Puheenaihe

Espoo sanoi taas ”kyllä” Lommilan hypermarketille – valtuusto äänesti esteellisyyksistä

Vihreiden Tiina Elon mukaan kauppakeskuksen Lommilaan mahdollistava kaava on tiukentuneen maakuntakaavan vastainen. Arkistokuva.

Klaus Nurmi

Valtuuston selvä enemmistö haluaa Espoon keskuksen kylkeen Lommilaan kauppakeskuksen. Kolmannen kerran valtuuston käsittelyssä ollut asemakaava hyväksyttiin maanantaina numeroin 50–20.

Ennen kaavapäätöstä valtuusto pohti Seppo Huhdan (ps.) ehdotuksesta Hok-Elannon eri toimielimissä toimivien valtuutettujen jääviyttä.

Seitsemän valtuutettua ilmoitti olevansa jossain Hok-Elannon luottamustehtävässä. Valtuusto päätti äänin 40–7, etteivät he ole esteellisiä asian käsittelyyn.

Jääviysselvityksen syynä oli hallinto-oikeuden kesäkuinen päätös, jolla se kaatoi valtuuston tammikuussa 2014 tekemän myönteisen Lommila-päätöksen esteellisyyteen viitaten. Hallinto-oikeuden mielestä Markku Sistosen (sd.) saama vaalituki seminaarimaksujen muodossa Hok-Elannolta ja Keskolta teki hänet esteelliseksi päättämään asiasta. Sistonen ei maanantaina osallistunut asian käsittelyyn.

Yli kymmenen vuotta valmisteltu kaava mahdollistaa 110 000 kerrosneliön kauppakeskuksen rakentamisen Turunväylän ja Kehä III:n muodostamaan kolmioon.

Hanketta alusta saakka vastustaneet vihreät pitivät suunnitelmaa kuoliniskuna Espoon keskuksen kehitykselle. Heidän mielestään kaava on myös ympäristöministeriön viime lokakuussa vahvistaman maakuntakaavan vastainen.

– Maakuntakaavan mukaan keskustojen ulkopuolella saa rakentaa vain tilaa vaativaa kauppaa, joka ei kilpaile keskustan palveluiden kanssa, Tiina Elo (vihr.) painotti.

Ryhmän mielestä Lommilaan on kaavamuutoksen myötä kuitenkin tulossa kauppakeskus, joka perustuu Sellon tai Jumbon kaltaiseen erikoiskaupan konseptiin.

Kurt Byman (ps./sit.) muistutti, että kauppa elää voimakkaassa murroksessa ja monet suuret kauppakeskushankkeet on pantu jäihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu