Puheenaihe

Auto vuokralle vieraalle muutamalla kympillä – harva innostuu

LIIKENNE Yksityisautojen vertaisvuokrauspalvelu ei ole toistaiseksi ottanut tuulta purjeisiinsa.

Atte Nuutinen uskoo, että vertaisvuokrauksen suosio kasvaa, kunhan Suomen vakuutuslainsäädännössä tullaan jossakin vaiheessa räätälöimään oma vakuutusmalli autojen vertaiskäyttöön. – Olen varma, että kysyntää on nimenomaan suurissa kaupungeissa ja Suomessa se on erityisesti Helsinki.

Jussi Monola

Tarjolla olisi turvallinen Audi Kulosaaresta. Hinta 40 euroa tunnilta. Kumpulasta voisi lainata näppärää Volvoa 30 euron päivähintaan.

Autojen vertaisvuokrauspalveluiden nettisivuilla on esillä ajopelejä, mutta vain muutamia, sillä harva auton-omistaja on halukas lainaamaan omaan autoaan vieraille – ainakaan maksullisten välityspalveluiden kautta. Autottomia lainaajiakin on vähän.

Kortteliauto, nykyiseltä nimeltään Shareit blox car, on vaikeuksissa, koska vertaisvuokraus ei liiketoimintana näytä pärjäävän.

– Shareit blox car on lopettamassa. Tosin varsinaisesti ei olla edes aloitettu. Palvelu lanseerattiin ja rekisteröitymisiä otettiin vastaan, mutta yhtään auton vuokrausta ei tehty, kertoo toimitusjohtaja Paul Nyberg .

Yritys aloitti muutama vuosi sitten Kortteliauto Oy-nimellä. Viime kesänä tehdyn yrityskaupan myötä nimi vaihtui.

– Varmaan kiinnostusta on, mutta ehkä vähän varhaisessa vaiheessa yritettiin käynnistää tätä. Suomessa autojen vertaisvuokrauskäyttöön liittyvät laki-, verotus- ja vakuutusmallit ovat hiukan jäykkiä.

– Pientä toivoa vielä on yhteistyökumppaneiden ja rahoittajien suunnalta, että saisimme kasaan lisärahoituksen, jolla pääsisimme näkemään onko Suomi jo mahdolllinen markkina.

Ajoneuvojen vertaisvuokraus on ollut vähäistä myös vapaaehtoispohjalta toimivan p2prental.comin kautta.

Syyskuun alussa kokeiluna aloittaneesta palvelusta on tavoitteena kehittää liiketoimintaa.

– Automäärään nähden vertaisvuokraus on Suomessa vielä melko pientä, mutta matkailuautojen ja pakettiautojen osalta se on jo vakiintunutta. Henkilöautojen vertaisvuokraus ei ole täällä samalla tavalla yleistynyt kuin muualla Euroopassa, Pohjois-Amerikasta puhumattakaan, kertoo palvelun ylläpitäjä Atte Nuutinen .

Vakuutuslainsäädäntö ei huomioi autojen vertaisvuokrausta ja autovuokraamoille tarkoitetut vakuutukset ovat yksityishenkilöille kalliita.

Autojen vertaisvuokraus ei myöskään ole saanut niin paljon julkisuutta kuin esimerkiksi yksityisasuntoja välittävä Airbnb-palvelu.

– Ajoneuvojen vertaisvuokraus on myös pirstoutunut ympäri nettiä ja yksityisihmiset voivat tarjota autoaan vuokralle useita kanavia pitkin. Käteisellä maksaminenkin on pientä suhmurointia. Ei ole olemassa yhtenäistä selvää linjaa, miten vertaisvuokrauksessa pitäisi toimia, Atte Nuutinen sanoo.

Vertaisvuokraus

Yksi autojen yhteiskäyttömuoto, jossa kuka tahansa auton omistaja voi vuokrata autonsa haluamallaan hinnalla nettipalveluun rekisteröityneille käyttäjille.

Autoton kaupunkilainen voi varata ajopelin esimerkiksi kauppa- tai mökkireissulleen.

Palveluntarjoaja vastaa mm. laskutuksesta ja nettisivujen ja autojen varausjärjestelmän ylläpidosta.

Esimerkiksi p2prental.com perii autoaan vuokraavilta 15 prosentin palvelumaksun vuokrahinnasta, jonka
autonomistaja itse määrittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu