Puheenaihe

Isyyslaki mullistuu: Tunnukseen helpotus, sylkinäytekoe ja peruutusmahdollisuus

Isyyden tunnustaminen helpottuu ensi vuoden alussa voimaan tulevan lain myötä.

Päivi Tuovinen
Uusi isyyslaki on saanut vahvistuksen ja laki tulee voimaan 1. tammikuuta 2016.

Uusi laki sisältää monia muutoksia: isyys voidaan esimerkiksi tunnustaa jo ennen lapsen syntymää. Avoparit voivat voi selvissä tapauksissa tunnustaa isyyden jo äitiysneuvolakäynnin yhteydessä. Samalla pari voi tehdä sopimuksen lapsen yhteishuollosta.

Ennalta tunnustettu isyys on kuitenkin mahdollista peruuttaa 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä.

Epäselvissä tilanteissa tai muuten niin haluttaessa isyyden selvittäminen ja tunnustaminen tehdään lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen kuten nykyisin.

Isyyden selvittämisessä siirrytään verikokeen ottamisen sijasta suun limakalvolta otettavaan solunäytteeseen, joka voidaan ottaa lastenvalvojan luona. Tämä nopeuttaa huomattavasti tulosten valmistumista.

Avioliittoon syntyvän lapsen isäksi todetaan jatkossakin lapsen äidin aviopuoliso ns. isyysolettaman perusteella.

Merkittävä muutos on myös isyyden vahvistamista koskevan kanneoikeuden palauttaminen takautuvasti niille, jotka ovat syntyneet avioliiton ulkopuolella ennen nykyisen isyyslain voimaantuloa.

Lasten isyys olisi tullut selvittää viiden vuoden aikana, ennen vuotta 1976 voimassa olleen lain mukaan. Käytännössä moni avioliiton ulkopuolella syntynyt jäi ilman isää, jos äiti ei ollut halukas asiaa ajamaan eikä lapsi voinut itse vaikuttaa asiaan.

Uudessa laissa myös äidin oikeus vastustaa lapsen isän selvittämistä loppuu. Tällä pyritään edistämään lapsen oikeutta tietää molemmat biologiset vanhempansa. Äidin sijaan päätöksen isyyden selvittämisen keskeyttämisestä voi rajatuissa tilanteissa tehdä lastenvalvoja.

Lastenvalvojien velvollisuus selvittää isyys laajentuu koskemaan myös 15–17-vuotiaita, kun se nykyisin päättyy lapsen täytettyä 15 vuotta. Lapsella, joka on täyttänyt 15 vuotta, on kuitenkin oikeus kieltää isyyden selvittäminen.

Myös isänä itseään pitävän miehen kanneoikeutta laajennetaan. Mies voi jatkossa nostaa isyyden vahvistamista koskevan kanteen myös tunnustamatta isyyttään.

Pääsääntö on jatkossakin, että perheen ulkopuoliset eivät voi vaatia aviomiehen isyyden kumoamista.

Poikkeustapauksissa, joissa aviomies ei elä perheensä kanssa, isänä itseään pitävä mies voi kuitenkin nostaa isyyden kumoamista koskevan kanteen, jos hänen ja lapsen välille on muodostunut perheyhteyteen rinnastettava suhde.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu