla.

− Vastustajien hakeminen ulkomailta on välttämätöntä. Judossa tekniikat saattavat olla erilaisia eri maissa. Aina ei ole kysymys, ollaanko parempia vai huonompia, vaan ollaan teknisesti erilaisia. Vastustajat pitää tuntea tarkasti, Kanerva kertoo.

Parhaillaan useat maat kilpailevat Olympialaisten isännyydestä 2024. Olisiko se vaikka Saksa?

Joka tapauksessa Emilia Kanervan todellinen tähtäin on juuri tuo vuosi. Judoka on parhaimmillaan noin 25-vuotiaana. Aikataulu täsmää juuri sopivasti.

Emilia Kanerva

Syntynyt 16.11.1998 Kirkkonummella.

MM-hopeaa elokuussa 2015.

EM-kultaa heinäkuussa 2015.

Aikuisten SM-kultaa 2014 ja 2015.

Myös pikkuveli Veeti on sarjassaan Suomen huippua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu