Puheenaihe

Laitaoikeisto nousee: Espoolaisnainen perusti Lapuan liikkeen uudelleen

Kuohuvalla 1930-luvulla vaikuttanut Lapuan Liike halutaan herättää uudelleen henkiin. Kuvassa vanhan Lapuan Liikkeen voimahahmot Vihtori Herttua, Vihtori Kosola ja Iivari Koivisto.

Arkisto

Laitaoikeistolainen Lapuan liike aiotaan elvyttää uudelleen henkiin. Hanke julkistettiin lauantaina tällä kertaa asialla on espoolainen Susanna Kaukinen, joka on aiemmin toiminut muun muassa Espoon Vasemmistossa ja Itsenäisyyspuolueessa. Itsenäisyyspuolue kuitenkin eväsi Kaukisen ehdokkuuden mielipide-erimielisyyksien vuoksi.

Kaukinen kertoo hankkeesta blogitekstissään.

Uuden Lapuan liikkeen puuhaväki aikoo toimia omien sanojensa mukaan "kulttuurimarxilaisuutta, globalismia ja haittamaahantunkeutumista" vastaan.

Koska näihin liittyy sellaisia asioita kuten maailmanvallankumous, uusi maailmanjärjestys ja haittamaahantunkeutuminen, on aika palata tähän hankkeseen, joka on paitsi kallis, myös isänmaalle ja kansalle pyhä: marxilaisuus on taas kukistettava.

Nyt henkiin herännyt Lapuan liike aikoo toimia jatkossa vapaamuotoisesti.

Liikettä ei rekisteröidä puolue- tai järjestörekisteriin, koska se on mahdotonta sen tähden, että Suomen Tasavalta ja Suomen Tasavallan laillinen valta lakkautettiin vuonna 1995, kun meidän maamme ja meidän kansamme alistettiin länsimarxilaiseen eurokommunismiin valheiden sekä valtio- että maanpetoksellisten toimien avulla, Susanna Kaukinen lataa.

Uudeksi "aktivistiliikkeeksi" itseään kutsuva joukko puuhaa myös tilaisuutta 3. lokakuuta Narinkkatorille, jossa järjestetään mielenosoitus "monikulttuurista painajaista ja poliittista väkivaltaa vastaan".

Kaukisen lisäksi tilaisuudessa puhuu muun muassa vihtiläinen Eero Tillanen, joka on tätä ennen nähty Itsenäisyyspuolueen toiminnassa.

Alunperin vuonna 1929 syntynyt Lapuan liike oli vuoteen 1932 saakka toiminut oikeistoradikaali ja kommunisminvastainen kansanliike. Se joutui lopettamaan toimintansa epäonnistuneen Mäntsälän kapinan jälkeen.

Sen seuraajaksi syntyi Isänmaallinen kansanliike (IKL), jolla oli eduskunnassa enimmillään 14 kansanedustajaa. IKL lakkautettiin fasistisena järjestönä välirauhansopimuksessa vuonna 1944.

Lapuan liike tuli tunnetuksi väkivaltaisista toimista, jolla se pyrki kukistamaan kommunistien toiminnan Suomessa kokonaan. Lapualaiset aktivistit muiluttivat satoja vasemmistolaisia itärajalle. Myös tasavallan entinen presidentti K.J.Ståhlberg joutui muiluttajien kynsiin vuonna 1930.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu